A techno veterán Christian Smith, a Tronic kiadó alapítója a közelmúltban egy őt régóta foglalkoztató kérdést dobott be Facebook oldalán követőinek.
Mint írta őrület, hogy a híres előadók közül (név szerint nem említ senkit) mennyire sokan dolgoztatnak ghost producerekkel. Ő ezt azzal magyarázza, hogy az előadók inkább turnézni mennek (pénzt keresni), s azt az időt, amit a besegítő producer felszabadít a számukra a zenék írásával, azt másra tudják fordítani.

„Igazából az egésszel semmi problémám sincsen, amíg mindkét fél boldog” – jegyezte meg Smith. „Csak azért sajnálom a ghost producereket, mert az idejük nagy részét arra fordítják, hogy mások karrierjét építsék, miközben ugyanazt tehetnék a sajátjukkal is.

Ezt követően, mint azt sejteni lehetett sokan igyekeztek megosztani véleményüket a poszt alatt. A legtöbben a ghost producerek oldalára álltak mondván ez egy szimpla szolgáltatás, nincs semmi kivetendő abban, hogy mások felkérésére készítenek zenét. Ennél többen törtek pálcát a megrendelők feje felett, kiemelve hogyha abszolút nem vesznek részt a zeneírási folyamatban csak a kész végeredménnyel roadshow-zák végig a világot azáltal saját magukat hitetlenítik el producerként (ez zömében nem derül ki, csak ha valamelyik fél maga hozza azt nyilvánosságra). Érdemes átpörgetni a hozzászólásokat, hiszen olyan ismert nevek is írtak röviden-hosszan a bejegyzés alatt, mint Kaiser Souzai, Steve Parry, Rob Hes, Noel Sanger, Justin Berkovi és még Peter Makto neve is felbukkan a kommentelők között.

Kép forrás: Christian Smith FB oldal, Christian Smith Press Photo