Egy év kihagyás után a szokásos időpontban csobbanhattak a látogatók nemcsak a Bánki-tó vizébe, de a Bánkitó fesztivál megszámlálhatatan programjaiba is. A fesztivál a szokásos időpontban került megrendezésre, végtelen programkínálattal, nyári napsütéssel és izgalmas közreműködőkkel. Idén kisebb kaliberű rendezvényre készültek a szervezők és az ország legnagyobb házibulijára már hetekkel korábban nem lehetett jegyet vásárolni.

Még három hónappal korábban bizonytalanak volt az idei nyár rendezvénytartás lehetőségei, így a Bánkitó fesztivál szervezői a biztosabbra számolva kisebb létszámú fesztivált hirdettek meg. Bár a fesztivál a szokásos tóparti és tábori helyszínből adódott össze, a fesztiválon napi 1000 látogató vett részt, így a közreműködőkkel együtt 1800-an szívták magukba a megszokott Bánkitós hangulatot.


Kemény év van mindannyiunk mögött, ezért nagyon felszabadító és megnyugtató számunkra, hogy újra itt lehettünk a látogatóinkkal, a munkatársainkkal, a fellépőkkel együtt, hogy újra megtelt élettel, koncertekkel, kulturális programokkal a Bánkitó. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy milyen lesz az idei kisebb fesztivál, ez az év minden szempontból a kísérletezésről, újrakezdésről, önreflexióról szólt. Hihetetlen volt az is, hogy a szokásos idő töredéke alatt, rohamtempóban összeállt a program és a tervezett jegyek is mind elkeltek. Összességében csodálatos élmény volt az idei Bánkitó és nagyon hálásak vagyunk minden támogatónknak, tavalyi és új jegyvásárlónknak, minden főleg közreműködőnknek, amiért rengeteg extra energiával támogatták azt, hogy ez az idei rendezvény létrejöhessen.” -mondta el Oláh Kata, a fesztivál főkoordinátora.

A nagy karanténolások után a 2021-es év tematikája az öndefiniálásról, újrafelfedezésről és a közösséghez tartozásról szólt, amelyen belül a programok segítségével a közös identitáshoz való viszonyukat is megvizsgálták a látogatók. A színházi és civil-kulturális programok azt járták körbe, hogy hogyan reflektálunk aktuális közéleti társadalmi kérdésekre, és hogy egy ideális világban milyen lenne vagy lehetne a magyarsághoz való viszonyunk. Ennek köszönhetően piros-fehér-zöldbe öltözött a tó partja és csodaszarvosos kendőbe öltözött a Bánkitós közönség színe-java. 

A jövő évi tematika és program az év végén várható!