A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezéből létrejött Inota Festival kétségtelenül az egyik legjobb dolog, ami idén csak történhet a hazai fesztiválpalettán. Az utolsó nyári hétvégén (egészen pontosan augusztus 31. és szeptember 3.) között megrendezésre kerülő esemény ugyanis az itthoni és nemzetközi underground elektronikus zenei élet krémjét fogja felvonultatni. A fellépők névsorát elnézve pedig bátran kijelenthető, hogy ez egyenesen kötelező program lesz a négynegyed rajongói számára! Különösen azok számára, akik a zenét a magaskultúra legfelsőbb polcára helyezik. És akkor még nem is említettük a helyszínt biztosító erőművet, ami ugyanis hazánk egyik legimpozánsabb ipari létesítménye. Az inotai erőmű már önmagában is megér egy látogatást. Ez volt minden idők egyik legnagyobb hazai ipari beruházása.  A monumentális tereket hamarosan a legelőremutatóbb hazai és nemzetközi zenészek produkciói fogják betölteni, mellette pedig itthon még soha nem látott fényinstallációk és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak. Olyan művészek fognak érkezni, mint például Oscar Mulero, Max Cooper, Extrawelt, Daniel Avery, Robert Henke, Lewis Fautzi vagy éppen DJ Seinfeld. A fellépők listája ugyanakkor még koránt sem volt teljes, a szervezők ma újabb nevek érkezését jelentették be.

Óriási örömünkre szolgál, hogy egyikük ráadásul személyes kedvencünk. Kendal különleges képessége szerint egymástól eltérő műfajokat összegyúrva hoz létre olyan egyedi zenei atmoszférát, ami egyszerre tűnik nosztalgikusnak és előremutatónak. Mottója – „nincs múlt, nincs jelen, nincs jövő” – tökéletesen illeszkedik az általa prezentált hangzásvilág által képviselt sorba, ahol italodico, EBM, trance és synth wave keveredik egymással, azonnali eufóriát okozva és egyfajta vintázs életérzést keltve a táncparketten. David Vunk felfedezettje 2019-ben adta ki első EP-jét, a „Manifesto” egyből felkeltette a szakma érdeklődését. Egy évvel később alapította meg saját kiadóját, a „Ritmo Fatale„-t régi barátjával, Paul Guglielmi-vel hozta létre. Azóta sincs megállás, Kendal sorra szállítja a „neo italo” himnuszokat, miközben egymás után pipálja ki a fellépéseket a kontinens legjelentősebb klubjaiban Berlintől egészen Tbilisziig. A Pablo Bozzi-val közösen útjára indított INFRAVISION projekt gyümölcse pedig a 2021-ben napvilágot látott „Illegal Future” című album.

Ellen Allien azon kevés női lemezlovasok egyike, aki évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi porondon, ő a berlini éjszaka egyik legrégebb óta csillogó alakja. A Fischlabor rezidens DJ-keként kezdte a pályafutását, aztán olyan legendás klubok pultjában találta magát, mint a Bunker, Tresor vagy éppen az E-Werk. 1999-ben alapította meg saját kiadóját, a BPitch Control címkéje alatt nem csak saját zenéit jelentette már meg, hanem olyan nagyhírű előadók munkáit is, mint például Paul Kalkbrenner Berlin Calling-ja.

A női DJ-k új generációját képviselő KI/KI a trance, acid és techno stílusjegyeit a maga képére formálva alakította ki a rá jellemző előadásmódját. Az amsterdami queer bulik melegágyának számító Spielraum rezidenseként kezdte pályafutását, alig néhány év alatt pedig a kontinens legjelentősebb klubjainak és fesztiváljainak állandó fellépőjévé avanzsálódott. Legjobban azonban mégis a sötét és intim környezetet érzi a magáénak. 

Nils Frahm mesteri módon ötvözi a klasszikus és az elektronikus zenét.Egészen kisgyermek kora óta zongorázik, és mindig különös izgalommal tölti el az új és szokatlan hangzások felfedezése. Előszeretettel rúgja fel a klasszikus zene által felállított szigorú határrendszert. A rá jellemző játékos kísérletezés egész életművét végigkíséri. Célja, hogy a hallgatóság egyszerre figyeljen a gondolataira és merüljön el a pillanat örömében.

Az Overmono duóját Ed Russel és Tom Russel alkotja, akikre jól emlékezhetnek a techno feketeöves rajongói, hiszen a testvérpáros korábban Tessela és Truss néven tette le névjegyét a porondon. Overmondo karrierje a pandémia idején robbant be igazán, amikor is napvilágot látott az „Everything You Need” címre elkeresztelt EP-jük.  Innentől pedig már nem volt megállás. Joy Orbison-nal írt közös zenéjüket például így jellemezte az egyik komment a Youtube-on: „ez az a szám, ami 5 percenként szólt a Warehouse Project-ben„. De készítettek már remixet Four Tet-nek is és Tom Yorke-nak is. Május 12-én érkezik az Overmono új lemeze, ami egészen biztos új lendületet fog adni a testvérpár karrierjének. Mi szóltunk!

Az eddig bejelentett fellépők névsorához jó pár hazai artist is csatlakozott. Csekkoljátok a teljes listát!

A jegyek és bérletek értékesítése már megkezdődött.
Bővebb információ: https://inotafestival.hu/
Jegyek: https://link.cooltix.com/InotaFestival