DJ-nek lenni jóval többet jelent annál, amit manapság sokan hisznek az egészről.  Tehetős szűlők, akik megengedhetik, hogy a legmodernebb cuccokat  vegyék meg a gyermekeiknek, egy jól sikerült fotó-portfolio, férfimagazin címlapján mosolygás és még sorolhatnám. Sajnos nem kell hozzá semmi extra, hogy valaki annak mondhassa magát. Az, hogy végül milyen karriert fut be az illető már nyilvánvalóan több összetevő függvénye. A technika fejlődése lehetővé tette a mai fiatalok számára, hogy jelentős anyagi befektetéssel ugyan de viszonylag könnyen DJ-vé avanzsáljanak. Mai cikkünk szereplői a másik oldal képvieselői, a nagy öregek, akik már 50 felett járnak de még mindig aktívak és  klasszikus értelemben vet LEMEZLOVASOK! Így csupa nagybetűvel, nem pedig a beragadt Caps miatt 😀 Őket gyűjtöttük össze egy 50-es, hatalmas csokorba:

1. Giorgio Moroder (73)

A disco királya nemcsak az új Daft Punk albumon szereplő trackje miatt került újra a figyelem középpontjába. Valami egészen más történt, más apropója volt a történetnek: idén májusban, immár 70 felett debütált a lemezjátszók mögött a new york-i Output nevű szórakozóhelyen. Ezt több ilyen jellegű fellépés is követni fogja!

Hansjörg “Giorgio” Moroder

2. Annie Nightingale (73)

A nagymama korú hölgy showmsorát heti rendszerességű tűzi műsorra az angol  BBC Radio 1  és teszi ezt a leghosszabb ideje történetében. Nightingale szemtanúja volt, ahogy a 60-as évek pop zenészei legendákká váltak, de ő hosszú évtizetekig képes volt megmaradni underground előadónak. Mindemellett nemcsak Nagy-Britannia nemzeti kincse, hanem a világ minden tájáról igyekszik fiatal és tehetséges producereket felkutatni és megismertetni a hallgatósággal.

Annie Nightingale a BBC stúdiójában

3. David Mancuso (68)

A kizárólag meghívásos alapon működő loft-partyk egyik újító figurája. A 60-as évektől “Love Saves The Day” néven futó bulisorozata már azelőtt elképesztő népszerűségnek örvendett, mielőtt a klub mint intézmény globális üzletággá vált. Minden idők egyik legbefolyásosabb lemezlovasa, habár sosem akart a szó szoros értelmében DJ lenni, mindig is a “zenei házigazda” szót preferálta.

a lemezjátszók mögött: David Mancuso

4. Junior Vasquez (64)

Kezdve a 90-es években játszott 10 órás szettektől a Sound Factory és a Palladium nevű helyeken, majd lekűzdve egy minden tekintetben pusztító amfetamin-kristály függőséget, Donald Mattern (mert hogy így hívják eredetileg) most újra a new york-i zenei élet meghatározó alakja.

5. David Rodigan (62)

Amellett, hogy az egyik legismertebb reggae DJ a világon, Rodigan az egyik úttörője és terjesztője is a hangzásnak. Jelenleg saját műsort vezet a BBC Radio 1 Xtra-n valamint rendszeresen turnézik és lép fel a világ minden táján.

6. François Kevorkian (59)


Ismerhetjük hibátlan és egyedi house hangzásáról, valamint a 80-as és 90-es években szinte mindenkinek készített számtalan remixről. Saját kiadója, a Wave Music managelése, a new york-i Deep Space klub heti rezidenciája és nemzetközi meghívásai még mindig nagyon lefoglalják Francois-t.

François Kevorkian

7. Frankie Knuckles (58)


Akire valóban illik a jelző: a nagybetűs house DJ. A zenei élet talán legszerényebb szereplője, aki mind a mai napig folytatja igéje hírdetését a rá jellemző nagyon érzelmes groove-ok kíséretében.
szerk. Frankie Knuckles sajnos 2014-ben elhunyt 

Frankie Knuckles

8. Kool Herc (58)


9. José Padilla (58)


A valódi ibizai hangzás egyik úttörője, akit ha másról nem, zseniális Café Del Mar című chillout válogatásairól ismerhetünk. A 2013-as év sok meglepetést tartogat: egyfelől a kiadandó Binary Sun projektet és Padilla 40 éves évfordulóját mint lemezlovas.

10. Nicky Siano (58)


11. Arthur Baker (58)

A 80-as évekből ismerhetjük, amikor együtt dolgozott Afrika Bambaataa-val és a New Order csapattal is. Manapság eléggé elfoglalt, így nem túl gyakran DJ-zik, mivel megoszlik a figyelme London, Ibiza és Miami közt, de füleit természetesen a zeneré hegyezi.

12. Peter Hook (57)

Elsőre logikus lépésnek tűnhet, hogy a New Order ismert basszusgitárosa a hangszert lemezjátszókra cserélte. Attól eltekintve, hogy néhány évvel ezelőtt megvádolták egy “kamu-szettel”. Mióta külön váltak útjai a New Ordertől saját zenei karrierjére fókuszál, új csapatával, a The Light nevű formációval pedig valószínűleg sikeresebb lesz mint amilyen lemezlovas volt.

13. Afrika Bambaataa (56)


Kihasználva a dobgépek és az ekkor még hűtőszekrény méretű számítógépek nyújtotta lehetőségeket, Afrika Bambaataa megalkotta az elektro-funk stílust. Az igazi áttörést 1982-es Planet Rock című slágere jelentette. Bambaataa sajátos hangzását több dance zenei stílus együttes hatásaként értelmezhetjük, a breakbeat-től kezdve a hip-hop-on át egészen az elektróig. 2012-ben aztán megválasztatott, mint meghívott tudós az amerika egyik leghíresebb media egyetemének számító Ithaca-i Cornell University-n. Egy három éves kontraktusról van szó, aminek részeként hip-hop lemezeinek gyűjteménye az egyetem könyvtárában is megtalálható!

Afrika Bambaataa

14. Kool DJ Red Alert (56)


15. Jellybean Benitez (55)


John “Jellybean” Benitez már mindenbe belekóstolhatott: producer és remixer, A&R man (Artist and repertoire, ami annyit tesz, hogy a kiadónál ő felel a tehetségek felkutatásáért valamit ellenőrzi és felügyeli a zenészek fejlődését – a szerk.) és a kiadó mogulja. Benitez szenvedélye mint DJ erősebb mint valaha, rendszeresen játszik a SiriusXM Studio 54 Radio program keretein belül valamint különböző klubokban New York szerte.

16. Grandmaster Flash (55)

17. Alex Paterson (53)

A Killing Joke nevű new wave és punk banda segítőjeként kezdte, ezután a zenekar megjelenéseit prezentáló EG Records A&R man-jévé avanzsált, végül pedig többedmagával megalapították a The Orb nevű formációt. A csapat azóta számos személyi változáson átesett, de kiadványaikra azóta is a house és ambient irányadójaként tekünthetünk. A The Orb fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén október 19-én a londoni The Forum nevű helyen. Patterson jelelnleg is egy zenei műsor házigazdája amit a FNOOB Underground Radio–ban havi renszerességgel hallhatunk. Bízik benne, hogy az évfordulóhoz kapcsolódó turnénak a lemezjátszók mögül vághat neki.

18. Shep Pettibone (53)


19. Marshall Jefferson (53)


A 80-as években, mikor a house és a techno egyre népszerűbbé kezdett válni ő volt az egyik aki segédlkezett lerakni a stílus alapjait. Évtizedekkel később még mindig utazik és zenél, szinte mindenhol találkozhatunk a nevével.

20. Larry Heard (53)


Ismerhetjük másként is a billentyű virtózt, ugyanis a Mr. Fingers alteregó alatt szintén ő bújik meg. A Chicago-i születésű Heard-nek azóta már Memphis az otthona. Nemrégiben sajnálatos módon felhagyott a klubbokban DJ-zéssel, mivel komolyabb hallásakárosodás szenvedett.  Ettől független online rádió műsorokban még hallhatjuk a szettjeit!

Larry Heard

21. Robert Owens (53)


Többszor szolgáltatta hangját vokál formájában az imént említett Larry Heard-nek, mindketten közreműködtek a 80-as évek house kultúrájának kialakításában. Manapság is főleg énekel, de többször hallhatjuk őt a lemezjátszók mögött megnyilvánulni.

22. Carl Cox (52)

”Mr. Oh yess!” Az a DJ akit szerintem senkinek sem kell bemutatni. A brit származésú techno-hero több generáció kedvence, szettjeit hibátlan mixelések, határtalan lendület és energia valamint az elmaradhatatlan “32 fogas” mosoly jellemzi.

Carl Cox saját kiadója, az Intec pólójában

 23. Pete Tong (52)


Ha a DJ kultúra vallás volna, Pete Tong lenne a Pápa. DJ, az angol BBC egyik műsorvezetője, az Essential Mix-ek házigazdája ahol hétről hétre az e-zenei kultúra legjelentősebb alakjait látja vendégül egy 2 órás show keretein belül. A broadcasting jellegű műsorok koronázatlan királya.

24. Danny Tenaglia (52)

Rövid időn belül a harmadik olyan előadóművész akiról nem lehet röviden írni. Továbbra is “olaszos” vonalon maradva, de Rómától délebbre és teljesen más megközelítésből, de nem túlzás: Tenaglia az igazi house-keresztapa! Amíg néhány DJ az árnyékban, háttérbe szorulva, csendben, intermezzók nélkül  zenélnek, addig Tenaglia interaktívan, mikrofonnal a kezében és sajátos showműsor keretein belül vezényli le maratoni, néha egy napi műszak hosszát is meghaladó szettjeit.

Szerencsére Tenaglia is csak kacérkodott a visszavonulás gondolatával

25. Grandmaster Caz (52)

26. Boy George (52)

Soul, pop rock vagy funk, de semmiképpen sem a klub kultúra része. Írhattam volna a 80-as vagy 90-es években. Azóta eltelt jópár év, a korábbi énekes és zeneíró mára már az ibizai La Troya klub rezidense ,ahol önálló estjei példátlan népszerűségnek örvendenek. Zenei világa hihetetlenül egyedi, valahol a picit gagyi és az egészen hallgatható határán, de még azon belül helyezkedik el.

27. David Morales (51)

Ismét egy olyan előadó akit nem nagyon kell bemutatni. A külsejét tekintve egy latin amerikai drogkartell vezetőjének kinéző brooklyn-i David Morales mára már nagypapa de ez mit sem jelent. Továbbra is járja a világot így bármikor hallhatjuk egészen egyedi hangzását, ami a tribal, a vocal, a progressive és az amerikai (értsd: Chicago, New York, Detroit) house ötvözete.

David Morales

28. Saskia Slegers (a.k.a. Miss DJax) (51)

A Djax Records megalapítása – ez 1989-ben történt – óta Miss DJax a techno szinte összes ágára kisebb nagyobb befolyással bírt. Producerként sosem volt aktív, egy ideje a sem kiadó jelentet meg korongokat, de eközben Miss DJax körbejárta a világot hihetetlenül energikus, megalkuvást nem tűrő techno Újabban a brazil Pet Duo vele kiegészülve Pet Trioként üzemel tovább!

29. Moritz von Oswald (51)


Két formáció, a Basic Channel és a Maurizio tagja, ha így jobban tetszi: egyik fele. Von Oswald a mai napig rendszeresen fellép mint DJ szerte Európában. Hosszú idő után idén a berlini Tresor gondozásában megjelent közös albumuk a detroiti legenda Juan Atkins-val Borderland címmel. Kiváló darab!

30. Farley Keith (a.k.a. Farley Jackmaster Funk) (51)

31. Jesse Saunders (51)

Chicago egyik house pionírja, Jesse Saunders a klub kultúra minden szegmensébe belekóstolt: volt DJ, zenei – és film (!) – producer, remixer, promoter és label tulajdonos. Manapság fellépései ritkábbak, elsősorban zenét ír és a Broken Records névre kersztelt kiadóját koordinálja.

Jesse Saunders

32. Danny Rampling (51)


A korai brit rave korszak konstellációjában de szinte ugyanez elmondható róla mint az imént említettSaundersről. Rampling többször körberepülte a világot mint DJ, volt radio műsora, remixeket és saját trackeket egyaránt készített. Egyszer már kacérkodott a visszavonulással, de 2005-ben tett bejelentése tiszavirág életűnek bizonyult. Idén nyáron is folyamatosan úton volt Ibiza és New York közt.

33. Steve “Silk” Hurley (50)

Dolgozott a Chicago-i székhelyű WMBX FM rádiónál a ’80-as években, majd a 90-es években sorra gyártotta a remixeket a kor legnagyobb pop ikonjainak dalaiból. Olyan előadók szerzeményeit értelmezte át, mint Jennifer Lopez, Madonna, Brandy, Danii Minogue vagy a New Order. Nem csinálta rosszul, amit a mai napig elnyert 4 Grammy díj is ékesen bizonyít. Manapság a főleg house zenéket prezentáló Chitown label és az S&S Records kiadókat koordinálja, mindemellett továbbra is azt csinálja amihez a legjobban ért: remixeket gyárt.

34. Marley Marl (50)

35. Grand Wizard Theodore (50)

36. Joey Negro (50)

A brit DJ/producer, Dave Russel Lee legismertebb művészneve, a Raven Maize és a Jakatta mellett természetesen. Közel három évtizedes munkássága során olyan klubhimnuszok fűződnek a nevéhez mint a Fascinated (Raven Maize), az American Dream (Jakatta) vagy a Make a Move On Me (Joey Negro), hogy minden alteregót említsünk. Nevét még 1990-ben a “Do It Believe It” című első slágerének kiadása előtt választotta. 2012-ben jelent meg The Secret Life of Us című albuma amely jazz, sou, disco és funk tételeket tartalmaz.. Kiadója, a Z Records és fellépései mint DJ továbbra is rengeteg munkával jár.

37. DJ Hell (50)


Helmut Josef Geier közel harminc éve dolgozik a szakmában, a München/Berlin vonalon mozogva olyan klubok rezidense volt, mint a Grössenwahn, a Tresor vagy az E-Werk. Az International Deejay Gigolo Records megalapítója nem a múltból kíván megélni. Azon lemezlovasok szűk körének tagja aki a technika fejlődésére fittyet hányva megmaradt a gyökereknél: a mai napig megbízik a Technics SL 1200 típusú lemezjátszókban!  A legjobb techno és house zenékkel turnézza körbe a világot, nemrég pedig megjelent remekbe szabott mix CD-je, Kern Vol.2, címmel ahol olyan legendák darabjai kaptak helyet, mint Robert Hood, Joey Beltram, az Inner City vagy Daniel Bell.

 

38. Jeff Mills (50)

Mikor megalapította a teljesen egyedülálló Underground Resistance formációt Detroitban, a másik legenda “Mad” Mike Banks társaságában, Jeff Mills csak egy nagyon apró lépést tett meg azon az úton amihez hasonlót ma nagyon kevesek mondhatnak el magukról. Mills a klasszikus értelemben vett techno talán legbrilliánsabb alakja. A 90-es években rendszeresen jelentek meg zseniális pure-techno korongjai, dolgozott már együtt filharmónikus zenekarral, úgy mixel három lemezjátszóról mindezt egy TR909-es dobgéppel kiegészítve, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna és még naphosszat sorolhatnám. Aki hallotta és főleg látta már valaha őt zenélni, az tudja csak értékelni igazán!

39. DJ Krush (50)

Talán többen tudják, hogy a kezdet kezdetén yakuza szolga/apród volt. Ezt hátrahagyván döntött úgy, hogy a zene irányába fordul a gengszter világból. DJ/producer, bár stílusa meghatárohatatlan: trip-hop, downtempo, ambient és experimentális elektronika vegyítve gy kis drum and bass-vel. Krush fellépései során  folyamatosan elégíti ki a rajongók zenei igényeit a világ minden táján, miközben gondosan ügyel az általa tehetségesnek vélt zenészek támogatására.

a jakúzasegédből lett lemezlovas, DJ Krush

40. Andrew Weatherall (50)

Tiszteletreméltó életpálya a brit DJ/producer/remixer Andre Weatherallé is, akire szinte teljes egészében igazak az előző bekezdésben leírtak. Azzal azért kiegészíteném, hogy japán kollegájával ellentétben fellépései során gyakran szelektál a jobbnál jobb house és minimal lemezek közül is. Manapság főleg tehetségkutatással és gondozással foglalkozik, a londoni székhelyű Junior Boy’s Own labelből kivált Boy’s Own egyik alapítója. Előbbi olyan előadóművészek kiadványait prezentálja mint az X-Press 2, a Chemical Brothers vagy az Underworld.

40. Paul Oakenfold (50)

A Vegas to Ibiza nemcsak Oakey legfrissebb dupla mixalbumának címe, de a trance mágus két rezidenciájának székhelye is egyben. Anglia egyik leghíresebb Chelsea szurkolója mind a mai napig a világ legkeresettebb – ezáltal legdrágább – lemezlovasa! Szerepelt filmben, – The Rules of Attraction (A vonzás szabályai)szerzett filmzenét, – Swordfish (Kardhal) – koordinálja Perfecto névre keresztelt kiadóját, miközben hétről hétre a világ számos klubjában játssza a legfrissebb trance zenéket.

Paul Oakenfold az egyetlen sztár trance DJ aki nem “kurvult” el

42. Nicky Holloway (50)

43. Norman “Fatboy Slim” Cook (50)
Felsorolni is nehéz lenne fejből azt az elképesztő mennyiségű slágert, amik Fatboy Slim-hez köthetők. Cook nemrég otthagyta Las Vegas-i rezidenciáját, mert úgy érezte a város virágzó zenei kultúrája nem neki való. Korábbi eklektikus tribal-house szettjei mára már történelem, zeneileg nem tartogat semmi extrát egy Fatboy Slim DJ szett. Manapság a fellépések mellett a nemrégiben nyílt, saját tulajdonú bárja, a Brighton Beach Café tölti ki ideje jelentős részét, melyet – a nevéből könnyen kitalálható – imádott szülővárosában, a dél angliai Brightonban találunk.

44. Ben Watt (50)

A zseniális énekhanggal megáldott Tracy Thorn valamint ő alkotják az Everything But The Girl nevű formációt. Watt hangzásvilágát a lemezjátszók mögött főként a deep house zenék határozzák meg, egészen egyedi darabokat képes összeválogatni. Szintén sokoldalú művész, DJ, producer, remixer, label tulajdonos egyben, de elhatározta, hogy a közeljövőben könyvének írására összpontosít leginkább.

45. John Morales (50+)*

46. Kenny Carpenter (50+)*

47. Tony Humphries (50+)*

Egyik legismertebb alakja a deep house világának. Humphries mellett csak nagyon kevesen maradtak hűek a hangzás valódi gyökereihez. Kifinomult mixelési technika, érzelmes house zenék melyekkel többször is körbeturnézta a világot, mindenhol nagy népszerűségnek örvend de talán kiemelkedik Olaszország, ahol gyakorta lép fel.

Tony Humphries

48. Graeme Park (50)

49. Lil Louis (50+)*

Legismertebb darabja egyértelműen az 1989-es “French Kiss” volt, mint DJ pedig nemrégiben ünnepelte 39. évfordulóját! Mind a mai napig lép fel klubestek keretein belül, elsősorban Párizsban és Londonban de Európa más nagyvárosaiban is találkozhatunk vele. Nem csoda, ha a Daft Punk Homework albumán szereplő “Teachers” című dalában őt is megemlítik!

50. Derrick May (50)

Végül de nem utolsó sorban itt van Mr. Rhythm Is Rhythm avagy Mayday a detroiti techno szcéna második generációjának egyik legnagyobb alakja Jeff Mills , Juan Atkin, Kevin Saunderson és Robert Hood mellett. Első alteregója alatt hallhattuk a legtöbb produeri munkát tőle, String Of Life címet viselő 1987-es lemeze a mai napig Michigan egyik himnusza. Fellépései élményszámba mennek, tökletesen felépített szettjeit valami elképesztően ötletes és pontos mixelések jellemzik. Az egyik legnagyobb lemezjátszóbűvölő, igazi legenda!

Derrick May

* pontos életkora nem ismert

+1 Raja Ram (71)
Egy kedves ismerősünk hívta fel figyelmünket az úriemberre, aki úgy érezzük mindenképp bemutatásra szorul. Ronald Rothfield 1941-ben született Ausztráliában, a mai napig aktív dj és producer. Az 1200 Micrograms illetve a Sphongle Project is az ő nevéhez kötődik.
Idén volt fellépett a S.U.N. fesztiválon, illetve Ozorán is.
http://en.wikipedia.org/wiki/Raja_Ram_(musician)
S.U.N. dj set: http://www.youtube.com/watch?v=hbZyxiJyzVY
Sphongle live OZORA: http://www.youtube.com/watch?v=jGLbiAbGjhA

Raja_ram

+2 Goa Gil (63)

Ismét itt az ideje interaktív cikkünk kiegészítésének.

Az amerikai Gilbert Levey 1951-ben született San Francisco-ban. Nemcsak egy goa/trance DJ, hanem a psytrance zenei irányzat egyik ősatyja. Két érdekesség róla: egyfelől azért nem hívom lemezlovasnak, mert fellépései során nem 12″-es fekete korongokat de nem is CD lemezeket használ, hanem egyedülálló módon rengeteg magnókazettát (!). Ezen kívül érdemes megemlíteni, hogy all night long szettel lépett fel a svájci Baselban 2006-ban, az Albert Hoffmann századik születésnapjának évfordulóján rendezett LSD-symposium party keretein belül.

http://en.wikipedia.org/wiki/Goa_Gil

http://www.goagil.com

goagil

forrás: www.societeperrier.com

]]>