2007. áprilisában zárt be a budapesti underground legendás szórakozóhelyének számító Süss fel Nap! A  Nagykörút észak-pesti szakaszán található pinceklub adott otthont szerdánként az Ablak-A-Dubra nevű sorozatnak is, ahol az utolsó előtti alkalomkor éppen Mirko Popov volt a headliner. Sajnos szomorú hírek érkeztek, a macedón dj / producer ugyanis 51 éves korában elhunyt, miután agyvérzés gyanújával került kórházba még március közepén.

Mirko Popov már a 80-as évek óta aktívan jelen volt az apró balkáni ország kulturális életében, de mellette több színházi darabban és filmben is játszott, rádiós műsorvezetőként is tevékenykedett és a kortárs macedón zene mintegy 250 darabjában is aktív szerepet vállalt producerként.

1992-ben kapta meg az első dj felszerelését, vagyis több, 30 éves pályafutással büszkélkedhetett. 1995-ben másodmagával megalapította a The Progressive Multimedia Group (PMG Collective) nevű kollektívát. A következő években a PMG vezető avantgárd erővé nőtte ki magát Szkopje utcáin, amely valódi zenei forradalmat robbantott ki. A 90-es években a PMG bulik képezték az akkori szkopjei városi folklór esszenciáját, Mirko Popov pedig DJ-ként rendszeresen felléphetett nem csak a régióban, hanem szerte Európában is.

Borítókép: Mirko Popov FB