Az alkohol és a drogok gyakran egyet jelentenek a klub- és a ravekultúrával. A közönség és a producerek sem tudják kizárni az éjszakai élet effajta kiegészítőit. A THUMP magazinnak mégis sikerült felkeresnie néhány józan zenészt és arról faggatta őket, miért választották a tiszta bulizást. Azt mondják minden a zenéröl szól. Nekik aztán tényleg elhihetjük.

Rebekah

7 éve józan
Birmingham, UK

Mit gondolsz a józanságról a partykultúrában?

Bárkinek, aki alkohol- vagy drogproblémákkal küzd, azt üzenem, nem vagy egyedül. Vedd körül magad tiszta emberekkel, és hidd el, én többet táncolok és nagyobb szenvedéllyel, mióta semmit nem tolok. Ez lehetséges. Ha józan vagy és a sötétséget elűzöd az életedből, tényleg varázslatos dolgok történhetnek.

Mik a józan turnézás és fellépés előnyei?

Tiszta a fejed, nem vagy másnapos, ez a legjobb, amit történhet, különösen, ha hosszú időn keresztül okoztál fájdalmat magadnak. Pozitív tudok maradni, és ez fontos, mikor új emberekkel találkozom. A színpadon józanul sokkal többet tudsz leolvasni a közönségről. Olyan energia szabadul fel, ami sokkal tisztább és spirituálisabb.

Mit tanácsolsz, mi segít abban, hogy józan maradj?

Iszom egy kávét mindig, mielőtt elhagyom a szállodát, Amint színpadra lépek, feltölt a klub és a környezet, a folyamatos keverés és effektezés pedig lefoglal. Meg kellett változnom, magabiztosan viselkednem a pult mögött anélkül az indító feles vagy csík nélkül. Az elején még sokan kínáltak droggal, de mára már megjegyezték, hogy nem élek vele többé. Azt gondolom, ez volt életem legjobb döntése.

moby

Moby

New York, NY
8 és fél éve józan

Nagy kihívás józannak maradni egy olyan környezetben, amire ekkora hatással van az alkohol és a drogok?

A buli elején, mikor még mindenki csak a második piáját issza, akkor néha igen. De a végén, mikor a tizediknél vagy a huszadiknál járnak, a józanság, úgy fest, hogy a legjobb döntés, amit valaha hoztam.

Mik a józan turnézás és fellépés előnyei?

Túl sok, hogy mindet felsoroljam: nincs másnap, kínos, hajnali háromkor hozott döntések, lekésett gépek, reggel hétig tartó álmatlanság.

Mi segít abban, hogy józan maradj?

Ha azokra a borzalmas másnapokra gondolok, mikor meg akartam halni…

Tommie Sunshine

Brooklyn, N.Y.
12 éve józan

Mit gondolsz a józanságról a partykultúrában?

Láttam sok olyan srácot, aki hamar befutott, a legnagyobb fesztiválok headliner-ei voltak, és láttam a turné menedzsereiket is, ahogy viszik őket, mert teljesen kiütötték magukat. És nem is voltak még nagykorúak. Én csak egy őrült partikölyök voltam, aki úgy nőtt fel, hogy Warholt, Hunter Thompsont és Ken Kesey-t imádta és akarta élni az ő életüket. Az egyenletnek a hírnév nem volt része. Az ismertség is megrészegít, és akkor ehhez még add hozzá a drogokat és az alkoholt. Folyamatosan a szerotonin árapályában lennél benne. Ezek az EDM srácok most meglovagolják a hullámot, de ha karrierük hanyatlani kezd, a nevük a feledés homályába vész. Nem lesznek már a figyelem középpontjában, akkor jönnek el az igazán nehéz pillanatok. Nagyon sok ilyen előadóra vár igazán nehéz pillanat.

Mi késztetett téged arra lépésre, hogy tisztán élj?

Az volt a döntő pillanat, mikor eltöltöttem öt napot Austin-ban, amit hét elég kemény nap követett Miami-ban a Winter Misic Conference-en. Tizenkét napon át megállás nélkül csak kokainon és ginen éltem. A riderben vödör gint kértem jéggel. A szettem első 20 perce alatt elfogyott. Nem is kevertem, csak tisztán ittam.
Tizenkét ehhez hasonló éjszaka, kivoltam. A következő hétvégén Peruba, Limába repültem. Veszélyes terep egy kokós számára. Egy gram kólát 5 dollárért kapsz. Őrület. Adtak is volna egy baseball labda méretű pakkot. Belenéztem a tükörbe miután felszívtam egy tisztességes méretű csíkot, de nem tetszett amit láttam. Öregnek néztem ki, fáradtnak de legfőképpen kurva ijesztőnek. Akkor, abban a pillanatban döntöttem el, hogy itt a vége.

Mik a tiszta életviteled előnyei?

Sokkal jobban tudok fókuszálni. Mikor DJ-zek, 100 százalékig csak a zenére koncentrálok. Nem arról szól, hogy öntsek egy italt, cigizzek vagy társalogjak másokkal. Mikor játszom, az a csúcspont. Akkor vagy nagyban, ha figyeled, ahogyan az emberek becsavarodnak és megőrülnek. Ha ezt el tudom érni, akkor volt sikeres az este.
Volt egy pillanat a karrierem kezdetén, mikor kezdtem nemzetközi szinten is utazgatni. Rápillantottam az útlevelemre, és azt kérdeztem: “Moszkva? Mikor jártam én Moszkvában?” Semmi emlékem nem volt az országokról. Ittam a reptéren, elmentem a partiba, berúgtam, aztán hazamentem és próbáltam kilábalni a másnaposságból. Ez volt a normális. Most, ha elutazom, akkor élvezem a várost.

Van valami tipped arról vonatkozólag, hogyan maradjon az ember józan?

A következtetést magadnak kell levonni. Nekem az volt, hogy szenvedtem. De szerintem a legtöbben ezzel így vannak. Belül nagyon rosszul érzik magukat. Kattogtam, depressziótól szenvedtem. Ez nem volt küzdelem. Ez csak egy komoly döntés volt, semmi nem kellett hozzá, csak elhatároztam magam. Így lehet csak sikeres a leszokás. Szerencsére a bölcsességem és az intelligenciám erősebb volt a kórnál.

Tommie Sunshine neve egyébként ERRŐL a zenéről lehet ismerős. A Gigolo 146-os kiadványa többször forgott a Hyperspace-en, amikor még a producer sem vetette meg a jót.

lucy

LUCY

Berlin (via Italy)
8 éve józan

Nehéz józannak maradni?

Nem igazán. Igazából jó móka. Ahogyan azt mondani szokták: “People are strange, when you’re a stranger.

Mik a józan turnézás és fellépés előnyei?

Rengeteg energia, fókuszálás, koncentrálás. És idő a regenerálódásra. Sokkal mélyebben megéled az életed történéseit.

Mi a józanságod receptje?

Igyatok kókuszvizet és jógázzatok sokat.

Forrás: https://thump.vice.com/en_uk/article/moby-sober-djs-life