Az acid house örökre megváltoztatta a dance zenét és a tágabb világ figyelmét is felkeltette. 

Az acid house 1986-ban fertőzte meg az Egyesült Királyságot, majd rövid lappangás után, 1988 nyarán letarolta s szigetországot, és kitört a – ’68-as hippiforradalomra sok vonásában emlékeztető – Second Summer Of Love. A társadalmi-kulturális lökéshullám egy év múlva sem gyengült, ahogy az új zenei stílus is hódított tovább, sőt, ’89 nyarán még nagyobb intenzitással égett slágerlistákon, zöld mezőkön és elhagyott gyárépületekben egyaránt, és ezzel beköszöntött a rave-korszak. Hatását ugyanakkor mainstream körökben is éreztette, a számítógépes játékoktól kezdve a cipőkig. Ezekből gyűjtöttünk össze 10 fontos momentumot.

Egy professzor állítása szerint az acid house forradalmasíthatja a zenei oktatást

Peter Dale, a Manchester Metropolitan University professzora. Szerinte a zenei oktatás igen csak elavult, mivel a klasszikus zenére összpontosít. Ez pedig általában igen csak unalmas a fiatal nebulók számára, akiknek a figyelmét sokkal jobban lekötné az elektronikus zene. Már csak azért is, mert ma már nem ritka, hogy a fiatal generáció egész életében technot hallgat a szülei révén. Az iskolai zeneoktatás azonban még mindig nem képes elismerni azt, hogy a négynegyed ugyanúgy a kultúra részét képezi.

Az Adidas piacra dobta az acid house által inspirált cipőjét

A Second Summer of Love idején az Adidas volt a domináns lábbeli. A raverek a sajátjuké tették a márkát, a márka pedig úgy ünnepelte az acid house kialakulásának 30 éves évfordulóját, hogy a 2018-as tavaszi kollekciót egy savak által inspirált cipőt is bemutattak. Gary Aspden dizájner így nyilatkozott: “Nagyon izgalmas volt elmesélni a történetet, hiszen az adidas nagy jelentőséggel bírt a szubkultúra életében. Ha egész éjszaka táncolni akarsz, akkor a futócipők erre a legalkalmasabbak.”


Morális pánik

Egy fiatalos lendülettel és illegális szerekkel felturbózott mozgalomról van szó, ami egyesítette a társadalom teljes spektrumát. A “The Sun” magazin eleinte menő dologként írta le az újonnan kialakuló acid house mozgalmat, később azonban a jobboldali sajtó olyan szalagcímekkel illette, minthogy a “Bűnös extasy” vagy éppen (szabad fordításban) “Szórjuk ki ezeket a bűnös acid bárókat“. Ez pedig jelentősen hozzájárult a közhangulat megváltozásához, aminek következtében aztán a parlament 1994-ben elfogadta azt a törvényt, ami szerint betiltották a monoton elektronikus zenét. Éppen ezért van, hogy az Egyesült Királyságban azóta is virágzik az illegálbulik kultúrája.

The Hacienda – Az angol kultúra egyik kiemelkedő helyszíne

A kezdeti elnyomó politika után megváltozott a kormány hozzáállása, elismerték az acid house kulturális értékét. A brit kormány egyik szervezete, a Historic England ugyanis a legkiemelkedőbb helyszínek közé sorolta a legendás klubot, olyan jeles helyek társaságában, mint az Abbey Road Studios, Shakespeare szülőháza, vagy éppen Charles Dickens egykori otthona.

COLIN MCRAE RALLY 2.0 SOUNDTRACK

Az Y-generáció tagjai még túl fiatalok voltak az acid house berobbanásának idején, az ezredforduló környékén megjelent számítógépes játékok zenéjére (erről korábban már írtunk egy cikket) viszont nagyon is jól emlékezhetünk és anélkül köteleztük el magunkat egy csapásra az acid house mellett, hogy bulizni jártunk volna.

Egy vulkánkitörés, ami úgy néz ki, mint egy acid smiley

Azért ez már durva! A párját ritkító jelenség Hawaii szigetén történt, ahol is kitört egy vulkán és az olvadó láva pont úgy nézett ki, mint az acid house jelképének számító mosolygós fej. Egyesek szerint mindez pusztán véletlen egybeesés, mások szerint pedig egy magasabb rendű kozmikus hatalom jelzése. (Amúgy az a durva, hogy nekem valamikor a 80-as és 90-es évek fordulóján volt egy hasonló mintázatokkal ellátott ruhám – a szerk).

Acid house építmények Legóból

A LEGO kétségtelenül az egyik legnépszerűbb játék a világon. Több, mint 70 éves története során számos könyvből, videójátékból, vagy filmből vett ihletet és természetesen ez alól az acid house sem kivétel. Ráadásul két alkalommal is, igaz ezek közül egyik sem a dán játékcég hivatalos terméke. Alex Allmont 2014-ben egy olyan modellt állított össze, ami acid house-t játszott, két évvel később pedig Daniel Mueller épített moduláris szintetizátorokat legókockákból. Tisztelet az építőknek!

Play House from Alex Allmont on Vimeo.

This Is England ’90

A négy részes dráma sorozat második epizódja  1990-ben játszódik és a manchesteri rave kultúrát mutatja be. Az alkotást 2015-ben sugározták a Channel 4 csatornáján. A bemutatót komoly marketing kampány előzte meg, országszerte fiktív bulik plakátjait helyezték ki. A film időnként durva jeleneket mutat be, a nézőkben azonban mégis kellemes nosztalgiát ébresztett.

Calvin Harris Slow acid című szerzeménye

Calvin Harris az egyik legnépszerűbb mainstream DJ, egyes videóinak nézettsége a kétmilliárdot is eléri a Youtube-on. Ő az EDM egyik legfényesebben ragyogó csillaga, ugyanakkor nagy rajongója a 90-es évek house zenéjének is. 2014-es Slow acid című zenéje éppen abban az évben született, amikor többek között a “Summer” vagy a “Blame” is napvilágot látott. Előbbi szerzemény mégis teljesen más, mint a többi népszerű zenéje, a “Slow acid” ugyanis a Roland TB-303-as szintetizátorból kicsavart recsegő basszusokból épül fel.

Forrás: [Mixmag]