Tudtad, hogy a magyar tech alapú audiovizuális művészet képviselői – visual jockey-ék, vagyis VJ-k, AV performerek, sound designerek, fényfestők, 3D mapping művészek – a nemzetközi szcéna élvonalában száguldoznak? Ha a válaszod nem, akkor annak egyik fő oka, hogy ezt a műfajt sok helyütt még mindig a sötét klubok járulékos atmoszférájaként, az elektronikus zenei közeg vizuális kísérőjelenségeként tartják számon. Pedig ez az új művészeti forma egyre öntudatosabban képviselteti magát világszerte és egyre több rangos eseményen kap saját teret.

A 2016-ban indult Riders on the Mall fesztivál – röviden ROM – arra tesz kísérletet, hogy az audiovizuális műfajokkal kapcsolatos sztereotípiákat árnyalja, illetve coolabbnál coolabb hazai és külföldi művészeti projekteket bemutatva juttassa el a retinánkig és az elménkig, hogyan válik a minket körülvevő technológia művészetté. A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál az AVnode nevű nemzetközi hálózat részeként arra törekszik, hogy nagyobb láthatóságot és nemzetközi együttműködési lehetőségeket adjon a hazai művészeknek.

 

De mi is az a Riders on the Mall?

A második alkalommal jelentkező a Riders on the Mall (ROM), a képzenészek, pixellovagok és audiovizuális kísérletezők találkozója. A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál egy hétvégére a budapesti Corvin Áruház 3. szintjére hívja a hazai és nemzetközi szakma beavatott és ifjonc képviselőit, technológiát fejlesztőket, kutatókat és használókat.

Nem kell ahhoz programozónak lenned, hogy te is tudj saját programot írni. A ROM a találékony technológiahasználókat, a kreatív programozókat és a művészeti ágak között cikázó alkotókat akarja helyzetbe hozni – közös alkotási helyzetbe. A fesztivál különleges 21. századi fény- és hangkörnyezetekbe vezeti be látogatóját.

A képzenészet* (vjing) progresszív formáit kutatja, vagyis azt, hogyan lehet a digitális kép térbeli, kreatív megjelenéseit szélesebb körben elérhetővé, érthetővé és élvezhetővé tenni. A ROM alatt alkalmunk nyílik testközelből szemlélni például, hogyan bújik ki kép a vetítőből és születik meg az a különleges, montázselvű vagy épp gesztusvezérelt térélmény, amely a vizuális improvizáció magját adja. A technológiai hátteret ehhez a hazai és ez európai audiovizuális szcéna DIY gépszerzeményi és high tech eszközei biztosítják. Bring your own beamer, de ha az nincs, akkor elég, ha az agyadat használod!

A ROM idei kiadásának középpontjában a tudásmegosztás különböző formái állnak. Az audiovizuális perfomanszok és live actek magyar és külföldi előadókat, VJ-ket hoznak össze, a Let it Be! art agency szervezésében megvalósuló Idea Market standjainál pedig a legújabb technológiákat alkalmazó hazai művészek munkái mutatkoznak be ─ az fényreagáns ékszerektől, a LED-del végtelenített geometriai formákon át az illatokat és absztrakt mentális fogalmakat összekapcsoló interaktív installációig. A ROM délutáni workshopjain kezdők és haladók sajátíthatják el például azt, hogyan lehet mohák és szenzorok összekapcsolásával vizuálisan meghekkelni egy természeti látványt, hogyan tudjuk leképezni a generatív részecskék mozgását és eligazodni a glitches felületek útvesztőjében.

A ROM második kiadása a MÜSZI, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Platán Galéria tereiben valósul meg. A fesztivál nemzetközi partnere az AVnode hálózat. Az AVnode célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak, közönségbázisának építése, audiovizuális alkotások terjesztése, népszerűsítése. 2015-ben 13 különböző országból származó tagszervezet közös projektet indított, amelynek keretében a következő években folyamatosan bővülő platform és adatbázis jön létre. Az AVnode hálózatról bővebben: avnode.org/activity/lpm-2015-2018

ROM 2017 MŰVÉSZEK

▓░WORKSHOPOK░▓ ELEKTRO MOON VISION [PL/HU] ▶ Marlijn GELSING / ODDSTREAM [NL] ▶ Benjamin JANTZEN aka PIXELSCHUBSER (DE)
▓░IDEA MARKET – by Let it Be! art agency░▓ BINAURA ▶ VARGA Dóra – KORAI Zsolt ▶ MOME Digital Craft Lab – FAZEKAS Veronika SZIGETI G. Csongor VIZER Edit GELKA – LERCH Júlia KESZEGH Balázs ▶ HEALIUM DECORATION ▶ RITES ▶ LÁTVÁNYHÁZ ▶ IMPLAUSIBLE WORKS  Yiannis KRANIDIOTIS [GR] DYNAMIC PROJECTION [A] ▶ Gianluca Del GOBBO [IT] ▶ RUMEX ▶ NAGY András
▓░PERFORMANSZOK░▓ Experiwave LIVE ▶ ERIL FJORD ▶ VARGASZ ▶ JUHÁSZ András – DON’T EAT GROUP ▶ Zan LYONS [UK] ▶ 4youreye ProjectionArt feat. Danz [AT] ▶ VASS Imre ▶ MEDIAL JEWELRY ▶ David VRBÍK [CZ] ▶ Benjamin JANTZEN aka PIXELSCHUBSER [DE] ▶ METHA
▓░PREZENTÁCIÓK░▓ smART! XTRA ▶ BORDOS László Zsolt ▶ HERCZEG Tamás (MILLONDOTS) – SZILÁGYI Csilla ▶ ELEKTRO MOON VISION [PL/HU]
▓░BYOB – Bring Your Own Beamer░▓
▓░PARTY░▓ CRISIS SOUND SYSTEM  ▶ SYRUP.HU ▶ MESTERHÁZY ▶ ATTARAY VISUAL ▶ IVO3D ▶ KIÉGŐ IZZÓK / GLOWING BULBS ▶ BIOS ▶ KristofLabMANGRO FOREST ART STUDIO ▶ FULL KOLOR ▶ SACRA GEOMETRIA

PROGRAM

03 / 31 / 18.30-23.00
MÜSZI – Művelődési Szint

Hallottál már a Rafaël Rozendaal alapította Bring Your Own Beamer (BYOB) mozgalomról? Ezen a közösségi vetítésen bárki bemutathatja VJ-munkáját saját projektorával. Ez a formátum világszerte sok nagy- és kisvárosban hozta már össze a helyi vizuális művészeket. Magyarországon először a Kitchen Budapest és Művelődési Szint (Müszi) közös szervezésében került megrendezésre az első BYOB 2014-ben. Idén újra birtokba vehetitek a MÜSZIben fellelhető szabad falfelületeket!

Bővebben: ridersonthemall.com/byob

 

WORKSHOPOK

A ROM délutáni workshopjain kezdők és haladók sajátíthatják el például azt, hogyan lehet mohák és szenzorok összekapcsolásával vizuálisan meghekkelni egy természeti látványt, hogyan tudjuk leképezni a generatív részecskék mozgását és eligazodni a glitches felületek útvesztőjében.

Bővebb infromáció: ridersonthemall.com/workshop

 

ELEKTRO MOON VISION (PL) – Elwira WOJTUNIK, LÁNG Csaba Popesz / PUREDATA WORKSHOP

03 / 31 / 14.00 – 17.00
MÜSZI – Művelődési Szint

A műhelymunka során megismerkedsz a PuraData kezelőfelületével, képes leszel saját dobgépet szerkeszteni, illetve betekintést kapsz a generatív 3D animáció világába.

Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/puredata-elektro-moon-vision-pl

 

ODDSTREAM (NL) – Marlijn Gelsing – Vigh Krisztina / HACKING NATURE

04 / 01 / 11.00 – 16.00
MÜSZI – Művelődési Szint

A résztvevők mini-terráriumokból készíthetnek interaktív installációt moha és apró figurák felhasználásával, szubjektív alkotássá és tájképpé formálva azokat. Érintés-reaktív programozott szenzorok és ledek segítségével pedig a mohafelületet optikai szálakon keresztül világítható felületté alakíthatják. Marlijn Gelsing a workshophoz kapcsolódóan március 30-án este a Trafó Kortárs Művészetek Házában a smART! XTRA / AV Composers estjén tart prezentációt az Oddstream művészeti és oktatási missziójáról.

Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/oddstream-nl-hacking-nature

 

Benjamin JANTZEN aka PIXELSCHUBSER (DE)/ RANDOM ESZTÉTIKA / GLITCH WORKSHOP

04 / 01 / 15.30 – 17.00
MÜSZI – Művelődési Szint

A hiba mint művészeti eszköz és téma már a 20. század során többféle médiumban megjelent. A workshop résztvevői bevezetés kapnak a glitch-művészet elméletébe és gyakorlatába, megtanulhatják, hogyan készítsenek glitch stilleket és hogyan használják a datamoshing módszerét mozgóképek előállításához.

Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/random-esztetika-glitch-workshop-pixelschubser-dl


PREZENTÁCIÓK

RUMEX (HU)

04 / 01 / 18.00-18.30

MÜSZI – Művelődési Szint
Meghívott résztvevő: FAZAKAS Fanni (HU)

lkotói munkásságának fókuszterületei a filmtechnikák és a generatív zene. A 4DSOUND rezidens alkotójaként az irányított mozgás és hang kapcsolatát kutatja. Prezentációjában bevezet a Solid Lure c. interaktív audiovizuális performanszának előkészületi munkálataiba.

Facebook esemény
Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/rumex-hu

Nagy Andás (HU) / D1SPL4C3

04 / 01 / 18.30-19.00
MÜSZI – Művelődési Szint

Hol húzódik a tulajdoni határ az alkotó és az alkotói eszköz között? Honnantól számít, számíthat-e egyáltalán egy számítógép művésznek? Képes lehet-e a mesterséges intelligencia művészeti értékkel bíró alkotást létrehozni emberi beavatkozás nélkül? Nagy András digitális festménye, a D1SPL4C3 egy állandóan változó füst animáció formájában szemlélteti a generatív képalkotásban rejlő lehetőségeket.

Facebook esemény

Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/d1spl4c3-generative-painting-nagy-andas-hu

IDEA MARKET – interaktív miniexpó

04 / 01 / 16.00-19.00
MÜSZI – Művelődési Szint

#inspiráció #innováció #tudásmegosztás #szonifikáció #adatvizualizáció

Az ötletcserén alapuló tudásbörze interaktív standjain megismerkedhetsz új fejlesztésekkel, installációkkal, tesztelhetsz egyedi szoftvereket és kipróbálhatsz különböző interfészeket. Személyesen is találkozhatsz az újdonságok fejlesztőivel, használati tanácsokat kérhetsz tőlük és kiderítheted a felhasználói élmények mögött rejlő szakmai titkokat. Sőt! Megismerkedhetsz a Kitchen Budapest Talent Programjának alkotóival is. Oszd meg te is tapasztalataidat másokkal és kirándulj a (közel)jövőbe! Zenélj fénnyel és rajzolj hangokkal!

Kurátor: Kovács Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency

Facebook esemény

Bővebben: ridersonthemall.com/idea-market

PERFORMANSZOK

03 / 31 / 19.30-20.15
MÜSZI – Művelődési Szint
DoN’t Eat Group (HU): Volley of loss / Picnolepsic Loop Event
Audiovizuális performansz saját fejlesztésű projektorra. A szakaszos kisülések megtörténnek. Véletlenszerűen szakítják meg a képfolyamot. A hegesztés fényének természetes vibrálása meghatározza a kép egészének lüktetését. A fröccsenő izzó vas apró foltjainak lerakódása lassan gyülekezve árnyékolja a képernyőt. A szikrák a füst és az ív csattanó hangkitöréseit alakítja Sőrés Zsolt ipari hangszövetté.
Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/dont-eat-group-hu-volley-of-loss-picnolepsic-loop-event

03 / 31 / 20.30-21.30
MÜSZI – Művelődési Szint
Zan LYONS (UK) – A/V and Strings
A hegedűművész, producer és filmes Zan Lyons minden bizonnyal napjaink egyik legegyedibb audiovizuális performanszművésze. Zan sajátos stílusára a melankolikus concertókba robbanó beatek legalább annyira jellemzőek, mint az, ahogyan one-man bandként laptopját és custom pedáljait használva loopolja hegedűjét, saját hangját és egyéb hangzásokat, saját készítésű vizuáljaival vegyítve. Koncertjein hipnotikus hatású, túlvilági tájképek elevenednek meg és izgalmas szinematikus utazásra hívják a nézőt.
Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/zan-lyons-gb

04 / 01 / 19.00-19.30
MÜSZI – Művelődési Szint
VASS Imre (HU): I Have a Technical Question…
Vass Imre táncos, koreográfus a performativitás és technika kapcsolatát boncolgatja lecture performance-ában. „Bármit is tapasztalunk, legyen az érzékszervi [látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás] vagy tudati észlelés [gondolat, emlék, érzelem, asszociáció] jelentéssel bír számunkra. A jelentés az információ aktív, cselekvő aspektusa. Az információ minden esetben valamilyen formával kell, hogy rendelkezzen. (…)”
Bővebben: ridersonthemall.com/project-type/performances-2017

04 / 01 / 19.30-20.00
MÜSZI – Művelődési Szint
MOME Digital Craft Lab – Fazekas Veronika: MEDIAL JEWELRY / Ékszer performnasz
A fény teret határol, látványt teremt, illúziót kelt. Érzékelteti a környezetet, jelenlétével képes életre kelteni tárgyakat. Fazekas Veronika designer a kísérleti ékszerek és e megfoghatatlan anyag, jelenség kapcsolatát választotta diplomamunkája témájául. Derítsd ki, hogyan tud érvényesülni a fény ékszerek kontextusában a fizikai tér részévé válva.
Bővebben: ridersonthemall.com/idea-market/

04 / 01 / 20.00-21.30
MÜSZI – Művelődési Szint

David VRBÍK (CZ)  – The String / Laser performance & talk
David Vrbík a cseh audiovizuál szcéna fenegyereke, zenészként, képzőművészként és performerként rendszeresen felbukkan különféle kollaboratív projektekben, de saját installációkkal is. A ROM-ra érkező performansz igazi különlegesség, amelyben a fény és a zenei környezet közvetlen kompozíciós formában találkozik – a David által épített lézertereminen keresztül. A performanszot követően a nézők megismerhetik a hangszer működését és ki is próbálhatják.
Bővebben: ridersonthemall.com/portfolio/david-vrbik-cz-laser-performance-talk/

 

PARTY

Bővebb információ: ridersonthemall.com/parties

O3 / 31 / 22.OO – O5.OO
CRISIS X FRIENDS
RIDERS ON THE SAW

O4 / O1 / 22.OO – O6.OO
BEMUTATJA / PRESENTS