Június elején hivatalosan is megkezdjük a nyári open-air szezont a Margitszigeten. A tavalyi kihagyás után ismét megnyitja kapuit a bulizók előtt az Atlétikai Center. A korábban Chachacha és Zippp Club néven ismert helyszínen megcsodálhattuk már a Soul Clap, Richy Ahmed, vagy éppen Dixon játékát.  Ezúttal két különleges producert hozunk el nektek, akik nem csak zenéjükben, hanem a fellépésükben is egyedit nyújtanak. Ahogyan azt az elején ígértük és már megszokhattátok: leszámolunk az egy-másfél órás szettekkel. Külföldi előadóink különleges extended fellépéssel készülnek az estére, hogy jobban megismerhessük a munkásságukat.

Első vendégünk Kanadából érkezik. Frivolous neve ismerősen csenghet, hiszen nem ma kezdte a műfajt. 15 éve jelent meg első albuma, 10 évvel ezelőtt már járt nálunk a Lick The Click szilveszteri buliján a Monoban.

Ha meg akarod érteni a Frivolous – aka Daniel Gardner – zenéjét, akkor gondolj arra, hogy Bob Dylan átnyergel a négynegyedre, Tom Waits-t pedig Juan Atkins-szel és Derrick May-jel keresztezzük. El tudod képzelni a punk, rave, jazz, minimal, kelet-európai népzene, classic house, valamint a 60-as évek lágy filmzenéit egybegyúrva? Ha igen, akkor közel jársz a megértéshez.

Daniel Gardner 1980-ban született született Kanada nyugati partjainál. Klasszikus zenét tanult, édesanyja kórusban, édesapja pedig egy blues zenekarban énekelt. Eleinte a punk zenéért rajongott, később teljesen rabul ejtette az elektronika. Rátalált egy rádióállomásra, ahol brit acid house-t és experimentális német zenét sugároztak. Ő pedig figyelt és minden egyes hangot elraktározott, majd megtanult zenét keverni.

Szép lassan egymást követték a fellépések a környéken, de a helyi szcénát túl kommersznek találta. Tanulmányai végeztével a nyomdaiparban helyezkedett el, majd a kanadai technoszcéna központjába, Montrealba költözött. Egy lemezkiadó szomszédságában található konyhán kezdett el dolgozni. Innen hamarosan kirúgták, viszont már aznap elkezdte alkalmazni a kávézó, mint rezidens DJ. Főhősünk még ezekben az időkben is többnyire konzerveken élt.

friv

Frivolous soha nem elégedett meg igazán a hagyományos hangzással. Egy nagyon különleges előadóról beszélhetünk, hiszen olyan saját készítésű eszközökkel dobja fel előadását, mint a törött zenedoboza, piros telefonja vagy éppen a saját szabadalmaztatott elektromágneses kése. Montreal után Berlinbe tette át a székhelyét. ahol a minimal hangzás új perspektíváit fedezte fel. Ezután egy nyugisabb időszak következett. Visszatért ugyanis Kanadába, ahol egy kis szigetre költözött. Farmerekkel élt együtt és új alapokra helyezte kapcsolatát az elektronikus zenével. Nem mindennapi figura, az egyszer biztos! Zenéjében megfigyelhető egyfajta “gyerekes kezdetlegesség”, de ahhoz is nagyon jól ért, hogy mitől döglik a légy a tánctéren. Ez pedig a Cadenza érdeklődését is felkeltette. 2011-ben jelent meg Meteorology című albuma Luciano kiadójánál. Összesen négy nagylemezt adott ki eddig – a legutolsót 2014-.ben – és több, mint 40 megjelenést tudhat a háta mögött.

Frivolous a másfélórás fellépését egy két órás ráadással toldja meg, így összesen 3,5 órát fog játszani nektek!

De nem csak az ő fellépése miatt lesz különleges ez az alkalom. Kalipo Németországból érkezik. Ezen az estén debütál a hazai közönség előtt, ráadásul a szokásos másfél órás élő előadását is kitolja a kedvetekért 2 órásra!  A Kalipo pszeudó mögött Jakob Häglsperger áll, akit korábbról  Marcus Wiebusch, Ira Atari, Pandoras Box, valamint Fuck Art, Let’s Dance néven ismerhetünk, de legfőképp a Frittenbude nevű elektropunk banda producereként szerzett magának hírnevet. Hangzását befolyásolják a downbeat és gamelán (tradícionális indonéz zene) elemek, a szigorú house és trance-be hajló techno ütemek 110 és 130 bpm között. Häglsperger szintetizátorok, micro samplerek és akusztikus hangszerek segítségével állít elő hol melodikus dallamokat, hol pedig feszes ütemeket. Zenéje egyszerre a szürke vasárnap délutánok hangja, vagy éppen az endorfinban gazdag klubesteké. Häglsperger élő fellépése alatt kizárólag analóg szintetizátorokat, dobgépeket és samplereket használ. Elég szép gyűjteménye van kütyükből, amit Budapestre is magával hoz.

A bécsi downbeat iskola mellett a hip hop ugyanígy befolyásolta, a 90-es évek második fele óta foglalkozik zeneírással. DJ-skedett is, de az egyre gyorsabban változó zeneipar, valamint az online lemezboltok térnyerése egyre kevesebb kihívást jelentettek számára, így egy idő után csak a zeneírásra koncentrált.

Kalipo egyébként teljesen spontán, a zuhany alatt találta ki művésznevét. Első albuma a berlini illetőségű Imprint Antime Records godozásában látott napvilágot. Nem csak a zenei részért volt felelős, az artwork is az ő munkáját dicséri, sőt az elkészült videoklipekért is ő a felelős. Utánozhatatlan lelkesedéssel lát a feladatihoz. Ma is ugyanaz a szenvedély és ambíció hajtja. Lemezlovasként szerzett tapasztalatait az analóg fellépések alatt is felhasználja, hogy aztán egyedülálló és időtálló hangzását bemutatva lépjen színpadra.

Aki pedig eddig figyelmesen olvasott, annak volna még egy kis meglepetésünk, illetve rögtön kettő is. Az Imogen Clothing ugyanis egy női ruhát ajánlott fel, amit ráadásul teljesen a nyertes fazonjára szabnak. A srácokra is gondoltunk, a  West Coast Barber ingyenes haj-, illetve szakállnyírást ajánlott fel a szerencsés nyertesnek. Ehhez pedig nincs más dolgod, mint megírni a Facebook post alatt hozzászólásban az első két szót – & jellel elválasztva-, ami először eszedbe jut a nyárról. Kövesd az Eat My House és a Primate.hu oldalát, ahol hamarosan további újdonságokról fogunk beszámolni. Határidő: május 26. Hajrá!

Lazy Neighbours // Eat My House
Frivolous (CAN) // Cadenza Music // Live + Dj Set // 3,5 hours
Kalipo(DE) // Audiolith Records// Live // 2 hours

Hol: Margitszigeti Atlétikai Centrum / Ex Chachacha/Zippp

Mikor: 2017.06.02. 22:00

Mennyi:
Early Birds 2000 HUF
Kedvezényes jegyek 2500 HUF
Helyszíni jegyek 3000 HUF

Online jegyek:
https://oneticket.hu/eat-my-house-i-summer-opening-w-frivolous-special-guest-326

Esemény: https://www.facebook.com/events/646735892187867/

imogen