Úgy tűnik, hogy az óbudai „partyközpont” (Sonic, Flashback, Fabrika, Kvarda) ellenpólusaként Csepelen is egyre nagyobb a mozgás. Május végén már megnyílt egy techno klub a Csepel Művek területén és tegnap este az is hivatalossá vált, hogy hamarosan egy újabb egységgel bővül a budapesti underground szubkultúra.
Ez pedig nem más, mint a BPM Factory. A helyszín ezúttal is a Csepel Művel területe, egészen pontosan a Déli utca és a Vegyigépgyár utca sarkán található ingatlan. A Weiss Manfréd Acél- és Fémművek (a köznyelvben Csepel Művek) a 20. század első felének kiemelkedő magyar nagyüzeme volt Csepelen, az első világháború idején az Osztrák–Magyar Monarchia második legnagyobb hadiüzeme. Alapító tulajdonosa a pesti születésű, zsidó származású Weiss Manfréd gyáros volt. A nagyüzemi termelés 1983-ig tartott, azóta sok apró vállalat költözött be az ipari zónába.

A hangulat tökéletesen passzol az underground zenei szubkultúrához, az újonnan nyíló klub helyszínét elnézégetve is az az érzésünk támad, mintha csak Berlinben járnánk. A klub egyik megálmodóját, Hricsovszky Tamást kérdeztük:

Hogyan jött az ötlet?

Sokat gondolkodtunk azon, hogy a rendezvényeink során a helyszínek elvárásainak is meg kell felelnünk. Ezáltal a közönségünket is e szerint kell „kordába” tartanunk. A legtöbb rendezvényhelyszínen kihelyezett vendéglátás is üzemel, az általuk kínált ételek és italok árai pedig valljuk be őszintén sok esetben az egekbe szálltak. Ezt sem tudtuk mi kézben tartani, és fontos eleme egy sikeres, jó szájízű rendezvénynek. Hiányoztak az új inspirációk is. Évek óta szinte változatlanok a minket befogadó helyszínek, vagy mi nem találtuk meg maradéktalanul bennük a nekünk megfelelőt. Szerettünk volna kilépni a komfortzónánkból, belevágni valami újba, ami csak a miénk és a közönségé.

Milyen szempontok alapján keresgéltetek? Sokáig tartott megtalálni a megfelelő ingatlant?

Nagyon szerencsések vagyunk, mert nem kerestünk tudatosan helyszínt. Szerelem volt első látásra. Egy októberben tartott zárttéri bulink helyszínén voltunk megbeszélésen és a tulajdonos hívta fel rá a figyelmünket. Azonnal láttuk benne a perspektívát. Mit, hogyan kellene átrendeznünk ahhoz,hogy egy teljesen egyedi rendezvénytér jöhessen itt létre. A tulajdonos pedig szerencsére ebben tökéletes partnernek bizonyul.

Kiknek ajánljátok a helyet?

Indusztriális jellegénél fogva én úgy érzem nem a mainstream közönség lesz az, akik rajongani fognak érte. Elsősorban a techno és a psytrance zene kedvelők otthona lehet. Véleményem szerint egy nagy adag berlini érzés karolja át a helyszínt.

Mesélj az előkészületekről! Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

Nos mivel iparterületen van a helyszín, ezért rengeteg ipari hulladék és vasszerkezetek voltak a helyszínen. Ezeket kellett elszállíttatni és a földet egyengetni. Hatalmas segítségünk a munkálatokban a zárttéri klub tulajdonosa, aki nélkül elképzeléseink nem valósulhatnának meg. Rengeteg munka van még hátra, hiszen nagyon merész ötleteink vannak az ottmaradt emelőszerkezetekkel, hiszen a későbbiekben ezen szeretnénk egy emelt teraszt kialakítani, ahonnan rálátható lesz a teljes tánctér is.

Mit kell tudni az új helyszínről? Milyen újdonságokkal várjátok a látogatókat?

A legfontosabb, hogy szabadtéri. Az új helyszínünknek egy teljesen zárt, sorompós parkoló része is van, ahová kb 60 db autót tudunk őrizve parkoltatni.
Ha megtelt a parkoló az sem okoz problémát, hiszen a külső részen (bár az nem őrzött) szintén 60-70 autót tudunk fogadni. A parkolóból 2 db 10 méteres bejárat nyitja meg a táncterületet. A tánctér és a vendéglátás jelenlegi mérete 700 nm, de mivel folyamatosan épülünk és szépülünk és a terület ennél jóval nagyobb, bővülni fogunk. Meglepetés a föld alatti 400nm es (régen a háború idején kórházként üzemelt) bunker is. Ez egyelőre le van zárva, ötletelünk mit is kezdhetnénk vele. Lesz a megnyitón egy kívánságládika is, ahová a közönség bedobhatja kérdéseit, kívánságait, hiszen a célunk az, hogy közösen a közönség igényeit szem előtt tartva építsük fel, figyelembe véve az elképzeléseiket.

Ti alapvetően a psytrance szcénában tevékenykedtek, de jól tudom, hogy a klub más jellegű rendezvényeket is befogad?

A pandémia alatt rengeteg kapcsolat vált erőssé a más szcénák képviselőivel. Főleg a techno szervezőkkel, így a válasz egyértelműen igen. A helyszínt abszolút az elektronikus zene underground arculatának képzeltük el, és ebbe véleményem szerint nagyon sokminden belefér.

Milyen programokra számíthatnak a technorajongók?

A nyitásra sok techno szervező barátomat várom akikkel, jelenleg is folynak a beszélgetések. Erről kicsit később bővebb információt tudok majd adni. 🙂

Mikor lesz a nyitás? Hogy alakul a nyitvatartás?

Június 26-án 16.00h-tól másnap reggel 08.00h-ig leszünk nyitva első alkalommal. A tereprendezést és átalakítást csupán néhány napja tudtuk elkezdeni, így ezen az első rendezvényen még nem is kerül sor a helyszín teljes végleges kialakítására, ugyanakkor már megvalósulnak azok az alapvető igények és infrastruktúra, amit más helyszínben nem találtunk meg. Egy igazi piknikezős délutánnal csapunk bele az éjszakába, fantasztikus dekorációs elemekkel és vizuális élményelemekkel is készülünk. Külföldi headlinereünk a dán Phaxe, akinek muzsikája sok szívet megdobogtat. A helyszínnek nincsen állandó nyitvatartása hiszen szeretnénk megtartani a undergrund jellegét. Így csak és kizárólag a rendezvények alatt tart nyitva. Hála az égnek nem kerget a tatár minket, hogy mindenképpen nyitva kellene tartnunk a fennmaradáshoz. Ez egy szerelem, egy álom ami megvalósul. Egy közös szubkultúra terét szeretnénk képviselni helyszínünkkel.

Köszi, hogy megosztottad velünk ezeket az infókat. Nagyon várjuk már a nyitást, ott tali!

Bővebb infó: https://www.facebook.com/BPMFactoryBudapest
Nyitóbuli: https://www.facebook.com/events/430739341249401/