Szombat éjszaka felrobbannak az R33 falai, valami egészen misztikusan ható életérzés költözik a levegőbe. Ez a Digital Dream! Az Infinity Sounds és a Plasmic Records közös szervezésű rendezvénysorozatának első felvonása alkalmából Slam Jr., Kool (RO), Sylvie, Caval (RO), és Smole teszi tiszteletét a lemezjátszók mögött. Ezen apropóból beszélgettünk az esemény egyik szervezőjével Koolal, illetve ugyancsak a Plasmic Records színeiben muzsikáló Cavallal.

Srácok, talán kezdjük az elején. Mikor jött el az a pont az életetekben amikor megfogalmazódott bennetek hogy zenével akartok foglalkozni?

Kool: 🙂 1994-ben! Mert a környéken nem volt más aki zenéljen 🙂 Viccet félretéve, Erre a kérdésre már elég sokszor megadtam a választ az utóbbi 20 évben, most is csak azt tudom mondani, amit eddig: nem tudom miért kezdtem el zenélni, egyszerűen úgy éreztem zenélnem kell. Először Aradon dj-ztem, néhány évvel később 1997-ben több legendás magyar művésszel léptünk fel együtt, például Budai vagy Sylvie, de volt Freee Magazinos party is Temesváron a Discoland-ben.

Caval: Nos, még fiatal voltam, amikor az unokatestvérem adott nekem egy CD-t, ez egészen pontosan Hernan Cattaneo 2003-ban rögzített Moonpark-os /Buenos Aires/ mixe volt. Azonnal beleszerettem ennek a hangzásnak a hangulatába. Utána még vagy 20-szor meghallgattam. Megkérdeztem magamtól, hogy vajon én képes vagyok e hasonlót alkotni, így elkezdtem zenéket, kiadókat keresgélni, mint a Deep Dish, Meat Katie, John Creamer, vagy Lexicon Avenue. Ez nagyon beteg dolognak tűnt abban az időben, mert akkor még nehezen jutottam friss információkhoz, így a zenéket sem volt könnyű fellelnem. El kellett telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy megbírkózzak ezzel a feladattal, és amint látod, azt hiszem már elég jól megy.

Hogy érzitek, eddigi pályafutásotok során melyek voltak a legmeghatározóbb állomások?

Kool: Igazán sok helyen megfordultam már, de talán a legkedvesebb pillanatok a Kudos Beach, Kristal, Midi, Space, Sunwawes, Kudos Fest, Summer set, Sound Of The Future események voltak. Annak idején nagyon szerettem Magyarországon is zenélni, a kedvenceim között volt a Pacha, Home, Studio, Dokk, és természetesen a Kecel Fesztiválok. Zenéltem a Mayday-en is, az is adta nagyon. Nem tudok csak egyet-kettőt kiemelni.

Caval: Minden egyes fellépés nagyon fontos számomra, és valamiért emlékezetes marad. Talán amit kiemelnék a warm up szettem az AUDIOFLY előtt a Barocco-ban, a FOREST GROOVES eseménye amikor én nyitottam Livio & Roby előtt, akkor a május elsejei Kudos Beach-es buli, a második Sound Of The Future party, és talán még amikor Markus Kraushaar előtt zenéltem a Studio Martin-ban. Mind nagyszerű élmény volt, és meghatározó. Remélem a következő a sorban a hétvégi Digital Dream lesz. 😉

Kool, az utóbbi években a budapesti közönségnek nélkülöznie kellett téged. Annak idején számos nagyobb eseményen tiszteletedet tetted a diszkós pultban, de ha jól emlékszem utoljára 2007-ben zenéltél a magyar fővárosban. Van ennek különösebb oka?

Kool: Huppppsz! Már 7 éve nem zenéltem Budapesten??? Nehéz elhinni most hogy kimondtam. Nézd! Ezt a magyar szervezők tudják, talán őket kellene erről megkérdezni. Ha nagyon meg szeretném magyarázni, talán az egyik oka az lehet, hogy Romániában a progressive zene 2006-2007 körül szinte teljesen eltünt, Magyarországon pedig még akkoriban nagyon is működött. Nálunk inkább a deephouse, tech house nyert teret, így én is változtam zeneileg. 2008 után egyre mélyebb zenéket játszottam, és talán ez már nem jött be a szervezőknek.

Image and video hosting by TinyPic

November 29-én visszatérsz Budapestre, méghozzá a Digital Dream eseményén pörgeted majd a lemezeket az R33-ban. Ezt vehetjük úgy hogy visszatértél, és ezentúl rendszeres résztvevője leszel az fővárosi éjszakai életnek?

Kool: Erre a kérdésre majd válaszolok a szombati buli után. 😛 Viccet félretéve, úgy tűnik jó esély van rá, ami már biztos hogy márciusban ismét itt leszek a Digital Dream-en, aztán kilátásba került még néhány időpont az év első felére, de erről egyelőre még nem beszélhetek.

A Digital Dream tulajdonképpen egy magyar csapattal való kollaboráció eredménye. Hogyan jött az Infnity Sounds-al való közös esemény ötlete?

Kool: Az Infinity Sounds-al már évek óta együtt dolgozok. Még Misty keresett meg anno, hogy lenne e kedvem csatlakozni a csapathoz, így „visszatérhetek” kicsit Budapestre /kezdetben Justmusicfm, jelenleg Prime fm/, illetve bemutatkozhatok havi egy alkalommal egy mexikói /Xelestia/ és egy argentin /Golden Wings Music/ rádióban is. Jó a csapat is, úgyhogy igent mondtam. Közben Romániában elindult a saját partisorozatom a Sounds Of The Future, ahova olyan dj-ket viszek el, akik nem zenéltek még a környéken, és új hangzást képviselnek, mint például Blondish, Livio & Roby, Neverdogs, Joel Alter, Honey Dijon, vagy Ada Khaled, csak hogy pár nevet említsek. Tovább akartam lépi, így Misty fülét rágtam már másfél-két évvel ezelőtt is, hogy csináljunk bulit, de nem hajlott rá akkor. Aztán most ő keresett meg ezzel, és belevágtunk. A kiváló fellépők mellett Funktion One hangrendszer lesz, és hozzá visual maping. Nálunk Romániában bejött.

A Plasmic Records színeiben zenéltek a Digital Dream-en. Ez egy új netlabel. Bemutatnátok?

Caval: A Plasmic Records számunka azt jelenti: szép formák, harmóniák, érzelmek kifejezése. A hangzás művészete az időben, mely gondolatokat és érzelmeket fejez ki. A Plasmic Records-al próbálunk valami újat hozni, kinyitni az ajtókat, összekapcsolni az old school érzést az új korszak hangzásaival. Úgy gondolom pillanatnyilag ezt az elgondolást nagyszerűen sikerült megvalósítani.

A kiadó első megjelenése a „Modern Family” EP volt, melyből most 2 példányt felajánlottatok a Prime fm-nek promo játékra. Ki lenne a leghitelesebb arra hogy ajánlja a kiadványt, mint maga a szerző?

Caval: A „Modern Family” az én debütáló albumom, egyfajta tisztelgés a családom előtt. A korong 9 track-et hordoz. Az édesanyámtól a kutyámig sikerült mindenkinek megragadnom a lényét. A menyasszonyomnak, édesapámnak, édesanyámnak, a kutyámnak, anyósomnak, sógornőmnek, testvéreimnek és azoknak a szeretteimről szól akik már elmentek. Ezt az albumot örökké a szívemben fogom hordozni, megosztom mindenkivel, hogy megmutassa a hálámat, és elismerésemet a testvéreim felé. Így egyértelmű volt hogy felajánlok néhány darabot a Prime fm-nek nyereményjátékra, a kisorsoltak pedig kapnak egy darabkát a lelkemből.

Image and video hosting by TinyPic

2012. végén jelent meg az első zenéd, azóta ha jól számoltam 26 kiadvány kapcsolódik a nevedhez nem kisebb kiadók égisze alatt mint a Tobus, Dot onwe Records, My First Love Records, Vandalism Records, Recovery Tech Records, Zeitlos, Wavetech Music, és a Plasmic Records. Mondhatjuk hogy igen termékeny producer vagy. Ha értékelned kellene az eddigi munkásságod, akkor melyik megjelenést érzed mérföldkőnek sok közül, és miért?

Caval: Így igaz, 2012-ben kezdtem el zenéket írni, és úgy érzem azóta sokat fejlődtem. Talán ez a megjelenéseim kiadószintjén is mérhető. Eleinte kisebb cimkéken jelentek meg a munkáim, mint a Crossworld Rec, Slot Records, Divers Records, aztán egy idő után jöttek a rangosabb kiadók mint a Tobus, My First Love Records, Andante Records, aztán sikerült még feljebb lépni, és jelenleg a Wavetech Music, Plasmic Records, Arupa Music, Minim.all, és Zeitlos labeleknél vagyok. Hogy a kérdésedre is válaszoljak, nem tudok kiemelni a megjelenéseim közül, mindegyiket fontosnak tartom, de talán amelyik leginkább kitűnik az az Andante Music-on megjelent „In my mind”. Ez a track 2013-ban Solomun egyik kedvence volt, egész nyáron játszotta Ibizán. Itt egy rövid videó is róla:

Mikorra várhatóak a következő megjelenések?

Caval: Időpontot még nem mondanék, de ami biztos, hogy a Plasmic Records, az Arupa Music, és a Wavetech Music égisze alatt jönnek majd a következő darabok. Ezek nagyon is haladó hangzásvilágú zenék lesznek, tiszta break beat-ek, nehéz basszusok, groove-os ritmusok.

Nálad ez ügyben mi a helyzet? Te is producerkedsz, de mostanság nem hallani felőled ilyen téren…

Kool: Igen, már több mint 10 éve írok zenéket különböző producerekkel, de egyiket sem adtuk ki, mert úgy láttuk jónak ha csak nekünk vannak meg ezek a darabok, így csak mi tudjuk lejátszani őket. Közben megcsináltuk Caval-lal a Plasmic Records-ot, így februárban megjelenik az első EP-m a kiadónál. Új menedzsmentünk van a londoni Toltec Bookings, és évente két EP-t kérnek, másképp nem megy.

Kool, ugye hosszú idő után visszatér Budapestre, Te pedig most jössz először a magyar fővárosba zenélni. Várod már a bemutatkozást? Mivel fogod meglepni a magyar közönséget?

Caval: Hát igen, az első alkalom lesz Budapesten. Szeretném ha sokan eljönnének és meghallgatnák a minőségi előadást amivel készülök. Ez egy feltérképező út lesz, hogy megismerjük egymást, olyat szeretnék mutatni ami emlékezetes marad a közönség számára.

Minden djnek van valami heppje. Nektek?

Kool: Ez változó 🙂 🙂 De mostanra talán már elég öreg vagyok a bolondságokhoz.

Caval: Azt hiszem erre egy idézettel tudok válaszolni neked: „Ostoba dolgokat fogsz cselekedni, de lelkesedéssel fogod tenni őket.” /Colette/

Mit üzennétek a magyar közönségnek?

Kool: Várunk mindenkit szombat este az R33-ba. Ne számítsatok világmegváltásra, de garantáltan jó buli lesz 🙂 !

Caval: Így van! Gyertek bulizni, és megígérjük hogy felrobbantjuk a teret! Nyűgözzetek le, mert biztosan behatolok a fejetekbe 🙂

Esemény: https://www.facebook.com/events/941268189235986
Image and video hosting by TinyPic