Amíg az idősebb rave nemzedék elsodródik a jelenlegi klubélettől (aminek nem így kellene történnie, legalábbis nem ÍGY), de úgy tűnik hogy a partiszellemük még mindig a tetőfokán van. Ez teljesen nyilvánvalóvá vált az angol középkorú hölgyek között népszerű tendencia: MDMA-t a brie-be a vacsorapartikon. MbrieMA?
Igen, ismét Angliából indul egy őrjítő révület, ámbár most itt egyáltalán nem a zenére kell gondolnunk, sokkal inkább a világ egyik legnépszerűbb tudatmódosító szerének icipicit újragondolt alkalmazására. Nos, mielőtt bárkiben felmerülne, akkor szögezzük le, ez nem egy szatíra cikk. Az extasy tabletta népszerűsége folyamatos növekedést mutat. A metro.co.uk egy 50 éves üzletasszonnyal beszélgetett, aki elmondta, hogy rendszeresen ad otthonában vacsora partikat, ahol nem sóval, borssal vagy éppen paprikával fűszerezik az ételeket, ők MDMA-t használnak. A nevét nem felfedő nő így számolt be az első alkalomról:
,,Elég széles baráti köröm van, mindannyian nők. Kipróbáltunk már mindent amit csak lehetett, követtük a legújabb trendeket még az ételek terén is, és természetesen vacsora partikat adtunk. Valami azonban mégis hiányzott… már nem volt olyan a nevetésünk, mint annak idején fiatalon… Az egyikünk a csapat elé állt, majd javasolta hogy próbáljuk ki az MDMA-t, mélyítsük el a barátságunkat.”
Ezek a hölgyek a múltban kokaint használtak már, de az MDMA-t még soha sem próbálták. Tanakodtak azon, hogyan fogyasszák el, míg végül előálltak a nagy ötlettel, és belekeverték a brie-be (francia fehérpenészes lágysajt).

A nő így folytatta élménybeszámolóját: „Semmi sem történt 40 percen keresztül, majd a szőnyeg színei élénkebbnek tűntek, én pedig egyik barátommal folytattam mélyebb beszélgetést az életről és a szexuális fantáziákról. Nagyon intenzív élmény volt. Biztos vagyok benne a többiek is így éreztek ezen a bulin. Szóval úgy tűnik, hogy ez az MDMA összekeverése a brie-vel bejött.”
A lasztis sajt népszerűsége egyre nagyobb ezekben a körökben, már nevet is kapott a készítmény, ők csak úgy hívják: „brieing”.
A nő hozzátette, azért gondolja azt, hogy népszerűvé vált a „találmányuk”, mert egy évvel később hivatalos volt egy vacsora partira, ahol ugyanezzel a módszerrel tálalták a briet.
Az MDMA az extasy tabletták fő összetevője, de az elmúlt évtizedben az MDMA por fogyasztása lett népszerű az igényesebb kábítószer használók körében, ugyanis ez nincs különböző anyagokkal felütve. A brie lehet az MDMA legutóbbi fogyasztási módja, de temérdek lehetőség akad még a vacsoraasztalon.

Egy médium vezetője, aki 42 éves, házas, két gyermekes családapa elmondta, hogy minden hónapban egyszer összejönnek egy vacsora partira a barátaikkal a gyerkőcök nélkül, ahol a fő fogás az MDMA. „A brie az új nekem, mi a kacsapalacsintát használjuk.” – mondja. „Amikor fiatalabbak voltunk hasisoztunk. Most az MDMA megy.”
„Legutóbb, amikor az asszonypajtások jöttek össze egy ilyen vacsira, az egyikük a bársonyfüggönybe csimpaszkodott, a másik a fürdőszobában a csempe mintázatára hallucinált, míg a többiek a 90-es évek rave zenéire tomboltak és a nappaliban bongoztak… Ez mind nagyon jó móka, csak épp szerda este inkább néztem volna a netflixet egy üveg jó bor társaságában.”
A legutóbbi globális kábítószer-felmérések, melyek a kábítószer-fogyasztási szokásokat vizsgálták 20.000 potenciális fogyasztóra (akikről úgy gondolták, hogy hétvégenként élvezik az extasy vagy az MDMA hatását) levetítve az Egyesült Királyságban, érdekes külömbségeket mutattak ki a nemek közti hatásukról. 2013-2016 között a négyszeresére nőtt a brit női klubberek száma, akik sürgősségi ellátást kértek az MDMA bevétele után. A nők két-háromszor nagyobb valószínűséggel keresik fel a sürgősségi ellátást, mint a férfiak. A GDS alapítója, Dr. Adam Winstock azt mondta: „Azt mondanám, hogy a női extasy felhasználóknak nagyobb odafigyelésre van szüksége, mint a férfiaknak. A nőknek többet árt. Mindenkinek óvatosnak kell lennie, de azt hiszem a nőknek különös figyelmet kell szentelniük a dolgokra, mint arra hogy mennyit használnak, hogyan használják, mivel keverik, és persze arra, hogy kivel vannak.”

Az MDMA port használóinak növekedése nem meglepő a gazdagabb kábítószer-felhasználók körében, mivel úgy vélik, hogy tisztább, és nem rosszabb bármelyik rekreációs drognál. Az Oxfordi Egyetem kutatói leírják, hogy az MDMA hogyan tud segíteni az embereknek megbeszélni érzéseiket. A Neuroetika csapata így fogalmazott:
„Az MDMA elősegíti a szociabilitás (barátkozásra való hajlam) növekedését, a másokkal való kapcsolat megtapasztalását, érzelmi nyitottságot, és a szorongás csökkentését. Az MDMA nem afrodiziákumként viselkedik, ugyanakkor elősegíti az érzelmi közelség iránti vágyat.”
Az MDMA-ról lejönni, néhány felhasználónak nehezére eshet. „Ennek az oka lehet az oxitocin (Szeretethormonként tartják számon olyan hatásai miatt, mint a társas kapcsolatok, a párválasztás, vagy az anyaság érzésének kialakítása. A boldogságérzet felszabadulásához nyugtató hatásával, és a stressz csökkentésével járul hozzá.) felszabadulása. Az MDMA terápiás alkalmazása során az érzelmi kommunikációs képességeket fejlesztik, és bármilyen hihetetlennek tűnik más gyógyszerrel nem helyetesíthető.
Azonban figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a középkorúak között az MDMA használata érzelmi zűrzavart is eredményezhet. Egy 45 éves értékesítő elmondta, mennyire sajnálja hogy egyszer részt vett egy ilyen vacsorán. „Azt gondoltam vicces, hogy mindannyian együtt ettük meg a sajtot, és valóban bódulatos éjszakánk volt. De amikor elkezdtem lejönni róla, az hihetetlen borzalmas volt. Talán az volt az oka, hogy nincs párom, így egyedül kellett hazamennem, nem volt ölelés… nagyon rosszul éreztem magam. Még mindig érzem azt a hihetetlenül szomorú kedd estét az MDMA-s hétvége után. Soha többé nem csinálom újra!”

Ne feledjétek ha Angliában jártok, és egy „brieing” gyanus vacsorapartin találjátok magatokat, nagy körültekintéssel fogyasszatok a vacsoraasztal kínálatából, mert könnyen lehet, a görög salátába feta helyett fetamfetamin került.
Kép: Getty Images
Forrás: https://metro.co.uk]]>