Tibi Atyának sikerült néhány év alatt brandet építeni a prosztóságból. A Facebook-oldalukat 1,3 millióan követik, nyitottak két kocsmát Budapest belvárosában és 2018-ban megrendezték az első saját fesztiváljukat.
Kérdezték sokan, hogy minek megyünk ide? Vagy egyáltalán, hogy minek kell ezt az alpáriságot hirdetnünk ezen az oldalon, ami látszólag teljesen ellentmond az alapelveinkkel. De itt álljunk meg egy szóra. A zene az mindig a szórakozás egy magasabb formáját hivatott kiszolgálni? A buli tényleg nem szólhat másról, minthogy számunkra igényes zene szól? Az miért kevesebb, aki “szar” zenére bulizik? Biztos, hogy mindenki azért indul ez szórakozni, hogy magasabb szintű zenei élményt kapjon? A szórakozni vágyók többsége csak ki szeretné engedni a gőzt. Ez a fesztivál pedig tökéletesen megfelelt eme kritériumnak.
Tiszafüred kurva jó hely! Még soha sem jártam erre. A Tisza-tó az ország második legnagyobb tava és ennek megfelelően jól kiépült az infrastruktúra. Fürödtünk, vízibicikliztünk, 1000 ft-ért megebédeltünk (leves + frissen sült rántott hús), aztán délután hat magasságában átvettük a karszalagokat. A fesztivál helyszíne egy 3,5 hektár alapterületű fél (majdnem egész) sziget.
humbak3
Odabent ekkor még csak lézengtek az emberek. Furcsa látvány volt a majdnem üres placc. De legalább nem kellett a sorban állással bajlódni. Kétségtelenül az ország legolcsóbb italkínálata várt ránk, a bor decijét 130 ft-ért mérték, a sör pedig 450 ft-ba került. A vasútállomáson összeakadtunk két sráccal, akik csak azért ide jöttek, mert ezen a fesztiválon a legolcsóbb a pia. Amúgy metálosok. Amikor pedig elmondtuk nekik, hogy mi csak egy napra jöttünk és a reggel 6 órás vonattal indulunk is vissza Budapestre, akkor kikerekedett szemekkel egyszerre kérdezték, hogy “És addig nem is fogtok már aludni?”. Éreztem, hogy nem velük szeretném eltölteni a hátralevő időt, úgyhogy az első adandó alkalommal le is váltunk tőlük. Összesen két helyszínen szólt a zene. Egy nagyobb sátorban és a nagyszínpadon. Ekkor még igen csak kellemes volt az idő, úgyhogy a nagyszínpad környékén mozogtunk. Ekkora italpultot még nem láttam sehol. Olyan hosszú volt, mint egy focipálya. Majd paintball címszó alatt szétlőttük egymást 500 ft-ért, úgyhogy még be sem indult tulajdonképpen a buli, de mi ránk már ráfért volna egy újabb alapos fürdés. Megismerkedtünk a bulinegyed legendájával, Vékony Balázs Úrral is. És valódi papok is képviselték magukat domonkos rendi szerzetesek személyében. A Szólj Be a Papnak kezdeményezés egyébként tök jó dolog, érdemes lecsekkolni őket Facebookon. Szerettünk volna mi is beszélgetni velük, de az elején túl józanok voltunk még ehhez, a végén pedig már túl részegek.
humbak1
A helyszín egyébként fénykép alapján nagyobbnak tűnt, néhány perc alatt körbe lehet sétálni az egészet. Blahalousiana és a Margaret Island koncertjével melegítettünk. Szerintem tök vicces, hogy ők egymás után következtek, akár csak a 4-6-os villamos hasonló elnevezésű megállói. Ezután jött az egész éjszaka csúcspontja, legalábbis számomra. Ezeket a fellépőket ráadásul meg sem hirdették, nem is a két színpad valamelyikén zenéltek, hanem a közönség soraiban. Szerzetesi ruhába öltözött fiatalok fúvószenekara volt ez és egymás után játszották az ismertebbnél-ismertebb dalokat, mint például a Party Rock Anthem vagy a Despasito. Olyan volt, mint egy megamix, talán egy negyed órát zenéltek, viszont percenként más slágert adtak elő. Óriási hangulatot csináltak, itt kezdett csak igazán beindulni a buli!

A csütörtöki nap legjobb produkciója
A csütörtöki nap legjobb produkciója

A Brains fellépésére már egész szépen megtelt a placc. Ami nem igazán tetszett, hogy a közönség egy része úgy viselkedett, mint az angolok, amikor gólt rúgnak a VB-n: folyamatosan dobálták a teli műanyagkorsókat. Ezután a Bassjackers következett. Őket másfél millióan követik a Facebookon, a csütörtöki nap headliner-ének számítottak. Dubstepet nyomtak, viszont rengeteg feldolgozást is játszottak, mint például Gigi d’Agostino – The Riddle és Daft Punk. Én nagyon élveztem, de azért furcsa volt belegondolni abba, hogy a közönség nagy része még meg sem született, amikor én már ezekre a zenékre buliztam.
humbak5
A helyieknek egyébként féláron adták az amúgy sem borsos árú belépőt. Egész sok idősebb forma is ellátogatott a fesztiválra, de azért többségben voltak azok, akik alulról súrolták a húszat. A közönség soraiban nagyjából olyan hangulat uralkodott, mint bármelyik tinidiszkóban, a tánctér leginkább egy húspiacra emlékeztetett. Hajnali 1-kor átmentünk a sátorba, célirányosan Pixa fellépésére. Ha lehet hinni a pletykáknak, ő Vágvölgyi Noémi személyesen. Egy órás szettjét a magyar könnyűzene pöcegödrének nevezném. És akkor még finoman fogalmaztam. Lement a Hajadismilyen, a Bulibáró és természetesen a legújabb szerzeménye, az After is.
humbak6
Pixa után visszasétáltunk a nagyszínpadhoz, ahol Bárány Attila zenélt. Még soha nem hallottam őt élőben. Összevissza beszélt minden faszságot. Egy Timmy Trumpet tracknél éppen azt ecsetelgette, hogy még jó, hogy fogalma sincs az ausztrál trombitás DJ-nek arról, hogy ők mennyit kaszálnak rajta a magyarországi fellépésein. Aztán a női DJ-kre is kitért. Bár nem nevesítette, de az egyik hölgyről azt mondta, hogy nem az eszéért szeretjük, hanem a gyönyörűszép pinájáért. Itt szerintem Voksán Virágra gondolt, legalábbis ezt jegyzeteltem a telefonomba. Kitért még arra is, hogy a horvátok három gólt rúgtak aznap este az argentinoknak és folyamatosan magasztalta az utána következő Szecseit. Ezt mondjuk csúnyább szavakkal jegyzeteltem le a telefonomba.
Szecsei, akinek 3 fellépése van egy átlagos hétvégi napon
Szecsei, akinek 3 fellépése van egy átlagos hétvégi napon

Szecsei hajnali 3-kor kezdett. Ő jelenleg az ország legtöbbet foglalkoztatott DJ-je. Bárány Attilához hasonlóan folyamatosan belepofázik a mikrofonba. Ős diszkós, már 15 éve is jól csengett a neve, ha jól emlékszem akkor leginkább az alföldi régióban. Legalábbis a Z+ Táncreakció című műsorában tuti hallottam párszor. Ha ezt a fesztivált egy TV-műsorral kellene jellemezni, akkor tinédzser korunk “Táncreakció”-ja lenne a leginkább helytálló hasonlat. Na de vissza Szecsei apánkhoz. Jelen pillanatban talán ő az ország legnépszerűbb DJ-je. Róla nem jegyzeteltem semmit, ugyanis elkezdett szakadni az eső, de azért hardcore szecseisták lévén és az elfogyasztott italmennyiség hatására nem tágítottunk, amíg be nem fejezte a szettjét. A Kiskece lányommal zárt egyébként. Nála ez standard darab. Utána viszont gyorsan átrobogtunk a kisszínpadhoz. A sátorban DJ Ebédpénz pakolta a zenéket. Ő alig egy év alatt szédületes karriert futott be a youtube-on. Néhány mixének címe az érdekesség kedvéért: Riwót pájinkával lehúzó$ Daraboló$ PRE$$ZÓ MIX, JÁSZOLBAN SZÜLETŐS, JÉZUST BORRÁ VÁLTOZTATÓS MIX. A trash DJ-k egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, idén már az összes kurrens fesztivált bejárták. Akinek fogalma sincs róla, hogy mi ez, az nézze meg ezt az öt perces gyorstalpalót a jelenségről. Ezek a DJ-k legalább tudják magukról, hogy amit csinálnak az szar.
Következett még egy óra séta szakadó esőben a vasútállomáshoz. reggel 8-ra pedig már haza is értünk. Egyébként Darude fellépésére mentünk volna szombaton, ez viszont egy esküvő miatt nem igen volt lehetséges. Mindenképpen jól jártunk a csütörtökkel, mert bár a végén lehet, hogy csepegett némi eső, pulóverre viszont egyáltalán nem volt szükség soha, maximum egy újabb pohár italra.

]]>