A horvátországi SONUS Fesztivál idén jubilál 10-edik alkalommal a hedonista partiszigeten, a Pag-on elhelyezkedő Zrce Beachen. Ez alkalomból olyan színes és széles spektrumon mozgó line upot építettek fel a szervezők, amilyenre ezidáig még nem volt példa. Nemzetközi headlinerek, helyi hősök, underground szuper sztárok és a szcéna újoncai közül minőségi válogatás alakítja a fellépőgárdát. A SONUS minden évben több mint 60 előadót gyűjt össze, hogy elképesztő techno raveket, lazulós house partikat és tökéletes napsütéses összejöveteleket hozzanak létre.

A SONUS már egy évtizede szállítja a ritka undergroundot minőséget a Zrce beach  partikomplexumába. Ez idő alatt kiváló minőségű produkcióiról és világszínvonalú hangrendszereiről vált ismertté. Hogy mitől különbözik ez az esemény a többitől ezen a helyen? Ilyenkor az emberek a világ minden tájáról érkeznek, valódi zenefanatikusok, akik kiszorítják a portyázókat és színig töltik Európa legjobb klubjainak egyikeit. A nemzetközi house és techno legnagyobb tehetségei és legendái lépnek fel és szolgáltatnak olyan zenei és produkciós minőséget, mely páratlan ezen a földrészen.

A helyszín lenyűgöző, a DJ Mag 100 legjobb klubjai közé sorolt Aquarius, Kalypso és Papaya, melyeket körülvesz a természet megannyi csodája, egekbe ívelő hegyek, csillogó tenger, magasba tornyosuló pálmafák, homokos tengerpart és az öbölben redőző lány hullámok. Végtelen lehetőséget kínálnak, táncolhatsz a tűző napsütésben vagy a lángvörös naplementében, medencés partikkal és a híres hajópartival kiegészülve alapozzák meg a hangulatot. A zene szürkülettől hajnalig tart, öt nappalon és éjszakán át megállás nélkül szól. Mindemellett rengeteg csendes hely és félreeső öböl vár arra, hogy felfedezzék, kanyargós tengerparti séták várnak az éppen pihenésre vagy kalandra vágyókra.

Zeneileg a SONUS-on általában keverednek a rajongók kedvencei és az underground tehetségek, idén sem volt ez másként, a house és techno széles spektrumon képviseltetette magát.

Idén rekordszámú bérletet adtak el, sosem látott népszerűségnek örvendett a fesztivál. A tökéletes audiovizuális élmény megteremtéséhez minden tekintetben adottak voltak a technikai feltételek. A helyszínek kialakítása, design-ja változatlanul megalapozza a tökéletes klubfeelinget. Zeneileg ezúttal sem volt okunk panaszra, még azoknál az előadóknál is éreztem a megfelelési vágyat és tökéletes produkciót, akik stílusát egyébként nem is szeretem.

Már sokadik éve csak jó emlékekkel és tapasztalatokkal térünk haza SONUS-ról. Többen panaszkodtak, hogy a pultosok lehúzták vagy a biztonsági őrök bunkók. Velünk hasonló sem történt. Volt olyan biztonsági, aki reggelre olyan jól érezte már magát, hogy a színpad mellett csapatott és videózta a fellépőt.

Láttam egy kommentet, amiben jelezték, miért nem írjuk bele sose a beszámolóba, hogyan viselkednek ott az emberek. Egyrészt mert nem illik, de ha ennyire ragaszkodik hozzá az illető… akkor igen, valóban lehet kiábrándító állapotokkal találkozni a fesztiválon. Ezúttal 84 országból érkeztek látogatók, különböző kontinensekről, más-más kultúrából. Rengeteg az olasz az ország közelsége miatt, akik pl. hírhedten alján viselkednek. Mindenki azért jött, hogy jól érezze magát! Aki ilyenen fennakad az vagy irigykedik, vagy nem igazi zenefanatikus, mert ahelyett, hogy a színvonalas szolgáltatás és a zene minőségén sokkolna, ezekkel foglalkozik.

Képek: https://www.facebook.com/sonusfestival