Ezúttal a FOTEL alapítója mikrostar kerül a reflektorfénybe, akivel magáról a projektről és a hozzá szorosan kapcsolódó eseményekről beszélgettünk, valamint szóba kerültek produceri munkái, és egy remix verseny is, amiről hamarosan külön is hírt adunk majd.

Végre fellélegezhetünk, beindulhat a nyár. Mennyire feszes most a munkatempó amit hirtelen diktálni kezdett az idő?

Mondanom sem kell, hogy nehéz időszakon vagyunk túl, a zene / szolgáltatóipar egyszerűen leállt, mindenki kétségbe esve nézte végig, ahogy darabokra hullanak terveik. Aztán ugyanebben a tempóban újra indult, ami nálunk jelenleg nagyon feszes lett… Gyakorlatilag 24 óra alatt megtelt a naptárunk augusztus közepéig. Készülnek az események, izzanak a telefonvonalak és zörög a messenger 🙂 illetve kaptunki nem várt felkéréseket is, ezeket szeptemberre tűzzük. Valamilyen szinten igyekszünk pótolni a lemaradásunkat, viszont behozni sajnos azt nem tudjuk. Például egy vadi új projektünket, ami Péccsel és a Trezor rendezvény házzal kapcsolatos, teljes egészében ejtenünk kellett. De bízom benne, hogy őszre újra aktualitását veszi. A legaktuálisabb viszont egy tegnapi hír miszerint meghívást kaptam az Alkotótáborba ez amolyan bakancslistás feljegyzés volt nálam. Az idén beadott pályázatom elnyerte a szervezők tetszését.Amúgy véleményem szerint az Alkotótábor sallangok nélkül ad hiteles képet az underground helyzetről. Emiatt tartom fontosnak, hogy részese tudjak lenni. Ezt a fajta kultúrát előszeretettel ápolom.

Ilyen pörgés mellett megtisztelő hogy időt tudtál szakítani ránk. Köszönjük! Na de azért gyűltünk itt ma össze, hogy a nagyszabású projektedről a FOTELről beszélgessünk, ami röviden összefoglalva egy online dj videómagazin, live stream szolgáltatás, dj stúdió. Mikor jött létre a projekt? Honnan jött az ötlet? Kikkel dolgozol együtt?

A FOTEL lassan 4 éves lesz. Gallai Andással hoztuk létre azzal a céllal, hogy a FB live lehetőségét számunkra hasznos dolgokra fordítsuk, el is kezdtük a közös munkát, és le pörgettünk kb 10 epizódot, bemutattunk érdekes arcokat, zene szerető embereket, tehetséges zenészeket. Majd fordulatot vett a koncepció más terveim lettek és behuppant Vámosi Gábor a FOTEL-be, ő 3 éve segíti a projekt előrehaladását. Először mint technikus, majd később dj és mára már műsor szerkesztővé fejlődte magát. Bár a zene iránti vonzalma és Dj pályája visszanyúl majd 8-10 évre. Ezáltal sikerült neki ösztön szerűen simulni a koncepcióhoz.

Vámosi Gábor

Az underground zenei kultúra ápolása a fő irányvonal. Ezt hogyan képzeljük el? Milyen úton haladtok?

Elkezdtük feltérképezni a dunántúl alkotó lemezlovasait, akik nem feltétlen headliner dj-k. Felvettük velük a kapcsolatot és elutaztunk akár 250 km -t is egy -egy interjúért. (Itt tudni kell, hogy 15 évet külföldön töltöttem de előtte az ország több pontján megfordultam mint rezidens dj)
Régi ismeretségeimet felhasználva szélesebb körű rálátásra tettünk szert és szépen lassan át láttuk mi is folyik Underground vonalon az ország ezen területén. Ezekben a rétegződésekben nagyon jó fej embereket ismertünk meg, akik hasonlóképp alázattal hajlanak az U.G kultúra irányába és gondolok itt az életstílusra is, nem csak a zenére. Segítjük egymást lemezeket cserélünk ajánlásokat teszünk mások érdekében és tiszteljük a tisztelni valót, elkezdtünk kollaborálni egymással és remek megmozdulások fejlődtek ki ezekből.

Kik azok a személyek és brandek akikkel sikerült közös projekteket létrehozni?

Ha a Dj pályámat veszem figyelembe hosszú hosszú felsorolás jöhetne. Nézzük az utóbbi FOTEL es éveket. A legkedvesebbek közt mindenképp szerepel Tolnai Peti és az általa illetve Shade Auio által megalkotott Deep Vision Night és a DVN CAMP. Ide mindíg haza megyünk. De szerettünk a Szombathelyi FlightBar csapattal is közösködni, A TILOS rádió műsorszerkesztőivel, Dj Szefi, Laki Krisztián a.k.a In:form,a hanglemezbarát shop ,Galactic Jackson, az RTS.fm kapcsán Bernáth Peti, Jazzszigor, Miklós Vajda, a pécsi Alien Industries, a TS, vagy épp James Cole mind, mind nagyon jó ,kollaborációk voltak és ők ráadásul nagyszerű emberek. A német Mabu Beatz rádió, az All ink Tattoo a Play records, vagy a magyar kiadók, mint Color House records, az Emotional Deep, Plastic Rhythm, vagy az Embliss records. De akik nálunk szerpeltek valamennyi műsorunkban mind mind szuper élményekhez juttattak az elmúlt években. Mindenkinek nagy-nagy köszönet érte! We love you guys 🙂

A FOTEL nem csak rendezvények tárháza, de egy online videó dj magazin is. Vannak fixen tematikus saját gyártású műsorok. Megtennéd hogy bemutatod őket?

Igen nevezhetjük magazinnak a FOTEL-t, de ez egy összetettebb dolog. Több vonalon és stílusban érint meg minket a zene. Olykor a hallgatóinkat nehéz helyzetbe is hozzuk eklektikusnak mondható zenei megnyilvánulásainkal.
Nyilván figyeljük a trendeket, de azokat megalkotni is szeretjük. Könnyedén simulunk élethelyzetekhez, amiket a zene ölel körbe. Készítünk klasszikus beszélgetős kontenteket dj mixekkel kiegészítve, stúdióban, illetve külső helyszíneken. Ezeket az interjúkat például az abszolút spontanitás jellemzi. De vannak tematikus műsoraink, a TEA címűben például fel keresünk lemez gyűjtőket otthonukban vagy elhívjuk hozzánk őket a stúdiónkba és kedvenc lemezeik bemutatására bírjuk őket. Roppant érdekes megélni ezeket a forgatásokat.

A Caravan Groove című műsorunkat kompromisszumok nélküli zenehallgatás mottóval fémjeleztük. Ezek az alkalmak a saját lemezes polcunkról bemutatni kívánt zenékről szólnak, minden stílusban kompromisszumok nélkül. Nagy örömünkre ebből 2 epizódot is beválasztottak a legjobb karanténműsorok listájába. Innen is pacsi ezért a Hanglemezbarát shop-nak 🙂

A sornak nincs vége, hiszen készült adás a TILOS rádióba is. Ott hallhatóak mikrostar egyvelegek a Plug&Lay és a Felkelők című műsorban egyaránt.
(Remek dolog több stílusban alkotni ez nagyon fontos számomra, mert észre vettem magamon, hogy unalmassá válok ha egy vonalon haladok)

A Fékezett hangzás című műsor mögött is mi állunk Gáborral, amit a Global fm.sugároz havonta egy alkalommal. Ez egy abszolút elektronikus zenei műsor lett. Lemez ajánlóval érdekes infókkal, amolyan klasszikus műsor struktúrával, ahol beszélünk a hallgatókhoz.

Legújabb minisorozatunk a BÉoldal a méltán híres Electronic Beats Favourite b sides műsorának magyarosított változata. Ide várunk jelentkezőket akik szívesen bemutatnának 5 kedvenc bé oldalas zenét lemeztárukból.

Készítettünk már a digitális jólét program keretén belül is műsort, továbbá a külföldre és itthonra alkotott podcastek teszik teljessé az online jelenlétünket.

Igyekszünk minden olyan felkérésnek eleget tenni amiben látunk fantáziát.

Említetted fentebb hogy van egy vadi új projektetek, ami Péccsel és a Trezor rendezvényházzal kapcsolatos. Elárulsz nekünk néhány infót előljűróban?

Megkersett minekt a Tresor ami egy gyönyörű helyszin. Ideális egy izgalmas koncepcióhoz amit szeretnénk ott megvalósítani, mindezt a FOTEL standardon felül.
De erről többet nem szeretnék elárulni 🙂 Bízom benne,hogy a nyári szezonunk után a már meglévő kaposvári rezidenciánkkal az e-cafe val párhuzamosan oda is tudjuk vinni a vadi új sorozatunkat.

Az elmúlt években nagyon népszerű a live stream, főleg az utóbbi hónapokban volt jellemző a dömping. Ti a stúdión kívül is tevékenykedtek, az oldalotokon több live strem is akad külső helyszínekről, melyek gyártását ha jól tudom magatok oldottátok meg. Megrendelhető ez a szolgáltatás bárki számára, vagy csak a saját eseményeiteket közvetítitek?

Emlékszem arra az időre amikor még nem volt FB live és egy Ustream nevű kódolóval tartottam video partikat, németországi kis stúdiómból. Nem voltak algoritmusok és rotáció, de már világviszonylatban el lehetett jutni az érdeklődők otthonába. Ehhez képest ma csukott ablakon is beömlik a stream áradat. Nyilván a lemezlovasok akik az elmúlt időben munka nélkül maradtak elkezdtek szolgáltatni, hogy közönségük figyelmét fenn tartsák. Illetve a művészekbe ültetett exhibicionizmus mértéke arányos formát vett ez ügyben. Bár volt aki nem feltétlen szeretett volna a sorba állni és inkább szóban kereste közönségét. Én magam is nagyon kultiválom az emberi szót az egymással való kommunikációt, partiainkon jellemzően fel és le konferáljuk vendégeinket és ováció, taps közepette cserélnek a dj-k helyet a pultban. Remek hangulatot hordoz magában ez a filozófia. Nálunk jól működik. A kezdetektől ehhez szokott a közönségünk.

Vissza kanyarodva az eredeti kérdésedhez izgalmas helyszíneket kutatva járunk kelünk az országban. Jelentkeztünk lemezboltból, tetováló szalonból, box klubból, kilátókból, háztetőről, de még mosodából is. Volt hogy a régiós tv is felkapta fejét az egyik balatonföldvárdi megmozdulásunk hallatán.

Ezek kedves emlékek és szuper élmények.
Amúgy FB, videa és Youtube csatornánk rengeteg anyagot tartalmaz szívesen ajánlom figyelmetekbe.

És hogy teljesen kibontsam kérdésed, igen készítünk videokat megkeresésre is. Például pár héten belül veszünk fel Brownie-nak egy szuper anyagot, egy szuper helyszínről az RTS.fm számára. Innen beugrik az a megtisztelő dolog, hogy kétszer is volt szerencsém az RTS.fm műsorán szerepelni.

2-3 kamerával dolgozunk, van hogy élő vágásban, van hogy szerkesztett video formájában készül el az anyag. Egyes videoinkhoz drónos felvételeket is készítünk.

Fentebb már kitértünk a bulikra, érdemes megemlíteni hogy több szálon futnak az események… Mesélnél nekünk erről bővebben?

Az előző kérdésedben részben válaszoltam arra, hogy a rendezvényeink milyen tematikában zajlanak. A koncepciónk pedig az általunk illetve közönségünk által megkedvelt kollégák invitálása. Adunk a helyszín dekoratívvá tételére, illetve a tökéletes hangminőségre, apró kiegészítőkre. Nagyon baráti jellegű olykor családias atmoszféra és hangulat jellemző ránk. Ami pedig nagyon fontos a zene és az emberség a kapocs köztünk.Vendégeink általában külön kiemelik illetve maradandó élményként tárolják a történteket. A közönségünk egy részével (akik mára barátok lettek) szinte heti kapcsolatot ápolunk, ha ez nem is mindig személyes. De nyilván az online felületek erre lehetőséget adnak. Megszerettek minket a kaposvári őszi/téli rezidenciánkon az e-cafe ban. Ami egyben a kedvenc kaposvári helyünk. Megszerettek minekt Pécsett, Győrben -Mosonmagyaróváron, Budapesten illetve az ország különböző pontjain. Egy közösség alakult meg, akik eljönnek velünk akár 200 + km -t is és meghallgatnak minket. Kimondottan sok alkalommal kapok videókat képeket arról, hogy minket hallgatnak hétköznapjainkban és a matricáink felkerülnek európa szerte különböző helyekre. Szóval remek dolog a FOTEL kollektívába tartozni. Mi nagyon hálásak vagyunk!!

A tavalyi és az idei nyár egy része is Orfűre koncentrálódik. A tó déli partján a Madvehagyma ház napozó teraszán egy festői környezetben rendezzük a FOTEL eseményeket. Tavaly teszt jelleggel indultunk neki, és a beletett munka megszülte azt a jelenlegi állapotot, amit nyugodtan nevezhetünk FOTEL érzésnek. Ez miatt dobnék is egy nagy pacsit a Murányi Zolinak, aki terelgeti és dédelgeti a terasz felfelé ívelő útját. Közös munkánk hatékonynak mondható. Idén már kész koncepcióval, a fent említett FOTEL standard jelenlétében hozzuk vendégeinket, és fogadjuk a csatlakozni vágyókat, akik végig kísérhetik a remek naplementés audiovizuális élményét.

Ha lenne lehetőséged arra hogy megszervezd álmaid buliját, milyen lenne az?

45 évesen 28 év dj zéssel a hátam mögött szerintem az már megvolt párszor 😀

Akkor megfordítom a kérdést. Már volt lehetőséged részt venni álmaid buliján többször is. Mesélj kérlek!

🙂 nem hozol könnyű helyzetbe.
Ideje korán mint látogató sokat kaptam a Flört től. és a Black Magic től. Jelen voltam stílusok éledésénél, virágzásánál, mind- mind álomszerű volt. Csak szívtam magamba a kultúrát abból az időből mindenkinek nagy élményei vannak, Győr Fortuna aki ott volt tudja.

De Budapest aranykora is álomszerű volt nagyon intenzív hatásokkal. Jó volt látni ahogy minden egyben volt . Aztán a saját rezidenciák sorra hoztak iszonyat vibe okat, ezeket tetőzték a privát szűkebb körben megrendezett partik.kb 2 méterrel elrugaszkodva a talajtól. Itt eszembe jut Magnetic barátom aki a FOTEL 3. rezidense jelenleg külföldön él, vele alkottuk hosszú évekig az m&mproject-et az ő hazalátogatásainak tiszteletére megrendezettˇˇhome sweet homeˇˇ bulik legendássá váltak. Ott is nagy álmok válnak valóra de ez egy titkos szál szóval kilépek a kérdésből 🙂 Viszont ami még nagyon fontos, hogy több generáció lecserélődött körülöttünk és abszolút álomszerű az is, hogy a mai napig szerető közönség ölel minket körbe.

Most elárultad magad, már 28 éve koptatod a lemezjátszókat, és ha jól sejtem a bakelit híve vagy. Elkötelezettséged mennyire mély? Használsz egyéb eszközöket is ha dj szettet játszol?

A “direkt hajtás” az analóg korszakból maradt bennem. Ezt azok értik a legjobban akik hasonlóan élik a vinyl köré fonódó érzéseket. Nem utasítom vissza a Time Code vagy az abszolút digitális játszásmódokat sem. Remek eszközök, összetettebb alkotásokra. Mondhatni naprakész vagyok e-téren is. De fellépéseim 80 százalékát mégis lemezről játszom.

A produceri munkáid alkotásakor milyen eszközöket favorizálsz?

Minden ami van,és ami elém kerül. Általában feljátszom a sávokat szuper, plug-in-ek vannak manapság. A native instruments dolgai pl. De tényleg remek gyártók vannak.
A workflow nem bonyolult szívesen mintázok, legutóbb pl. Charlie Chaplin oscar díj átadóján elhnagzott beszédet zenésítettem, de felkerűlt egy érdekes József Attila történet is egy minimal groovera amiben pl. kiedrül,hogy szeretett barkochbázni.
Mintáztam már Pink Floyd-ot is vagy épp egy Dire Straits számot adoptáltam a Water of Love-ban magam mondom fel a dal szöveget. Van hogy a felvevőmmel gyüjtök hangokat, van hogy dúdolok valamit abból tekerek bassline-t, vagy dallamot. Nagyon izgalmas dolog zenét írni. Daw-ként az FL studiót bámúltam évekig, aztán jött az Ableton most azzal dolgozom.

Melyik megjelenésedre vagy a legbüszkébb? A közeljövőben milyen újdonság várható tőled?

Az első megjelenésem soha nem feledem, egy ausztrál kiadó hozta ki, aztán jött Kuwait Berlin, London stb.. De mostanában szívesen dolgozom magyar kiadókkal, legutóbbi 3 EP-met is 3 különböző magyar kiadó adta ki és a 4. és 5. is magyar hullámokra szánt anyag. Jelenlegi top 10 dalom mindegyike itthon jött ki. Most a megjelentek közül talán a Voice Man a kedvencem, de ez naponta változik. Legalább 30 zene van a fiókomban ami még kiadót keres. Legutóbb készítettem nem rám jellemző módon egy mixet, kiadott és kiadatlan zenéim egy részéből, születésnapi online ajándék gyanánt.

https://www.beatport.com/artist/mikrostar/207966

Tavaly az egyik zenéd kapcsán hirdettetek a kiadóddal egy remix pályázatot. Idén is várható hasonló felhívás?

Igen ez egy izgalmas dolog volt a six week című zenémre hirdettünk egy remix pályázatot a FOTEL olalán, kb 20 remix érkezett, és ellentétben az alap koncepcióval ami a legjobb 3 dal megjelentetését képezte volna, a kiadó úgy döntött, hogy 10 zenét hoz nyilvánosságra.

Ráadásként pedig a Vinyl Team az általunk ítélt eredeti verziót és 2 remixet kivágta lemezre, így támogatta a projektünket.

Az idei contest most került tárgyalás alá a napokban készül el az artwork, és ahogy megkapom ki írjuk a Traveling című szám remix pályázatát. Egy újonnan induló kiadó az Embliss Recods fogja gondozni az EP-t és jól fogadta ezt a kezdeményezést, szóval megkaptunk mindennemű támogatást, ezért arra buzdítanék mindenkit, hogy figyelje majd a FOTEL oldalon illetve a kiadó oldalán a pályázatot. Az Rmbliss Records kiadványai arról a boldogságrólszólnak melyet a zene hoz az életünkbe. Eklektikus, dallamos, szentimentális house és techno elsősorban magyar producerek prezentálásában.

Ezen a nyáron a Global Fm bevette a Plázs VIP teraszát, ahol a FOTEL is helyet kapott a programtáblázatban. Milyen megmozdulással várjátok a Siófokra látogató közönséget, most hogy már lehet tánc? A nyáron még hol találkozhatunk veletek?

A global fm. illetve Gálik Levi üde része napjainknak,a global fm. mondanom sem kell,hogy erős brand sok potenciállal jó a kommunikáció köztünk és a munkamorál mindkét oldalon nagyon hasonló, szóval tőlünk telhető módon támogatjuk ezt a projektet.

Hogy mi várható júli 23.-án?
Az esemény leírásában szerepel 🙂

Illetve, hogy mikrostar és a FOTEL névével hol találkozhattok a nyáron íme pár alkalom a teljesség igénye nélkül. Pár fix és szervezés alatt lévő helyszín. Figyeljétek a FOTEL es eseményeket.

-Orfű piknik terasz szinte egész nyáron
-Plázs Siófok
-Balatonszemes
-Bér / Virágospuszta Alkotótábor
-Budapest/
-Akvárium terasz
-Tilos Rádió
-Nemde bár

De elöbb megyek, hogy ott tudjak lenni valamennyin. Szóval nagyon köszönöm a beszélgetést, jó hosszú lett viszont élveztem, remélem az olvasók is kitartottak és ha nagyon megtömtem volna őket infókkal akkor jól sült el 🙂

Mi is köszönjük szépen, nagyon élveztük. További sikereket kívánunk nektek.