Két évvel ezelőtt már mi is beszámoltunk a Dr. Motte által elindított „Rave The Planet” mozgalomról, ami az elektronikus tánczene, mint kulturális örökség elismerését tűzte ki zászlójára az UNESCO által. A projekt most új lendületet kapott. Legalábbis Berlinben.

  Rave The Planet - Dr Motte tényleg új felvonulást tervez Berlinben

A napokban ugyanis több forrás is arról számolt be, miszerint a berlini klubszíntér ikonikus alakjaiból álló Rave the Planet csoport azt szeretné elérni, hogy a berlini techno világörökségi védelmet kapjon az UNESCO-tól. A kezdeményezés fő mozgatórugója Dr. Motte, akiknek a fejéből pattant ki a Loveparade elindításának ötlete még 1989-ben, de Berlin ikonikus klubját, a Tresort megalapító Dimitri Hegemann is a projekt mellé ált, ahogy a BPitch kiadó feje, Ellen Allien, valamint a detroiti legenda, Alan Oldham is, aki már egy jóideje Berlinbe helyezte át a székhelyét.

Azért lobbiznak, hogy az UNESCO-státusz további állami támogatásokhoz és egyéb finanszírozási formákat biztosítson a berlini klubszíntér számára, a világörökségi védelemnek köszönhetően a többnyire elhagyatott ipari épületekben kialakított szórakozóhelyek védve lennének a városfejlesztési elképzelések negatív hatásaitól. Az elmúlt években számos berlini klubot kellett bezárni a dzsentrifikáció következtében, amikor is a klubok helyén lakóparkok és szállodák épültek.

Alan Oldham így nyilatkozott: „Az UNESCO védelme sokat tenne azért, hogy a techno és a klubkultúra legitim, történelmi értékű társadalmi erővé váljon, amely állami támogatást érdemel”

Az elképzelés már csak azért is helytálló, mert Berlint évente több millió turista keresi fel, akiknek nagy része kifejezetten a helyi techno szcéna miatt érkezik a német fővárosba.