Azt hiszem mindenki egyetérthet azzal a megállapítással, hogy soha nem volt még ilyen erős felhozatal az Alkotótáborban! 2024-ben összesen hét nemzetközi dj kapott meghívást, köztük olyanok, akiknek szereplésére valószínűleg még a legelvakultabb táborlakók sem számítottak. Oscar Mulero, Rrose, Luigi Tozzi, Mihai Popoviciu, Pablo Bolivar, Martinou és Constratti is Nógrád megyébe érkezik június 26-30. között!

Oscar Mulero

Ha valaki, akkor a spanyol ikon egészen biztosan rászolgálhat arra a jelzőre, hogy legendás. Amikor techno zenéről beszélünk, Oscar Mulero neve kötelező hivatkozásként jelenik meg. Több, mint 30 éve áll a DJ-pultban és producerként is több évtizedes gyakorlattal rendelkezik, ugyanis 1999-ben kezdett saját zenéket írni. Egészen hihetetlen pályafutásának fókuszában mindig is a techno állt. De talán nem sokan tudják, hogy más zenei stílusokban is otthonosan mozog, több zenekarral is együtt dolgozott már. Páratlan diszkográfiával rendelkezik, szinte lehetetlen kiválasztani a legjobb zenéket. Mégis megpróbáltuk összeválogatni azokat, amik mérföldkőnek számítanak a 90-es évek végétől egészen napjainkig.

Rrose

A Kaliforniából érkező művész éteri hangzásvilága tökéletes harmóniában áll a nógrádi dombság misztikus hangulatával. Tavaly megjelent albumát – „Please touch” – bátran nevezhetjük a 2023-as év egyik legerősebb zenei anyagának. Egészen elképesztő hangmérnöki munka, ahogyan a gépzajok keverednek a természet mindenségével. Semmi nincs túlbonyolítva, minden olyan egyszerűnek tűnik, mégis a lelkünk legmélyére hatol. 2011-ben jelentek meg első zenéi a Sandwell District-nél, többek között a „Waterfall” című klasszikus, akkor azonban még Sutekh néven alkotott. Egyre kevésbé érezte magát komfortosan ebben a műfajban, ezért nem volt rest elmenni az oaklandi Mills Colllege-be, ahol a kísérleti zenéről tanult. Nevet váltott, Rrose a francia dadaista művész, Marcel Duchamp női alteregója, Rrose Sélavy előtt tiszteleg. Erre utal a színpadi megjelenése. Előadásmódja túlmutat a techno materiális jellegén. Hangzásvilága egy olyan teret hoz létre, ami megnyitja az eddig ismert konvencionális lét kapuit. Egy olyan világba csöppenünk, ahol legbelső énünk találkozik a végtelennel, és ahol bármi megtörténhet.

Luigi Tozzi

A Technokunst és az Alkotótábor közötti szoros kapocs bizonyítékaként idén három olyan headliner lesz Béren, akik korábban már több alkalommal is színpadra állt az előbbi rendezvényen. Mulero és Rrose mellett Luigi Tozzi a harmadik, aki jól ismerheti már a hazai közönséget. Olyan gyakran persze egyikük sem jön, az általuk prezentált zenei produktum pedig olyan magas színvonalú, hogy minden hazai fellépésük piros betűs dátumnak számít a naptárban! Luigi Tozzi szívében hordozza a mediterrán kékség melegét (olasz származása miatt ez nem meglepő), személyisége viszont inkább hűvösebb, mély és kifürkészhetetlen. Ez a kettősség köszön vissza zenéjében. Az univerzum hatalmassága, a tenger háborítatlan mélysége, és lágy textúrákkal átszőtt techno hangzásvilága keveredik egymással, és invitálja végtelen utazásra a hallgatóságot. Luigi Tozzi pedig kiváló történetmesélő, a hosszú játékidő alatt tudja kibontakoztatni valódi tehetségét.

Mihai Popoviciu

Az 1981-es születésű dj / producer Nagyszebenben látta meg a napvilágot. A 90-es években szárnyait bontogató európai e-zenei kultúra szele akkoriban még nem csapta meg Erdélyt, így Mihai álma akkoriban még elég távolinak tűnt. Klubok híján dj-zni sem lett volna lehetősége, építészként megkeresett pénzéből viszont tudott szoftvereket vásárolni, ezért rengeteg zenért írt. Első szerzeményére 2005-ben a legendás International Deejay Gigolo csapott le. De jelentek meg zenéi a Poker Flat és a Bedrock címkéje alatt is, míg végül 2012-ben megalapította saját kiadóját. Ezzel párhuzamosan fejleszettte képességeit a dj-pultban is, miután  kölcsönkért egy pár lejátszót. Hamarosan megnyíltak előtte a kapuk, az első külhoni fellépés óriási előrelépés volt annak tudatában, hogy korábban még csak a tv-ben látott klubokat. Azóta viszont bejárta már az egész világot, Berlintől, Sao Paolo-ig, Londontól egészen Ibizáig. Ő pedig egyre otthonosan mozog a nemzetközi közegben. Ami azonban nem változik, az a produceri munkáinak egyedülálló minősége. A kezdetektől fogva megtalálta a saját hangját, bármikor meghallod, egyből felismered a saját szerzeményeit.

Pablo Bolivar

Nincs Alkotótábor Pablo Bolivar nélkül. Mióta az Alkotótábor Nógrád megyébe tette át a székhelyét, minden évben a spanyol DJ / producer maratoni zárószettjével ért véget a fesztivál programja. Idén sem lesz ez másképp, Pablo ezúttal is egy maratoni utazásra invitál bennünket, akivel egészen mélyről indulva, fokozatosan építkezve, stílusokon átívelve jutunk el a végső katarzisig. A Mihai Popoviciu-hoz hasonlóan szintén 1981-es születésű zenész Barcelonában hangmérnöknek tanult, 2004-ben jött ki az első EP-je, diszkográfiáját azóta több tucat megjelenés (februárban jött ki a legújabb albuma) színesíti. Nevéhez fűződik az Avantroots Records és a Pulshar nevű kiadók megalapítása.

Martinou

Elmondása szerint két dolog jellemzi őt igazán: a folytonos változás és az állandó flow. A Svédországból érkező zenész live produkcióval készül és korábban még soha nem zenélt Magyarországon. Különleges hangzásviágát a skandináv melankóliával fűszerezett ambient, trance és dubtechno egyvelege jellemzi. Legutóbbi megjelenése március közepén látott napvilágot. Az új release érdekessége, hogy a kietlen svéd tájakon rögzített hangokból merített ihletet, kapcsolatot teremtve a természettel, felerősítve a kő, a só és a fa esszenciáját. Ugye azt mondanunk sem kell, hogy milyen jól rezonál mindez a nógrádi dombságból áradó energiákkal?

Constratti

Ha tippelnünk kellene arra vonatkozóan, hogy melyik országból érkezett eddig a legtöbb külföldi fellépő az Alkotótáborba, akkor szinte biztosan Románia lenne a a befutó, és idén is ketten érkeznek keleti szomszédainktól. A brassói származású, ám Bukarestben székelő dj / producer a fiatal generációt erősíti hazájában. Technoval kezdte, később pedig a helyi rominimal közösség nyújtott neki segítő kezet céljai elérésében. A 20-as éveinek elején járó művész 2019-ben jött ki első saját szerzeményével. Azóta pedig sorra érkeznek az új megjelenések, többek között a Storytellers, Aesthetic, Eagervision, Cosmoz Records, PhonicHouse1 Records, Yecad és Bread And Butter Recordings gondozásában. Ha újhullámos minimalra vágysz az Alkotótáborban, akkor Constratti személye a garancia!

Ár-érték arányban pedig még mindig verhetetlen az Alkotótábor, ugyanis a sokadik kör után jelenleg 27 9000 ft-ba kerülnek a bérletek, ami egy négy napos, ilyen kaliberű fesztivál esetén egyenesen ajándék! Már csak alig három hónapot kell várni, hogy elkezdőjön a nyár legjobban várt eseménye. A visszaszámolás megkezdődött!

Esemény: https://www.facebook.com/events/883509433079810
Jegyek: https://cooltix.hu/event/655fb92f7984b776c0824ff3