Noha a nyugdíjbiztosítás és az életbiztosítás rengeteg hasonlóságot mutat, akadnak olyan eltérések a két konstrukció kapcsán, amiket feltétlenül számításba kell venni, mielőtt még választanánk. Mindkettő egy öngondoskodási forma, azonban alapvetően eltérő célokat szolgálnak. Napjainkban már megkerülhetetlen kérdést jelent időskori anyagi biztonságunk megteremtése, hiszen az állami ellátórendszer komoly kihívásokkal küzd, a helyzet pedig a következő évtizedekben várhatóan csak romlani fog. Szerencsére jó néhány olyan eszköz elérhető már, amivel ezt problémát áthidalhatjuk, ezek egyike a nyugdíjbiztosítás. 

Ez tulajdonképpen egy speciális, megtakarítási formával bíró életbiztosítás, ami a korhatár elérésekor, haláleset bekövetkeztekor, illetve meghatározott mértékű egészségkárosodás esetén térít. A kiváló kondíciókban rejlő lehetőségeket ugyanakkor csak úgy tudjuk maximálisan kihasználni, ha azt a megoldást választjuk, ami igényeinknek a leginkább megfelel. A Grantis nyugdíjbiztosítás szakértői segítenek meghozni ezt a döntést, kellő tapasztalat és háttérismeret hiányában ugyanis jó eséllyel nem fogunk kiigazodni az ajánlatok sokaságában. 

Milyen szempontokat kell vizsgálnunk?

Egy-egy módozat esetében ugyanis akár nagyon komoly különbségeket is tapasztalhatunk, mind a költségeket, mind pedig az elérhető megtakarítás mértékét illetően. Fontos észben tartanunk azt is, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokkal úgy érhető el jó eredmény, ha hosszú távban gondolkozunk és tervezünk. Emiatt egyrészt nem érdemes halogatni a kötést, hiszen sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha még legalább 15-20 évünk hátravan a korhatár eléréséig. Másfelől pedig ebből is jól látszik, mennyire kardinális a számunkra legoptimálisabb nyugdíjbiztosítás megválasztása, hiszen egy nem megfelelő módozat esetében szinte garantáltan felhagyunk a befizetésekkel, még idejekorán. Ezért aztán nagyon fontos alaposan megvizsgálni azokat a tényezőket, amik alapján meghozhatjuk a legjobb döntést. Többek közt meg kell határoznunk, mekkora havi befizetést szeretnénk eszközölni, kívánunk-e aktívan foglalkozni a menet közben felmerülő befektetési kérdésekkel, ahogy az is meghatározó, mekkora stressztűrő képességgel rendelkezünk. 

Nyugdíjbiztosítás, vagy életbiztosítás? Melyik az optimális döntés?

A legfontosabb azonban természetesen az, hogy pontosan milyen célunk is van az adott konstrukcióval. Ha kizárólag azt szeretnénk, hogy szeretteink anyagilag védve legyenek, ha velünk esetleg történne valami, akkor a kockázati életbiztosítás az, amivel elérhetjük ezt az eredményt. Ennél a módozatnál csak káresemény bekövetkeztekor számíthatunk térítésre, ellenben létezik megtakarításos változata is, amelyeknél szintén megkülönböztethetünk garantált hozamú, illetve befektetési egységekhez kötött típust. Utóbbi nagyobb hozzáértést igényel, ám az elérhető hozam is jóval magasabb lehet. Fontos szem előtt tartani, hogy ezeknél a fajtáknál is döntő befolyással bír a futamidő hossza, érdemes legalább 10, de inkább 15 évben gondolkodnunk. A nyugdíjbiztosítás ebből a szempontból némiképp egyszerűbb, hiszen a szerződéskötéskor érvényben lévő korhatár lesz a futamidő vége. Ez egyben hatalmas előnyt is jelent, hiszen a többi, állami adójóváírással rendelkező konstrukciókkal szemben erre a módozatra nem lesz hatással az esetleges nyugdíjkorhatár emelés. A nyugdíjbiztosítás tehát az egyik legtöbb előnnyel rendelkező, kötött célú öngondoskodási forma, ezért portfóliónk összeállításánál mindenképpen érdemes vele számolnunk. Legyünk azonban nagyon körültekintők a csomag megválasztásánál és feltétlenül kérjük ki független pénzügyi tanácsadó segítségét.

Fotó: Katarzyna Grabowska / unsplash