Hamarosan az idei nyár is véget ér, éppen ezért érdemes kihasználni a jó időt, amíg csak lehet! A forró hónapok a legtöbb ember számára általában a napfényt, a lazítást, és a pihenést juttatja eszébe elsőre, nem hiába ez sokak kedvenc évszaka. Ilyekor pedig igazán jól tud esni egy hűsítő ital. Mi pedig segítünk neked abban, hogy úgy készítsétek el a jéghideg frissítőt, akár egy profi!

Egyre népszerűbbek az alkoholmentes kevert italok

A kevert italokról általában az alkoholtartalmú folyadékok jutnak elsőre eszünkbe. Pedig az egészségmegőrzés jegyében igazán különleges kreációkat lehet alkotni az alkoholmentes változatokból is. Kevert italnak számít minden olyan folyadék, ami kettő vagy több összetevő kombinációjából készül.

A lehetőségek tárháza végtelen, így az elmúlt években egyre nagyobb sikernek örvendenek az alkoholmentes nyári kevert italok. Lehetsz kisgyerek, vagy éppen sofőr, az élvezetes ízek bárki számára elérhetők! És ezek az italok ránézésre is igazán vonzó látványt nyújtanak! A a friss és kiváló minőségű alapanyagokból készült összetevők biztosítják az élénk színeket, miközben vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítják a szervezetet.

Milyen hozzávalókra lesz szükséged?

Egy finom és hűsítő alkoholmentes kevert ital elkészítésre egyáltalán nem okozhat nehézséget, csak a kreativitásunk szabhat határt. A legfontosabb kritérium az az, hogy megfelelő minőségű alapanyagok álljanak rendelkezésre, legyen szó gyümölcsről, szirupokról, üdítőkről vagy más hozzávalókról. A legfinomabb ízeket pedig akkor fogod elérni, ha minden összetevőt frissen használsz fel!

Gondolkoztál már azon, hogy házilag készíts szirupot? A narancsoshoz például 1 liter narancslére, 1,5 kg kristálycukorra és 15 g citromsavra van szükséged. Forrald össze az összetevőket, majd öntsd ki egy üvegbe. De ugyanilyen könnyen elkészíthető a citromos változat is. Ha szirupokkal turbóznád fel az önmagában is finom ízvilágot, akkor még intenzívebb lesz az élmény!

A megfelelő eredmény eléréséhez elengedhetetlen néhány speciális eszköz, amit a bartenderek is használnak.

Mérőpohár – erre azért van szükséged, hogy mindig a megfelelő mennyiségű összetevőt adjuk hozzá az italhoz.
Fogó – ital díszítéséhez, vagy jég hozzáadásához szoktuk használni
Muddler más néven „bartender’s crusher” – a friss gyümölcsök és gyógynövények aprítására szolgál
Bárkanál – ezzel keverjük az italokat
Szűrő – megakadályozza a jég, gyümölcs és más nemkívánatos összetevők bekerülését az italba.
Shaker – az egyik legfontosabb eszköz. Ennek segítségével keverednek és olvadnak össze egyenletesen az ital összetevői. Különösen fontos habos italok készítésekor, a gazdag, krémes textúrát így lehet a legegyszerűbben elérni.

Nem minden jég ugyanolyan

A jég minősége nem csak az ital hőmérsékletére és állagára van hatással, hanem az ízére is. Éppen ezért ajánlott minél nagyobb jégkockát tenni a kevert italba, mert ezek lassabban olvadnak, mint a kisebbek. Kevésbé hígítják fel olyan gyorsan az italt, és változtatják meg az ízét. Elárulunk nektek egy titkot, amivel fokozni lehet az élményt. A legfontosabb ugyanis a tiszta jég! Ehhez pedig csak fel kell forralnod a vizet, majd hagyd kihűlni, ezek után pedig újra melegítsd fel a forráspontig. Majd a végén öntsd bele melegen, de ne forrón a készített jégformákba. Így kaphatsz egészen biztosan kristálytiszta jégkockát!

Ha tovább szeretnéd fokozni az élményt, akkor dobj bele néhány bogyós gyümölcsöt a kész jégformákba, mielőtt ráöntenéd a vizet!
Újabb ötleteket próbálnál ki? Akkor olvasd el a házi készítésű jegeskávéról szóló útmutatónkat, hogy egész nap lendületben maradj!

Nézzünk néhány konkrét példát a kevert italok elkészítéséhez!

Alkoholmentes sangria

A sangria eredetileg Spanyolországból származik, ehhez vörösborra, gyümölcsre, édesítőszerre és egy kevéske brandy-re van szükség, de a kevert ital alkoholmentes verziója is pillanatok alatt elkészíthető.

Hozzávalók:
2 dl almás, szőlős és narancsos gyümölcslé
tetszőleges gyümölcsök – narancs, alma, citrom
citromlé ízesítéshez
1 liter szénsavas ásványvíz
jég

Elkészítés:
Keverd össze az összes 3 fajta gyümölcslét, adj hozzá citromlevet az ízlésednek megfelelően, attól függően, hogy édes vagy savanyú végeredményre vágysz
Add hozzá apróra vágott gyümölcsöt.
Tedd be a hűtőbe legalább 2 órára
Tálalás előtt önts hozzá szénsavas ásványvizet és jeget!

Virgin colada

Sokak kedvenc nyári kevert italát alkoholmentes verzióban is elkészítheted. Az egész család imádni fogja!

Hozzávalók:
jég
20ml habtejszín
30ml kókuszszirup
100ml ananászlé

Elkészítés:
Rázd össze a habtejszínt, ananászlevet és kókuszszirupot egy shakerben
Használj fel néhány ananászszeletet a díszítéshez
Adj hozzá egy kis jeget, és már kész is az italod!

8 szabály, amit érdemes betartani, ha kevert italt készítünk és ki akarjuk maxolni az élvezeteket

A felhasznált gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg!
Cukrot csak szirup formájában adj az italokhoz!
A jég elkészítéséhez friss ivóvizet használj!
Kövesd a lépéseket, tartsd be az ajánlott adagolást és elkészítési időt
Mindig tartsd tisztán a poharakat és eszközöket
Csak friss és megfelelően tárolt alapanyagokat használj
Figyeld oda alapanyagok szín- és íztulajdonságaira
Az összes alapanyag hőmérséklete azonos kell, hogy legyen

Készen állsz arra, hogy keverj magadnak egy italt?