2002-ben nyitotta meg kapuit Berlin kultikus klubja, a Watergate. Ez pedig rekord. Nincs még egy technoklub Berlinben, ami ilyen régóta állna egy helyen. A Spree partján található ingatlant nemrégiben befektetőknek adták el. Ők pedig duplájára emelték a bérleti díjat. De erről még később. Steffen „Stoffel” Hack, a Watergate főnöke elmesélt néhány kulisszatitkot.

A kezdetekkor heti három nap voltak nyitva: csütörtökön hip-hop, pénteken drum and bass, szombaton deep house volt terítéken. Szombatonként Dixon játszott all night long.

A változatos zenei kavalkád miatt elég nehéz volt törzsközönséget építeni.Nagy lökést adott a Groove magazin bulija: RIchie Hawtin, Sven Väth, Ricardo Villalobos zenélt, akkor döntötték el, hogy a jövőben kizárólag erre a vonalra fognak ráállni. Még egy évig ment párhuzamosan a drum and bass, aztán szép lassan kivéreztették a tört ütemeket.

A klub védjegyévé vált az a LED-fal, ami a DJ-pultot köti össze a bárpulttal. A titok nyitja egyébként, hogy gézzel tömködték ki a fényforrásokat, ezáltal teljesen más fénystruktúra jött létre, nyers fénnyel ugyanis elég hülyén nézett ki az installáció. Nem gondolták volna, hogy ilyen sikeres lesz.
Amikor már jól ment a szekér, megalapították a kiadót. Ezáltal még szorosabb kapcsolat jött létre a művészek és a hely között. A zenei megjelenések több marketingcélt is szolgáltak: lehet rá építeni turnét és lemezbemutató party-t. Tavaly a 22-es megjelenés után (Catz N’ Dogz) viszont leálltak a CD-formátummal és ma már csak podcast-tel jelentkeznek.
Korábbi filozófiájuk: „no gods, no masters, no heros“ Később aztán mégis fontossá vált, ki zenél, és ki váltja meg a jegyet a bulira. Kőkemény kapitalistákká váltak anélkül, hogy ezt igazából észrevették volna.

Az épületet két cég bérli. Banki segítséggel meg tudták volna vásárolni az ingatlant, de sajnos megjelent egy befektető, aki elhappolta előlük a bizniszt. A keményebb kutya baszik, horroráron megvették az ingatlant és olyan nyomás alá helyezték a bérlőket, hogy itt már a lét a tét. Mi lesz most? Elköltözni szinte lehetetlen, eurómilliós nagyságrendű összegről lenne szó és alkalmas ingatlant sem igen találni már Berlin központjában.

15 állandó munkatárssal dolgoznak + 40 további bejelentett alkalmazottat foglalkoztatnak, a beugrókkal együtt összesen 80-90 fős a csapat. Korábban nagyjából 10 eurót fizettek négyzetméterenként, most ez az összeg több, mint 20 euro. Árakat nehezen tudnának emelni, berlini viszonylatban már így is a felső kategóriát súrolják. A turistáknak mindegy, ők még így is kedvezőnek találják, de a klub a helyi közönségre is támaszkodik. Nyáron keddenként is kinyitottak, most heti négy alkalommal (szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton várják a vendégeket. Nagyobb bevételt akkor érhetnének el, ha még sűrűbben szerveznék a programokat. Több rendezvény viszont nem biztos, hogy minőségibb
tartalmat jelent.

Ha további érdekességekre is kíváncsi vagy, akkor nézd meg a Watergate dokumentumfilmjét.
Zárásként egy naplementés szett a Watergate teraszáról La Fleur prezentálásában:


Forrás: [Das Filter]]]>