A név és a project megszületése Mátó Viktor (MATO) nevéhez kötődik, a mostani felállás viszont egy sikeres kollaboráció eredménye Földi Olavival (7mirror).

Mindketten az elmélyedő, megfejtős zenékben találnak magukra és nagyon fontos missziónak tartják, hogy a zenei értékekre amilyen formában csak lehet fel kell hívni a figyelmet. Így történt meg, hogy Viktor zenei podcast-je és Olavi időközben elindult miniSeries nevű műsora, ami tulajdonképpen az egykori Filmmúzeumos Privátfilmek hangulatát hivatott életre hívni, fúzióba lépett Januárban. A két srác eleve jó barátságot ápolt, mióta az ugyancsak helyi underground kezdeményezés, a Rezidencia összehozta őket, aminek Olavi az egyik alapítója, Viktor pedig a későbbiekben tagja lett. Emelett a hasonló zenei ízlés és világnézetek voltak talán a legkézenfekvőbb érvek egy közös projekt kialakítására, amihez az összhang adott volt.

A történet a lemezek iránt érzett szerelemből indult el Miskolcon annak érdekében, hogy a románc által közvetített érték másokhoz is eljusson. Viktor, Phonoda névre keresztelt Soundcloud mix sorozata a névadó. Még szocialista rendszerből ismert miskolci textil-gyár nevéből, a Fonodából illetve a lemezezésre utaló Phono szó keresztmetszetéből eredeztethető. (Mára a gyár már csak emlék, viszont a gyárról elnevezett Fonoda utca még állja a sarat, ami ráadásul a helyi ‘éjjeli pillangók’ zsongásáról vált immáron ismertté.)
Hangzását illetően a dub tech elemek, minimal és micro house groove-ok, a deep világ egyvelege határozza meg munkásságaikat.

A legfontosabb küldetés számukra az, hogy kihangsúlyozzák a zene fontosságát, annak értékét, a producerek megbecsülését. Egyikük sem azt vallja magáról, hogy DJ-k, ők azt mondják, hogy a zene szerelmesei és ez a szerelem nyitott, minél több ember csatlakozik ehhez, annál nagyobb ereje van és a zene mindenkié.
Éppen ezért kizárólag csak olyan zenéket használnak fel műsoraikban, amiket megvásároltak fizikai vagy digitális formában, esetleg producer barátoktól megkaptak és mindezt nem azért mert ez menő, hanem mert szerintük ez az egyetlen egyenes útja annak, hogy közvetlenül támogathassák az előadók és a kiadók munkásságát. Mert nélkülük nem létezne zene, nem lenne JÓ zene, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy lekapcsolódhassunk a világról és a saját univerzumunkba feledkezhessünk ezáltal. Fókuszba próbálják hozni a zenét a maga természetességében és szimplán csak közvetíteni azt.

A Phonoda folyamatosan hozza a szetteket, hol saját válogatásaikkal, hol vendég DJ-k 1 órás zenei történeteivel jelentkeznek. A miniSeries névre keresztelt sorozat pedig a kanapéba süppedős estékre kínál kikapcsolódást a régi archív videókkal és a srácok, vagy vendégeik által képviselt hangzásokkal. Alig féléve startolt a történet, és már így is szép csokor gyűlt össze. Vendégeskedett már a sorozatukban James Cole, Peter Bernath, Derek, Biar és az orosz Mixcult Records vezetője, Kirill Matveev is. További meglepetések érkeznek még az évben és a srácok is jönnek még új anyagokkal.

“Nem régen indult az egész, gyerek a cipő, de mi nem csodát akarunk tenni, hanem azt amit szeretünk csinálni. Sugározni egy olyan üzenetet amiben hiszünk zeneileg és eszmeileg is. Ha ez esetleg valakinek tetszik és azonosulni tud velünk, annak nagyon örülünk.” – mondták a srácok.

P R E M I E R 2021.07.08. 20:00