A környezetvédelem és az energiahatékonyság iránt az érdeklődés egyre nő, nem véletlenül. A népszerű energiaforrás egyik kulcsfontosságú eleme a napelem inverter. Az inverter az átalakításért felelős és cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a fogyasztást és vajon mekkora fogyasztással számolhatunk?

Az inverter szerepe

Maguk a napelem rendszerek a nap sugárzását alakítják át elektromos árammá. Azonban a naptól eredő energia még nem alkalmas arra, hogy használjuk, hiszen az egyenáram formájában jut el az épületekbe. Az egyenáramot mindenképpen át kell alakítani váltakozó árammá, amely az inverter feladata. 

Az inverter energiafogyasztása

Az, hogy mennyit fogyaszthat egy inverter, az egy nagyon összetett dolog. Az inverternek a működéshez áramra van szüksége, de ezt a kevés energiát a rendszer tudja biztosítani. Az inverternek ezen felül feladata az is, hogy rendszeresen mérje a teljesítményt és a rendszer állapotát. Ehhez újra energiát fog fogyasztani.  Erre is kitérnek az stnapelem.hu weboldalon.

Készenlétkor tapasztalható fogyasztás

Az inverternek van egy készenléti fogyasztása is, amikor maga a rendszer éppen nem termel áramot és ez jelentősen befolyásolhatja a teljes fogyasztást. Annál hatékonyabb egy inverter, minél kisebb a készenlétek miatti fogyasztás. 

Átlagos fogyasztás

A csatlakoztatott terheléstől és magának a teljes rendszernek a méretétől függ, hogy mennyit fogyaszt majd egy inverter. Ha nagyobb a rendszer, akkor az természetesen egy nagyobb inverter telepítését fogja igényelni, hiszen nagyobb lesz a fogyasztás is. Az energiafogyasztást a különféle otthoni berendezések működtetése is befolyásolni fogja. 

Ma már intelligens invertereket is vásárolhatunk

Az intelligens és okos otthonok egyre elterjedtebbek és így az okos inverterek is egyre népszerűbbek. Ezek a termékek képesek arra, hogy monitorozzák a rendszer teljesítményét és ha szükséges, akkor optimalizálják a fogyasztást és segítségükkel távolról vezéreljük a működést. Ezek az okosfunkciók tovább növelhetik a fogyasztást, de az energiafelhasználásuk hatékony, ezért a teljesítményük is sokkal jobb.  

Az energiafogyasztás egy igen összetett téma, hiszen nagyon sok minden befolyásolhatja. Az okos rendszerek sokat segíthetnek abban, hogy minimalizáljuk a fogyasztást, ezért érdemes ezzel kapcsolatban minél több információt beszerezni. Ma már Magyarországon nagyon sok cég foglalkozik a napelemek telepítésével, de érdemes olyan csapatot választani, ahol egy kézben tartják a teljes rendszer kivitelezését. Az egyeztetéseken érdemes minél alaposabban körülírni, hogy pontosan mik az igényeink, így biztosan elkerüljük azt a gyakori problémát, hogy nem lesz képes a rendszer annak az energiamennyiségnek az előállítására, amelyre nekünk mindenképpen szükségünk lenne. Ezeknél a rendszereknél nagyon gyakoriak az újítások és így egy sokkal hatékonyabb és kevésbé energiaigényes napelemes rendszerre tehetünk szert a megfelelően tájékozott szakember bevonásával. 

Kép: [pixabay]