Már a neve is azt sejteti, hogy ez valami más, mint a többi. Ez nem fesztivál, hanem egy tábor. Idén tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. Ami azt jelenti, hogy jövőre nagykorúvá válik. Ennek ellenére még mindig sokan vannak olyanok, akik számára a kezdetek óta ez jelenti az egyetlen biztos pontot a nyári programokat illetően.

Nagy utat tett meg a fesztivál a 2004-es indulás óta. Minden értelemben. A kezdeti időkben így szólt a szlogen: „Camp for minimal music lovers„. Sok minden megváltozott azóta. A „minimal” szó a 2000-es évek elején még nagyon mást jelentett, mint most. Az akkori recept szerint összegyűlt néhány tucat elektronikus zenei rajongó a Balaton partján, akik az ország számos szögletéből verődtek össze. Többségében DJ-k és producerek. Mindenki megmutatta, amit tud, közös jam-elések, spontán workshopok jellemezték a hétvégét, a bográcson pedig már főtt a gulyás.


Kisszínpad

Zenét szerető és értő közönség jött össze évről-évre. Fő csapásirány a négynegyed, bemutatva a techno / house szinte minden ágát, ami nem populáris. Talán nem véletlen, hogy sok éven keresztül ugyanazon a hétvégén került megrendezésre, mint a Balaton Sound, ezzel is kiszűrve a nem odaillő közönséget. De olyan a későbbiekben sem igen volt. Aki Alkotótáborba jön, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy mire számíthat. A legtöbb DJ számára pedig kétségtelenül ez jelenti az év csúcspontját, hiszen a többségnek ritkán adatik meg, hogy ilyen nagy számú közönség előtt lépjen fel.

Az Alkotótábor ugyanis lassan, de biztosan egyre nagyobbra nőtt. Az elfoglalt terület tekintetében mindenképpen, különösen akkor, amikor birtokba vehettük Szántódpusztát. Gyenesdiás, Keszthely és Balatonkenese után ez volt a negyedik, immáron utolsó Balaton-parti helyszín. Az intim hangulat ennek ellenére megmaradt, a résztvevők számát erősen korlátozták és bizony voltak olyan évek, amikor ki kellett tenni a sold out táblát.

Nagyszínpad

A tábor történetében 2019-ben jött el az igazi fordulópont. Miután kiderült, hogy a szántódpusztai komplexumot teljeskörűen felújítják, újra költözni kellett. A szervezők (Fiba, Wuki és Isu – akik együtt lépnek pultba egy nulladik napi örömzenélés alkalmából) hosszas keresgélés után egy igazi ékszerdobozra bukkantak.  Az új helyszín varázslatos és meseszép, 220 hektár nagyságú terület. Virágospuszta Bér falu mellett található, a nógrádi hegyek ölelésében. A civilizációtól kellően távolt, de Budapesttől mindössze 50 percnyi autóútra lévő birtokon végre kellő mennyiségű, különböző árkategóriájú szállás áll rendelkezésre, valamint a sátrazók részére hatalmas árnyékos és csendes terület.

Bár az elmúlt években úgy tűnik, mintha gombamód szaporodnának a hasonló jellegű események. A vírushelyzet is a néhány száz fős, butikfesztiváloknak kedvez. Az Alkotótábor azonban sokadik éve biztos pont. Ahol mindig minden a helyén van, és pont azt kapjuk, amire számítunk. De inkább többet. Itt nem leépülünk, hanem olyan zenei – közösségi táplálékot kapunk, ami az év hátralevő részére kellő energiával tölt fel.

Egyetlen hibát szoktam csak felróni minden egyes alkalom után. Túl hamar elrepül az idő! Idén ettől sem kell félni. Az Alkotótábor 2021-ben ugyanis öt naposra duzzadt! A szervezők folyamatosan jelentik be a fellépőket. Eddig négy külföldi lemezlovas érkezése tűnik biztosnak. Itt lesz Silat Beksi, akit már jól ismerhetek a hazai rominimal kedvelői, hiszen járt már nálunk. Érkezik Blazej Malinowski, aki live műsorával fog fellépni és az elmúlt időszakban a lengyel techno szcéna egyik legjelentősebb alakjává lépett elő. Moszkvából csatlakozik hozzánk Kirill Matveev, akinek minden szettje egy-egy külön történet és ezt négy órában fogja elmesélni nekünk péntek délután. Végül, de nem utolsósorban pedig Pablo Bolivar idén is ellátogat Spanyolországból, aki ezúttal is egy maratoni utazással fogja lezárni a tábor programját. Hamarosan bejelentik a hazai vonal képviselőit is, akiknek a névsorát pont ugyanekkora izgalommal fogjuk böngészni.

A szálláshelyeket pillanatok alatt elkapkodták, de azért érdemes csekkolni az esemény falát a Facebookon. Aki szemfüles, az ágyban is aludhat, de saját tapasztalatból mondom, hogy sátrazni ugyanolyan feelinges. Csak ügyelj arra, hogy árnyékos helyen bontsál tábort. A hetijegyekből már a negyedik kör fut. A jegyvásárlást nem érdemes halogatni, ugyanis szinte minden évben garantált a teltház.

Bővebb infó: https://alkototabor.info