Botrányba fulladt tegnap a Music FM és a Lights Off közös szervezésű szilveszteri partija. Tömegnyomor, pánikhangulat, durva biztonsági őrök, eltűnt kabátok és káosz jellemezte az eseményt.

Az eset kísértetiesen emlékeztet a 2001-es Hysteria fesztiválon történtekre, ahol szintén több száz kabát tűnt el és a ruhatárért felelős alvállalkozó végül másfél millió forintot fizetett a károsultaknak.

A Hysteria szilveszteri partiját a Felvonulási téren rendezték, öt helyszínen. Külön sátrat kapott a Z+, EST FM, a Tilos Rádió és a Hyperspace is,
Megtaláltuk az Underground Magazin tizennégy évvel ezelőtti beharangozóját.

Hysteria 2001

2000 december 31, Felvonulási tér

Idén egy igazi megarendezvényen búcsúztathatják a Budapesten szilveszterezők az Óévet, és léphetnek át az új Évezredbe. Az ország legnagyobb szilveszteri rendezvényére, a Hysteria 2001 Fesztiválra -egy belépőjeggyel- öt programcsarnokba, változatos programokkal, cca. 15.000 vendéget várnak a szervezők.

A legnagyobb óévbúcsúztató fesztiválon öt programhelyszín várja a szórakozni vágyókat. A helyszínekre – a tavalyi, Hysteria 2000-es koncepciónak megfelelően- egy belépőjegy érvényes, jelentős újítás azonban, hogy ezek a helyszínek nem a város különböző pontjain helyezkednek el, hanem egy összefüggő komplexumot alkotnak. A Felvonulási téren felépített öt, fűtött, hő- és hangszigetelt programcsarnok és további óriási sátrakban bárok, éttermek és nagy befogadóképességű ruhatárak állnak a szórakozni vágyók rendelkezésére. A Magyarországon eddig egyedülálló 10.000 m2 alapterületű komplexum össze-sen 20.000 vendég befogadására alkalmas.

A Hysteria 2001 nevű szórakoztató megarendezvény célja, hogy minden évben – év végi összefoglalásként- átfogó és aktuális képet adjon Budapest könnyűzenei életéről, az itt élők szórakozási szokásairól. A Hysteria 2001 a legváltozatosabb zenei stílusokat foglalja magába, az aktuális év aktuális sztárjait, érdekes, izgalmas produkcióit bemutatva.

A speciális monstrecsarnokok építése december 26-án kezdődik. Az öt napon keresztül tartó építési, szerelési, dekorációs munkálatokban közel 400 fő vesz részt. A fűtött sátrak állandó hőmérsékleten (20°C-on) tartásáról nagyteljesítményű hőlég-befúvok gondoskodnak. A fesztivál vendéglátását 120 fő végzi, további 90 fő a ruhatárért és a helyszín tisztaságáért felel. A ruhatárban -egyidőben- 12.000 fogason lehet a kabátokat elhelyezni. Az In-Kal Security 240 fővel vigyáz a jelenlévők biztonságára. A jelenlévők maximális biztonsága érdekében a beléptetés 10 speciális fémdetektoros kapun keresztül történik.

A rendezvény programjában szereplő művészek közül a legtöbben Szilveszter éjszakáján kizárólag a Hysteria 2001-en vállaltak fellépést. A programok összeállítását a szervezők az egyes csarnokok névadóival, a Z+ Magyar Zenetévével, a Tilos Rádióval, a Bahiával, a Hyperspace-szel és az Est FM-mel közösen végezték. A felsorolt, meghatározó médiumok részvétele megfelelő garanciát jelenthet arra vonatkozóan, hogy a Hysteria 2001 az óév hazai könnyűzenei kultúráját pontosan reprezentálja.

1. csarnok:

A Z+ Szilveszter fedőnevet viselő csarnokban -ahol a csatorna műsorvezetője, Zsu a házigazda- 20 órától Roy és Ádám indítja az estét gyanús slágereivel, majd hipp-hopp, 21 órától már Ganxsta Zolee és az ő Kartelje mondja meg a nézőknek a frankót, hogy aztán 22 órától az elmúlt év egyik legsikeresebb zenekara, az ismeretlenségből az aranylemezig szárnyaló Venus következzen. A 23:30-kor színpadra lépő funkys popzenét játszó United koktélját szürcsölgetve lépünk át az újévbe, ahol hajnali 2 órától a TNT nyomja majd el a szilveszteri petárdazajt, majd 3 órától a Kozmix pörgeti meg a házat. A Z+ sátorban a hangulatért 3 jókezű DJ, Spigiboy illetve a Roger és Stefano duó felel.

2. csarnok:

Az EST FM Szilvesztert 20 órakor a Heaven Street Seven indítja furmányos popdalaival, majd 21:10-től a Quimby karcos talpalávalója következik, hogy aztán 22:40-től a Kispál és a Borz adja elő legfrissebb lemezének legfrissebb dalait. Pontban éjfélkor, a Kusturica-filmek zenefelelőse, a szerb roma-fúvóskommandó, a Boban Markovic Orkestar lép színpadra és fújja el a nótánkat, ám még mielőtt jönne az újévi macskajaj, 2-től az óév egyik sikerembere Sub Bass Monster halmozza a rímeket, ezúttal élő, nagyzenekar kíséretében. A hajnalhasadtáig tartó bulihoz az EST FM háztáji DJ-i – Izil, Nesta, Arabsanyi, Zéró és Infra Gandhi – pörgetik a muzsikát.

3. csarnok:

Egy csarnokba pakolta szilveszteri buliját a Tilos Rádió és a Bahia, és ez így rendben is van. Itt 20 órától az Amorf Ördögök barkács-pszeudóslágereivel kezdődik az este, majd 21:10-től a Másfél feszes, analóg tánczenéje következik, aztán maradhat a tánc, mert 22:20-tól a Besh O droM balkáni és ázsiai népzenéket egy komoly adrenalinfröccsel megfejelő produkciója jön, mely után szépen átcsúszunk digitálisba, hiszen éjfél után 10 perccel az Anima Sound System koncertje következik, a koncertfolyamot pedig 1:20-tól a Neo zárja. DJ-k, naná, itt is – Palotai, Ludmilla és Gonnok.

4. csarnok:

A Hysteria Dance Arena programjában neves hazai DJ-k pörgetnek: 20 órától D.Deejay indít, amit 23 órától egy egészen komoly durranás, a talán legsztárabb hazai sztár-DJ, Sterbinszky 4 órás exkluzív újévi PlayMate szettje követi. Hajnali 3-tól Slam Jr. vezeti elő 4 órás exkluzív újévi Strictly! Night szettjét, majd 7-től Blueboy pakolja a lemezeket azoknak, akik még a többfordulós kieséses verseny végére is állva maradtak.

5. csarnok:

A Hysteria 2001 másik technohelyszínén, a Hyperspace Arena névre keresztelt csarnokban 8 órától három, a Deadcode nevű DJ-társulathoz tartozó lemezlovas, Jay, Igor DoUrden és Hot X játszik. Hajnali 1:30-tól a londoni techno szintér fekete gyöngyszeme, a tavaly szilveszterkor Bécsben nagy sikert aratott Brenda Russel pörget, majd 3:30-tól a Gaetek néven is működő nápolyi Gaetano Parisio lép fel három lemezjátszós, speciális DJ-szettel, akit 5:30-tól 8-ig a Hyperspace közönsége számára már ismerős, a Favorite Tools kiadványok kapcsán is elhíresült bécsi Felipe követ.

A rendezvény főszponzora a Coca Cola, kiemelt szponzorok a Dreher, a Bomba, az LG, és a Philip Morris,
fő médiapartnere a Pesti Est. A rendezvény szervezője a Gamma Rendezvényiroda Kft.