Miért szeretjük a bakelitet? Jó birtokolni, minőséget ad, kulturális értéke van, vagy csak egyszerűen szép? Valószínűleg mindegyik összetevő szerepet játszik abban, hogy ismét népszerű. 2013-hoz képest tavaly egyébként 49 százalékkal nőtt az eladott bakelitlemezek száma, összesen csaknem 8 millió darabot vásároltak a formátum rajongói. Ennyi lemezt pedig 20 éve vásároltak utoljára. Bakelitlemezt pedig alapvetően bármivel együtt lehet nyomtatni, ami kéznél van:  vér, vizelet, haj, színes madzagok, levelek, sőt nevet is adhatsz neki, ha sikerül egy kád viaszból lemezt préselni. A képek azt hiszem önmagukért beszélnek. Megpróbáljuk bemutatni a tavalyi év tíz legfurcsább nyomású bakelitlemezét.
Színes madzagok


Liars
Mess On A Mission
(Mute)
A Record Store Day alkalmából piacra dobott átlátszó lemezbe madzagot helyeztek.  A Liars-es Angus Andrew így vélekedett: “Egyedi és érdekes megoldásnak tűnt a lemez vizuális nyelvének megjelenítése is. Napokig beszélgettünk az ötletről és egyáltalán nem voltunk benne biztosak, hogy ezt fizikailag is meg lehetne valósítani. Elvégre az, hogy színes madzag darabokat nyomjanak a bakelitbe, olyan dolog volt, amiről ezelőtt még nem hallottunk.”
Vér


Perfect Pussy
Say Yes To Love
(Captured Tracks)

2012-ben már történt valami hasonló, a “The Flaming Lips and Heady Fwends” albumon közreműködő művészek (többek között Nick Cave, Chris Martin és Kesha) szó szerint a vérüket adták. Meredith Graves, a Perfect Pussy énekese magába a viaszba préseltette a saját vérét. A lemezből nem készült több, mindmindössze 300 másolat, különben szegény lány valószínűleg ájultan esett volna össze a sok vérveszteség után.
Haj és vizelet

Eohippus
Getting Your Hair Wet With Pee
(Velocity of Sound)
Nehezen tudjuk feldolgozni a sokkot – ezek a srácok tényleg összehugyozták a lemezeiket, majd a teljes naturalisztikus hatásérdekében úgy érezték, hogy az átlátszó sárgára ázott viaszt a hajukkal is teleszórják. Aki ilyenre vetemedik, annak nem meglepő módon a zenéje sem hétköznapi: inkább hívnánk őket zörejeknek, melyekből nincsen a lemezen kettő egyforma.
Mályvacukor

Ghostbusters (30th anniversary ed.)
(Legacy)

A Szellemirtók filmzenéjének 30. születésnapi kiadása alkalmából a Legacy-nál nagyon rápörögtek a Habcsók Emberre. A lemezt egy felfújt borítóba csomagolták, amelyből állandóan cukorkaillat árad, ha közelről megszagoljuk. Tök jó egészen addig, amíg el nem nem kezd zavarni, hogy a lemezgyűjteményed olyan szagot áraszt, mint valami nyavalyás Halloween-buli maradéka.
Hologram

Jack White
Lazaretto
(Third Man Records)

Az Ultra LP – ahogy régen hívták – barázdáiba fizikailag valójában semmit nem préseltek. De olyan jól mutat a csillogó hologram, hogy helyet kell szorítanunk neki ezen a listán. Talán még Tupac-ot is láthatjuk feltámadni, de azért mindent nem lehetséges.
Kiterjesztett valóság

Eno & Hyde
Someday World
(Warp)

Ez az új megoldás okostelefonra készült. Az appikáció tulajdonosai megnézhetik, ahogy agresszív baktériumokkal benőtt pixeles petri csészékből nem szokványos architektúrájú metropoliszok öltenek alakot a lemezükön, miközben azt hallgatják. Aanalóg és digitális technológia nagyon ügyes egyvelege. Björk büszke lenne rá.
Csillámpor

Dads
Pretty Good
(6131 Records)

A 6131 kiadója aztán tényleg minden megpróbált a Dads lemez kapcsán: próbálkoztak világoszöld, átlátszó, rózsaszín márvány, piros random foltokkal, de nevezheted rózsaszínnek is akár. A legfrissebb megjelenés készítői még tovább mentek: felmarkoltak egy adag  szivárványszínű csillámport és beletömködték az átlátszó, 7 inches bakelitbe.  Összesen 100 darabot nyomtattak ebből a csodából, a biztonság kedvéért azért elkészült 900 márványsárga bakelit is.
Folyadék

Worthless
Greener Grass
(BBiB Records)

A tisztítószerektől eltekintve a bakelitlemezek és a folyadékok normál esetben nem szeretik egymást, de mi van akkor, ha a folyadék a lemez belsejében található? Ez csak nagyon okos mérnöki munka eredményeképpen lehetséges. A Beyond Beyond is megcsinálta a lehetetlent, összekeverte a folyadékot és a bakelitet. Nagyon kíváncsiak lennénk arra, hogy szól, de sajnos csak 15 db-ot adtak ki belőle, és valójában csak kb. a felét kínálták eladásra, bár arról szólnak a pletykák, hogy hamarosan újranyomják a különleges lemezt.
Aszteroida por

Emperor Yes
An Island Called Earth
(Alcopop!)

Ennél túlvilágibb zene már nem is lehetne! Az An Island Called Earth “COSMOS” kiadványának száz darabos limitált szériájának zöld/sárga/narancssárga színekben pompázó lemezei egy a 16. században a Földdel összeütközött aszteroida szétszóródott darabkáit is tartalmazzák. Egészen pontosan a történelem egy darabját és valódi űrbéli kőzetet találjuk a bakelitedben. Nagy pacsi az Alcopop! csapatának mindezért!
Őszi falevelek

Barren Harvest
Subtles Cruelties
(Handmade Birds)

Barren Harvest kiadványa ránézésre egyértelműen utal a tartalomra. A lemezre sárgásbarna leveleket nyomtattak. Úgy csillognak, a kristálytiszta bakeliten, mint egy vadi új WC ülőke. A Thrill Jockey előre kijelentette: a vásárlás során vegyük figyelembe, hogy lemezenként változó zajok és egyenetlenségek előfordulhatnak a hangsávban. De hát így szép a természet, nem igaz?

Forrás:
 [thevinylfactory.com]]]>