Kedvenc fesztiválunk immáron huszadik alkalommal várja az elektronikus zene rajongóit 2023. július 5-9. között. Zenét szerető és értő közönség jön össze évről-évre a Budapesttől alig egyórás autóútra található festői szépségű nógrádi hegyekben. Fő csapásirány a négynegyed, bemutatva a techno / house szinte minden ágát, ami nem populáris. Bár az elmúlt években szinte gombamód szaporodtak hazánkban a kisebb közösségekre építő, underground zenei fesztiválok, az Alkotótábor hosszú évek óta stabilan őrzi a pozícióját. Aki ide jön, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy mire számíthat. 

Az Alkotótábor fellépőinek listája – szakítva a korábbi hagyományokkal – évről-évre egyre több külföldi nevet tartalmaz. Ami miatt egy cseppet sem bánkódunk, hiszen általában csupa olyan előadó érkezik, akik korábban még soha nem játszottak Magyarországon. Közös pont bennük, hogy a legmagasabb polcról lettek válogatva a minőségi kritériumokat illetően. Nézzük is, hogy kik jönnek idén!

nthng Live

Egészen különleges érzést ad, amikor állsz a nagyszínpadnál, szemben a csodálatos nógrádi hegyekkel. Különösen sötétedés után, amikor hasít a zene, és sejtelmes félhomályban tűnnek fel a közeli ormok. Olyankor egészen misztikus az élmény, érzed azt, hogy egybeolvadsz a zenével és az univerzummal, a lehető legtökéletesebb helyen és időben vagy most. Azt hiszem, aki járt már az Alkotótáborban az tudja, hogy miről beszélünk. nthng zenéjét elindítva pedig pontosan ez az állapot, ami elsőre bevillan! Mintha az ő produceri munkásságra pontosan arra lenne hivatott, hogy megfesse az Alkotótáborhoz passzoló legtökéletesebb háttérzenét. Ha nthing szerzeményeit hallgatva nem teszed fel magadban a kérdést, hogy „ott vagyunk már?!”, akkor inkább tovább se olvasd a cikket. nthing az egyik legkülönlegesebb előadó, az Alkotótábor nagyszínpadának csütörtöki záró fellépője ugyanis teljesen anonim. Annyit tudunk róla biztosan, hogy eredetileg Hollandiából származik, de már egy ideje Berlinbe tette át a székhelyét. Zenéjében techno, ambient, dub és trance keveredik, ha már feltétlenül be szeretnénk skatulyázni a munkásságát.

Deepbass

Nomen est omen. A glasgow-i származású zenész előadásában a techno legmélyebb bugyrából előszedett hipnotikus  stílusjegyek köszönnek vissza. Eddigi munkásságának olyan nagynevű kiadók adtak teret, mint például az Edit Select Records, Affin, Phorma, vagy éppen az Informa Records. Ez utóbbi a sajátja, és a címke alatt többek között jó barátjának, Ness produceri munkásságának is teret biztosít. Akit mellesleg szintén az Alkotótábor fellépői között köszönthetünk az idén, mi több közösen fognak live-ozni!

Ness

A szardíniai születésű DJ / producer nem bízta magát a véletlenre. Hangmérnöki végzettséget szerzett, folyamatosan képezi magát, aminek eredményeképp kifejlesztette a csak rá jellemző, sajátos hipnotikus – atmoszférikus hangzásvilágát. A Mono Records és a The Gods Planet label menedzseri pozíciói után végül megalapította saját kiadóját. A 2018-ban útjára indított Ness Reworks megjelenései az ambiettől a hpnotikus technoig terjednek. Deepbass-szel való sokéves barátsága és szakmai együttműködése pedig a pénteki idősávban általuk prezentált közös 4 órás hybrid live és dj szett produkcióban fog kiteljesedni az Alkotótábor nagyszínpadán!

Pablo Bolivar

Nincs Alkotótábor Pablo Bolivar nélkül. Mióta az Alkotótábor Nógrád megyébe tette át a székhelyét, minden évben a spanyol DJ / producer maratoni zárószettjével ért véget a fesztivál programja. Idén sem lesz ez másképp, Pablo ezúttal is egy négy órás utazásra invitál bennünket, akivel egészen mélyről indulva, fokozatosan építkezve, stílusokon átívelve jutunk el a végső katarzisig. Az 1981-es születésű zenész Barcelonában hangmérnöknek tanult, 2004-ben jött ki az első EP-je, diszkográfiáját azóta több tucat megjelenés (többek között kilenc album is) színesíti. Nevéhez fűződik az Avantroots Records és a Pulshar nevű kiadók megalapítása.

Silat Beksi

Az ukrán dj / producer számára sem lesz ismeretlen a helyszín, hiszen 2021-ben egy öt órás szettel kápráztatta el a tábor lakóit és a microhouse szerelmeseit. 2014-ben jelent meg első albuma a Mulen Records címkéje alatt, produceri munkái olyan jelentős kiadóknál láttak napvilágot, mint például a Tzinah Records és a Body Parts. Amikor nem zenéket ír, akkor is folyamatosan képezi magát, új virtuális eszközökről vagy éppen moduláris szintetizátorokról tanul.

Bryz

A „román hangzás” újabb generációjának képviselője. 2017-ben jött ki az első megjelenése és három évvel később pedig már az Alkotótáborban is fellépett. Szettjei bővelkednek a legfrissebb, kiadatlan szerzeményekben. Pozitív, dinamikus zenékből ezúttal sem lesz hiány!

Lag

Ő lett napjainkra a szerb underground techno elsőszámú képviselője. A hazai közönség előtt sem ismeretlen, hiszen a 2017-es Normafa Open Air-en is színpadra állt. Produceri munkásságának olyan nagynevű kiadók adtak már teret, mint például a Radioslave vezette REKIDS, vagy pedig a Bas Mooy nevével fémjelzett Mord. Punkként kezdte, majd klasszikus zenélt tanult, de a techno lett az a zsáner, ahol igazán kiélheti kreatív hajlamait.

A visszaszámolás megkezdődött, már egy hónap sincs hátra a 2023-as Alkotótáborig! Következő cikkünkben az idén debütáló hazai előadókat fogjuk részletesen bemutatni. 

Az Alkotótábor részletes programját itt találhatod: https://alkototabor.info/time-table-2023/
FB esemény: https://www.facebook.com/events/1214233199116122
Jegyek: https://cooltix.hu/event/63595c5748c1ee0908013af9