Amikor a 90-es évek végének nagy trance-hullámának hatására a kis Toni-Ville Henrik Virtanen elkészítette a Sandstorm című szerzeményt, még nem tudhatta, hogy zenetörténelmet írt.
A mű kétségtelenül az ezredforduló legikonikusabb alkotása a maga stílusában. Virtanen nemrég a Vice Magazin kamerája előtt nyilatkozott arról, hogyan éli meg azt, hogy még napjainkban is ilyen mértékű hype övezi a zenéjét.
Virtanen egyébként egy finn producer és a helyi klubokban tett látogatásai inspirálták a zene megírásakor. Azt már csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a korszak másik legendás formációja, a Bomfunk MC’s is finn.
“Amikor hajnali fél 4 magasságában bezártak a szórakozóhelyek én azonnal hazarohantam, leültem a számítógépem elé, hogy zenét írjak.”
A Sandstorm jellegzetes dallama (DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU DU) ugyanakkor már két évvel azelőtt elkészült, hogy megírta volna a teljes szerzeményt egy Atari és Cubase segítségével.
Először csak a Sandstorm vázlatát mutatta meg Jaakko Salovaara zenei proucernek. Ezután egy intenzív, két napos brainstorming vette kezdetét a stúdióban, míg végül megalkották a végleges verziót. Innentől kezdve pedig mindössze két hetet kellett arra várni, hogy a DJ-k elkezdjék sorban lejátszani az új zenét. Darude csak ezután kezdett el DJ-zni maga is.
Szélessávú Internetről abban az időben még csak álmodtunk, a szerzeménnyel először a videóklip formájában találkozhattunk a zenetévén. Volt is nagy csodálkozás néhány évvel ezelőtt, amikor Helsinkiben jártam és elsétáltunk a katedrálishoz: “Bazmeg, itt forgatták a Sandsorm-ot” A klipet egyébként szintén egy zöldfülű készítette, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája. Ennek apropójából aztán rögtön egy óriási bakival kezdődik a klip. Amit mondjuk eddig szerintem még senki nem vett észre, a készítők most viszont lerántják a leplet a kulisszatitkokról.
Forrás: [DJMag]
]]>