Az ágdarálók ma már nem csak a mezőgazdaság legkülönbözőbb területein vannak jelen, hanem nagyobb társasházak, önkormányzatok is használják ezeket a zöldhulladék feldolgozására.

Ágaprító, ágdaráló használata mindenképpen ajánlott, hiszen az év különböző időszakában összegyűlő ágakat és gallyakat sokkal egyszerűbb tárolni, szállítani, ha feldaraboljuk, további felhasználásra előkészítjük. A fahulladékot szerencsére ma már nemcsak tilos elégetni, de ez rendkívül környezetszennyező is, tehát végig kell gondolnunk, hogy milyen hasznosítási megoldásokat alkalmazhatunk. Milyen helyzetben lehet előnyösebb egy elektromos ágdaráló?

A zöldhulladék felhasználásánál abból kell kiindulni, hogy milyen típusú és mennyiségű anyagot kell feldolgoznunk. Amit lehet, azt faanyagként, akár tüzelőanyagként is hasznosíthatjuk, a további mennyiséget komposztálásra, talajerő közvetlen javítására vagy feldolgozott formában akár értékesítésre is fordíthatjuk.

A megfelelő ágdaráló kiválasztásánál az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe vennünk:

  • a motor meghajtása (benzines vagy elektromos) és elvárt teljesítménye
  • maximális ágátmérő
  • állókések és aprítópengék száma, minősége
  • szállíthatóság
  • szerviz, garancia és folyamatos alkatrészellátás

És el is érkeztünk az egyik fontos kérdéshez: Elektromos ágdaráló vagy benzines legyen a választás?

Ágdaráló választás – előnyök és hátrányok

Egy új elektromos ágdaráló többnyire olcsóbb, mint a benzines változatok és a működtetésük is olcsóbb. Az elektromos ágdarálók karbantartási költsége alacsonyabb, hiszen a tisztításon és a kenésen kívül nem sok teendőnk lesz, de fontos kérdés a kellően szigetelt és biztonságos áramellátás biztosítása: nagyobb távolságra történő áramátvitelnek megvannak a maga szabályai és korlátjai.

A benzines ágdaráló üzemeltetéséhez megfelelő üzemanyagra van szükségünk, meg kell oldani ennek a folyamatos beszerzését, tárolását is. Ezek az ágdarálók már általában nagyobb teljesítményűek, és érthetően sokkal drágábbak is, mint az elektromos változatok. A benzines ágdarálók karbantartása és működési költsége magasabb, de nagyobb kapacitás elvárások esetén ez már esetleg a volumen miatt is megtérülhet.

A benzines ágdarálók általában nehezebbek és ezért a mozgatásukat, szállíthatóságukat is figyelembe kell venni, sőt még az üzemanyagot is vinni kell a berendezéssel nagyobb üzemidő esetén.

Láthatjuk, hogy mind az elektromos, mind a benzines ágdarálónak meg vannak az előnyei és a korlátjai, a döntésünket az alapján kell meghoznunk, hogy mire szeretnénk ezt a gépet használni, és hogy hol, milyen helyszínen. Nagyobb kapacitású ágdaráló, nagyüzemi felhasználás esetén, gyakori mozgatás és nagyobb távolságoknál mindenképpen a benzines ágdaráló beszerzése a jó választás.

Kisebb feladatok ellátására, adott helyhez kötött működtetés esetén viszont az elektromos ágdaráló az előnyösebb és olcsóbb. Nem érdemes nagyobb teljesítményű berendezést vásárolni, mint amire várhatóan szükség lehet, hiszen az árak drasztikusan megnőnek.