Marc Marzenit kétségtelenül a spanyol house szcéna egyik legismertebb és mára talán a legelismertebb alakja. Igazi művész, aki a trendekkel sem törődve próbálja saját útját járni a progressive house és a techno ösvényei között lavírozva. De meséljen erről inkább az érintett:

Emlékszem az utolsó budapesti fellépésedre a Beat Clubban. Itt fellépedd veled együtt Henry Saiz is. Elképesztő volt, de most más a helyszín , mégpedig a Corvin Club. Mennyit változott a szcéna azóta?
Emlékszem, az egy igazán szépen sikerült este volt! Nem mondanám, hogy “megváltozott”, inkább azt mondanám egyre népszerűbb lett. Népszerűbb mint valaha, dj-k mindenhol, mindenki producerkedik és le merem fogadni a közejövőben tonna számra lesznek pszeudo-managerek. Véleményem szerint sok ugyan az új művész, de mégsem látok sok új klubbot.
A zenei identitásod változott?
Valószínűleg igen, de elég nehéz megítélni ezt. Csak megpróbálok olyan zenéket írni amit szeretek, nem igazán követem a trendeket, a saját dolgaimmal vagyok elfoglalva. Amit igazán megpróbál javítani az évek során az a mixek minősége. Ennek vagyok inkább a megszállottja, nem egy bizonyos zenei identitásnak.

Marc Marzenit az ADE-n

A progressive house művészeket tekintve nagyon Spanyolország nagyon erős. Ki tudnál emelni olyan spanyol művészt akit mindenképp követni kellene?
Semmi kétséges, az elmúlt években Spanyolország hihetetlen sok tehetséges művészt adott a szcénának, akik mindannyian nagy tiszteletnek örvendenek világszerte. Úgy mint Henry Saiz, Dosem, Architerctural, Edu Imbernon, Cora Novoa, Coyu, Simon Garcia …
Miben más egy Marc Marzenit live, mint egy normális DJ szett? Persze most nem a technikai oldalát kérdezem. J
Úgy érzem, hogy az élő fellépéseim sokkal intenzívebbek és sötétebbek. Sokat improvizálok és ez olyan, mintha egy adag adrenalin nagyon rövid idő alatt. Továbbá az élő show-k rövidebbek mint a dj szettek. Egyszerűen nem tudom azt a zenei utazást végigcsinálni mint egy hosszabb DJ szett alatt. Volt, hogy játszottam 7 esetleg 9 órát vagy egész éjjel. Azt kell mondanom, hogy ez az egyik legjobb tapasztalat amit valaha átélhet egy művész. A szó szoros értelmében véve nem tudok választani Dj szett vagy live szett közt, mindkettőre egyaránt szükségem van!
Marc Marzenit élő fellépése, L´Amistad színház, Lleida, Spanyolország

Anno 6 vagy 8 évvel ezelőtt azt kérdeztem, hogy mitől jó egy DJ. Figyelembe véve az akkori választ, kíváncsi lennék, mennyit változott a véleményed a technikai fejlődést is figyelembe véve?
Na most azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit is mondtam! Nem emlékszem: )
Jó DJ az a személy, aki folyamatosan fejleszti a tudását, egy zenei utazást ad elő és megvan a tehetsége ahhoz, hogy kiválassza a megfelelő számokat egy meghatározott atmoszférához. Nem tudsz játszani sem magadnak de nem tudsz játszani az embereknek sem, neked kell lenned a pilótának aki kiválasztja a legjobb útvonalat az utasok számára. Képzeld el, hogy irányítasz egy gépet de az utasok elkezdenek válogatni az útvonalak közül. Na ez lenne az igazi katasztrófa 🙂

Egy nagyon érdekes buli áll előttünk. Beszéljünk egy kicsit a Sudbeatről. Nyilvánvalóan az egyik leginkább előremutató kiadóról van szó. Mit várhatunk a Sudbeat Showcase keretein belül Budapesten?
Nagyon izgatott vagyok, hogy felléphetek ezen a bulin, mivel a Sudbeat csapat tagja lehetek a kezdetek óta. Egy showcasenek mindig van egy egyedi hangulata, az itt fellépő művészek a legjobb emberek akiket ismerek és az ilyen éjszaka mindig egy nagyon szép zenei utazás. Ez mindig a győztes ló éjszakája!
Ami fontos karriered szempontjából az a remek kapcsolat más művészekkel. Azonban egy kérdés jutott az eszembe, mégpedig: van-e olyan művész, akivel nem volt lehetőséged együtt dolgozni de mindig is szerettél volna?
Igen kétségtelenül vannak ilyenek is! De ezeket a neveket nem az underground szcénában kell keresni, olyan művészekre gondolok itt, mint James Blake, Damon Albarn és Lana del Rey. Csak hogy néhányat említsek.
Hova fejlődhet még a Marc Marzenit márkanév?
Boldogság!

Jelenleg is dolgozol különféle új kiadványokon. Örülnénk, ha megosztanál velünk némi információt az új projektekkel kapcsolatban, persze csak néhány szóban.
Elkészült egy új EP a Tronic kiadónak és egy remixet is most készítettem el ami a Natura Sonorisnál jelenik meg. Szintén az idei év vége felé jön egy kiadvány, a legutóbbi albumom szereplő dalok remixeivel, melyeket olyan előadók készítettek, mint például Dave Seaman, Dosem, Rafael Cerato, The White Shadow Brian Cid vagy a Several Definitions.
Ott maradsz velünk egészen reggelig és reméljük, hogy van egy kis meglepetésed számunkra az afterhours keretein belül. 🙂
Ohhhhhh yesssss J
 Köszönjük ezt a nagyszerű interjút, alig várjuk, hogy újra látlhassunk/hallhassunk! Üzensz valamit a magyar közönségnek?
Magyarok, ha szeretitek a houset, a progressive houset és technot, akkor nem hagyhatjátok ki ezt a bulit. Az az érzésünk, hatalmas buli és remek hangulat lesz. Ne csak a barátaid meséljék el, milyen jó volt, légy te is részese!
Esemény: ★ Sudbeat Showcase Budapest at Corvin Club ★]]>