Győrben is dübörög a klubszezon, Sikztah kezében indult el a Rómer Ház őszi szezonja.

Vidéken az elmúlt években sorra zártak be az igényes szórakozási lehetőséget biztosító helyek, alig maradt hazánkban olyan nagyváros, ahol a magas kultúra kedvelői is rendszeresen megtalálhatják a számításaikat. A mostani gazdasági helyzet pedig egyáltalán nem segíti előre a helyzetet és fenntarthatóságot. Győr szerencsére kivétel marad az országban.

A Rómer Ház nevét nem csak a helyiek ismerik. A megyeszékhely megújult ifjúsági közösségi tere számos elektronikus zenei bulival, koncertekkel vonzza a érdeklődőket a történelmi belváros közepén és generációk óta nyújt kikapcsolódási lehetőséget az arra fogékony fiatalok számára.

Az eredetileg múzeumként funkcionáló épület a kilencvenes évek elején nyitotta meg kapuit. Akkoriban a Mediawave alapítvány szervezésében folytak itt kiállítások és koncertek. A hely 2011-ben több külső tényező miatt bezárt, majd három évvel később újra kinyitott és Szilágyi “Sikztah” Norbertnek (The Etiket, DumDum, Rómerkvelle, Kitschi) és Horváth Gábornak (Art Piknik, Food Truck Show Győr) köszönhetően (Sikztah-nak régóta szívügye a ház, már 98 körül vitt oda Tilos Partykat) sikerült megtartani a folytonosságot. (Funfact: A RómerKvelle mozaiknév, a mára több mint tíz éves múltra visszatekintő és többszörös marketingdíjas minifesztivál azt az űrt volt hivatott pótolni amit a Rómer bezárása okozott, alternatív helyszíneken de szellemiségében megegyezve a Ház bezárás előtti zenei szemléletével és küldetésével. Erre utal a névben a német „forrás” (Quelle) szó kissé játékosan magyarosított verziója – A szerk.)

@zfhktz

Az elmúlt évek során a városvezetés támogatásával technikai fejlesztések sorát végezték el a Rómer Ház patinás épületén. A tavalyi évben jelentős beruházásokkal vadonatúj fénytechnika, optimalizált teremakusztika, új nagyteljesítményű szellőzőberendezés és hangszigetelés is készült, aminek köszönhetően a belváros lakóit sem zavarhatja a zene, miközben az ország egyik, a fellépők véleménye szerint is legjobban megszólaló klubja lett, amire a Martin Audio hangtechnika és mögötte álló, több évtizedes hangtechnikai tapasztalattal rendelkező ‘Golyó’ szakértelme a garancia. A 300 fő befogadására alkalmas klubban a vendéglátást is magasabb színvonalra helyezve a mozgásukban korlátozott vendégek számára megoldották az akadálymentes közlekedést ingyenes belépést biztosítva nekik.

A mára kultikussá vált Rómer Ház nem csupán egy rendezvényhelyszín, hanem Győr és a térség meghatározó és iránymutató alternatív kulturális központja is egyben. Már csak azért is mert a szerethető miliő mellett komplex kulturális szolgáltatást nyújt és a szervezők nagyon hisznek a közösségépítés erejében is. A fellépők delegálását és az üzemeltetési feladatokat idén ősztől, optimalizálva a rendkívüli nemzetközi és hazai nehéz körülményekhez (egyelőre a mozit és a színházi előadásokat nélkülözve) az amúgy hivatalosan is a város „újvonalas” ifjúsági eseményeinek szervezésének feladatát ellátó és djként techno körökben is közönségkedvenc Sikztah (aki azóta sajnos a Dinamo-t a covid okozta helyzet miatt maga mögött hagyta) és Rómer Ház másik régi motorosa, szíve-lelke Tóth Tibor ‘Tita’ vállalta magára.

A nívót és aktualitást követő koncertek mellett biztosak lehetünk abban, hogy az elektronikus zene rajongói is bőven meg fogják találni a számításaikat, hiszen a Rómer saját e-zenei brandjei, mint a ‘Kitschi’ vagy a Varga Richárd szervezésében zajló ‘Szerdák’ az elmúlt évek alatt is számos  nemzetközi és hazai földalatti dj-t, és live actet láttak vendégül.

Most hétvégén pedig (a másnapi munkaszüneti nap miatt rendhagyó módon ezúttal vasárnap) a The Etiket költözik be a Rómer Ház falai közé, hazánk egyik legrégebben futó elektronikus zenei sorozata ezúttal Pet Duo és Svetec főszereplése mellett nyitja meg a 2023-as őszi szezont.

További infókért és programajánlóért csekkoljátok a Rómer Ház Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/romerhaz