Ennek a pillanatnak az emléke évszázadokig visszhangozni fog!” – jelentette ki Aubrey Marcus, amikor megnyitotta az idei fesztivált a Péterváradi erődben. A csillagok együttálltak az EXIT Fesztivál eddigi legerőteljesebb és legjelentősebb évében, amelyet a The Prodigy zenekarral való szívmelengető újraegyesülés, Nina Kraviz, Indira Paganotto, Amelie Lens, Senida, Mimi Mercedez és Sajsi MC, valamint a hip-hop 50. évfordulójának ünneplése minden idők legnagyobb rapegyüttesével, a Wu-Tang Clannal fémjelzett. Több mint 200 000 ragyogó csillag fürösztötte fényében a Péterváradi erődöt, a szeretet és a szabadság üzenetével.

Július 6 és 9 között a szeretet és a szabadság energiája a négy fesztiválest alatt tagadhatatlanul mindenkit megérintett – a látogatókat és a világhírű zenei sztárokat egyaránt. „Segíthetünk egy jobb világot építeni a gyermekeink és gyermekeink gyermekei számára, a béke, a szeretet, a tánc és az öröm világát. Lehetőségünk van arra, hogy ezt a világot együtt építsük föl” – mondta megnyitó beszédében Aubrey Marcus motivációs előadó és filantróp. Ezt követően a The Prodigy erőteljes közvetített üzenetet, akik a Breathe című ikonikus dallal nyitották meg koncertjüket, emlékeztetve a helyi közönséget arra, hogy 1995-ben Szerbiában találkoztak először ezzel a dallal és, hogy visszatértek kedvenc fesztiváljukra, szellemi otthonukba. „Az Exit mindig helyt áll, de a tegnap este egy új szint volt” – posztolták a fellépés után Instagramjukon. Ugyanezen az estén az mts Dance Aréna kizárólag nőkből álló koncepciója spontán módon egyesítette az elektronikus zene két legbefolyásosabb nőjét – Nina Kraviz és Indira Paganotto az EXIT elektronikus zenei templomában találkoztak, ahol végül egy eklektikus B2B szettben osztoztak a deckeken.


A fesztivál második estéjén Skrillex több tízezer rajongót lepett meg a Gorki List Nagyszínpadon, miután úgy tudatta velük, hogy hazai pályán van, hogy a jugoszláv zenei legenda, Đorđe Marjanović 1959-es ikonikus helyi slágerével, a Zvižduk u 8-cal nyitotta a szettjét. Ezzel párhuzamosan a tömeg eufórikusan táncolt Eric Prydzre az mts Dance Arénában egy olyan show keretében, amelyre többen már egy évtizede vártak.

A meglepetésekkel és pozitív benyomásokkal teli fesztivál szombat este is hasonló módon. A slágergyáros Alesso az Instagramon osztotta meg izgalmát: „Wow, micsoda megtiszteltetés, hogy ennek a legendás fesztiválnak a headlinere lehetek!”. A Vintage Culture különleges bánásmódot és születésnapi tortát kapott az mts Dance Arénában, míg a Sofi Tukker duó a fesztivál hangulatától és helyszínétől elbűvölve fejezte ki, hogy a végsőkig maradni szeretne. Senidah az energiától megszédülve barangolt a különböző színpadokon, végül Gioli & Assia előadásán állapodott meg az mts Dance Arénában.

Vasárnap végtelen mennyiségű ember özönlött át a hídon, hogy megtalálják a legjobb helyeket a Gorki List Nagyszínpad előtt minden idők legnagyobb hip-hop együttesének, a Wu-Tang Clan fellépésén, akik mindenkit levettek a lábukról. „Az EXIT elképesztő volt, reméljük, hogy még visszatérünk” – mondták. A színfalak mögött egy másik sztárcsapat találkozására is sor került, ahol RZA, az ikonikus New York-i csapat ötletgazdája és Bege Fank a saját előadásuk után úgy döntöttek, hogy egy sakkjátszmával lazítanak, miközben a Wu-Tang Clan Smoke Mardeljano karját dedikálta, hogy elkészülhessen a következő tetoválása. „A kapcsolat a hip-hop; mindenki szereti, ismeri, érti, éli és lélegzi” – fejezték be a fél évszázados kultúra ünneplését vezető másik csoport, az Onyx tagjai. „A legendás Wu-Tang Clan után lépünk fel. Lehet ennél izgalmasabb?” – mondta Dimitri Vegas & Like Mike közvetlenül a színpadra lépés előtt.

Az EXIT elektronikus zenei templomában a Keinemusik kollektíva rendkívüli záró szettel érkezett – Adam Port, &Me és Rampa érzelmes dallamokkal és törzsi ütőhangszerekkel melegítette be a közönséget. Az EXIT alapítója és igazgatója Dušan Kovačević, aki fiával és édesapjával együtt köszöntötte a finálét az mts Dance Arénában, úgy jellemezte a színpad feletti hajnalt, mint „az elektronikus zene legvarázslatosabb pillanatát.”

Claptone, Chase & Status, Hot Since 82, Viagra Boys, Epica, CamelPhat, Burak Yeter, Mahmut Orhan, Mind Against, Agents Of Time, The Toasters, Cockney Rejects – több mint ezer fellépő és több mint 200.000 látogató fonódott össze a szeretet és a szabadság kollektív üzenetét küldve az univerzumba.