Január 2-án került bemutatásra a Vakondok 3, amely nemrég több díjjal tért haza Los Angelesből, s amely a hazai szubkulturális élet egyik legátfogóbb feltáró sorozata.
A Vakondok egy naplószerű mozgóképes dokumentáció, egy közép-európai ország, Magyarország független szubkultúráiról, amely MC Fantom, azaz Csépai Gábor narratív elbeszélése saját élményeiről, amit az éjszakai- és szubkulturális életben tapasztal.A film az ő találkozásainak, benyomásainak, élményeinek mozgóképes naplója.A történetben minden részben különböző underground figurákkal, képző- és előadóművészekkel vagy épp extrém-sportolókkal találkozhatunk, természetes élethelyzetekben.
2014-re három egészestés Vakondok dokumentumfilm készült el. Az első rész öt budapesti fiatalt mutatott be, akik különböző tevékenységeikkel kapcsolódnak a főváros szubkulturális életéhez (képző- és előadóművészek valamint extrém-sportolók). A második rész a már 30 éve létező, mégis igencsak kevesek által ismert demosceneszámítógépes szubkultúrát mutatta be, amely azóta is hiánypótló filmként számon tartva világszerte. A filmek több neves nemzetközi filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába is bekerültek. Az első rész New Yorkban nyert nagydíjat, a második rész többek között Los Angelesben és az angliai Derby-ben részesült kiemelt elismerésben, valamint beválasztották az ”A” kategóriás Warsaw Film Festival dokumentumfilmes versenyprogramjába is. (Ezelőtt legutoljára 4 éve sikerült magyar dokumentumfilmnek ”A” kategóriás filmfesztivál versenyprogramjába bekerülnie.) A Manhattan Film Festival webes szavazásán első helyezést ért el, itthon pedig a CineFest válogatta be mindkét részt a versenyprogramjába, és az IndaFilm 2013-as online DokuSzemléjén több mint 50 dokumentumfilm közül a magyar közönség a Vakondok 2-t választotta a legjobb magyar dokumentumfilmnek.A második részt világszerte több mint 35 városban vetítették, az online nézettsége pedig meghaladja a 250 ezret. Eddig 13 nyelvre fordították le a feliratait.
A harmadik rész nemzetközi premiere a 10. Action On Film International Film Festival-on volt Los Angelesben, 2014. 08. 28-án, ahol a Vakondok 3-at jelölték a Legjobb Vágás (dokumentumfilm), Legjobb Dokumentumfilm és Legjobb Külföldi Film díjára, amelyből elnyerte a Legjobb Vágás díját, valamint „RunnerUp”, vagyis kiemelt második helyezett lett a Legjobb Dokumentumfilm kategóriában.
A Vakondok 3 egy videós napló egy utazásról az ismeretlenségből a kulturális felszínre.
Régen a zenei kiadók és a kereskedelmi média által figyelmen kívül hagyott zenei stílusoknak és előadóknak nem sok esélyük volt, hogy szélesebb körben ismertséget szerezzenek. A digitális forradalom aztán mindent megváltoztatott. Az internet és a mindenki által elérhető digitális technika teljesen átformálta a zeneipart. A nagy zenei kiadók szerepe megváltozott, lecsökkent. Amíg régen az átütő siker kiadó és egy halom pénz nélkül elképzelhetetlen volt, addig mára ez már bárki számára elérhető. A minőségi tartalomgyártás és a világszintű önmenedzselés lehetősége ajtót nyitott az utcáról a legnagyobb színpadokra.
De az internet nem csak az alkotóknak adott lehetőséget, hogy bárhova eljuttassák műveiket, hanem a közönségnek is, hogy bármire ráleljenek. Ma már nem csak azt fogyaszthatjuk, amit a kereskedelmi média sugároz. Rajtunk múlik, hogy keressük-e a számunkra értékes tartalmakat, vagy megelégszünk azzal, amit elénk raknak. Fel kell fedeznünk a felfedezés örömét.
A Vakondok útját olyan alulról építkező stílusok és alkotók keresztezik, akik nem a kereskedelmi média által épített utakon járnak, hanem megtalálják saját ösvényeiket a felszínre. Beatbox, scratch, Dj-k, szobazenészek és díjnyertes alkotók, élő improvizációk várnak rád ezen az úton. Dub Fx, Karányi Dani, Rendben Man (Punnany Massif), Bom (DSP), Dj Q-cee, Delov Jávor (Random Trip), Döme és sokan mások tolmácsolásában.
]]>