A Pursuit of Acid sorozat szervezőjeként és a budapesti elektronikus zenei szcénában Mankind néven DJ-ként egyaránt aktív Varga Ákos zenei laboratóriumában, már-már feelgood klubslágerként született újjá a tavaly megjelent Szép napok című Jazzékiel-album talán leghidegebb dala, a „Kés a víz alatt”. A számhoz a lemezborítón szereplő bizarr figurát is jegyző Farkas Zénó Rolf készített videót, megidézve az eredeti dal és egyben az album lefojtott hangulatát is. 

A Jazzékiel lassan egy évtizede a kedvenc zenekarom. A gimis éveim legjobb koncertélményeit köszönhetem nekik és a mai napig minden héten szólnak a lejátszómban. Olyan ez nekem, mint másnak a Depeche Mode. Lassan egy éve már, hogy megkerestek: épp egy buliról ugrottam ki pizzáért, amikor jött az üzenet, hogy mi lenne, ha csinálnék egy remixet nekik. Ez nagyon sok próbálkozás után sem jött össze, pedig próbáltam mindenféle hangzást, amelyek biztosan önazonosak lennének; de sehogy sem állt össze a kép. Aztán pár hónapja egy vidéki családlátogatáson leültem a laptop elé, és kilépve a komfortzónámból teljesen más hangzás és struktúra alapján sikerült összehozni. A Jazzékiel a legsötétebb vibe-okba tud rakni, de az újragondolásom mégiscsak valami napsütéses, kellemes dolog lett” – mondja a remixről a Pursuit of acid bulik ötletgazdája, Varga Ákos, aki Mankind néven 2017 óta aktív szereplője a hazai elektronikus zenei szcénának.

Jazzékiel

A Kés a víz alatt a Jazzékiel 2020 márciusában megjelent, Szép napok című ötödik nagylemezének talán leghidegebb dala, bár maga az album is szándékoltan szorongó és rideg hangulatot áraszt. A nagylemez borítójáról és első videójából (Nem fordulunk egymás felé) ismerős nyomasztó, bizarr figura most újra visszatér a Kés a víz alatt remixének klipjében, amely ezúttal is Farkas Zénó Rolf munkája volt.

A Kés a víz alatt remix néhány nap múlva a streamingszolgáltatók kínálatában is elérhető lesz. Fizikai megjelenésért a Lemezboltok Napjáig, pontosabban június 12-ig, az idei első RSD Drops-ig kell várni: ezen a napon jön ki a Jazzékiel lemezeit is megjelentető budapesti Klinik remixkazettáján. A járványügyi szabályok enyhülésével végre koncertekről is lehet írni: a Jazzékiellel hamarosan a nyári fesztiválokon találkozhatunk, például július 10-én, szombaton a Bánkitó Fesztiválon. Ezeknek a bulinkak a különlegessége, hogy ezeken a koncerteken mutatkozik be a közönségnek zenekar új dobosa, Gulyás Kristóf, aki többek között a mïusból ismerhető. Kristóf Szabó Lászlót váltja a poszton, aki 2009 és 2021 között ült a Jazzékieben a dobok mögött.