A hazai techno szubkultúrának mindig is fontos részét képezték a különböző online kommunikációs csatornák. Korábban erre a célra különböző IRC- és chatoldalak, valamint fórumok léteztek. A két legismertebb ilyen a Soundhead Fórum, valamint a Freee Interaktív. Ezeken a helyeken mindig volt valami történés. Ez gyakran vérre menő szakmai vitákat jelentett, de az biztos, hogy aki követte ezeket a fórumokat, az teljesen képben lehetett azzal, hogy mi történik itthon és külföldön a szcénában. A Facebook aztán szép lassan kinyírt minden egyéb kommunikációs csatornát. Egy-egy partyszervező, DJ, vagy influencer hozzászólása alatt ki szokott alakulni némi szakmai diskurzus időnként, de ez vajmi kevés ahhoz képest, ami régen jellemezte az online világot. Úgy néz ki, hogy a korabeli fórumok helyét a mostani Facebook-csoportok fogják átvenni. Ezek közül mindenképp érdemes kiemelni a “The Kids Want Techno!” elnevezésű csoportot. Itt találjuk a jelenlegi legaktívabb online közösséget. Január óta megduplázták a tagok számát még úgy is, hogy erős szűrőn kell átesnie mindenkinek, aki csatlakozni szeretne. Ismerkedjünk meg hát a csoporttal és az adminokkal!

Sziasztok! Kérlek mutatkozzatok be. Kik az adminok és meséljetek egy kicsit a partypályafutásotokról?
Munkácsy Gábor: Sziasztok! Ha pontosan meg kellene fogalmaznom, mikor és hogyan szerettem bele a műfajba akkor nagyon nehéz dolgom lenne! Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy mindig volt mellettem pár olyan jó barát, aki iránytűként működött az életem során. Így mondhatni fokozatosan kóstoltam bele különböző stílusirányzatokba, amit egy csöppet sem bánok. A A 2000-es évek eleje nálam a  hardcore techno és rave őrületéről szólt! Majd szépen lassan megismerkedtem Umek, Valentin Kanzyani, Adam Beyer, Dave Clarke, Johannes Heil, Dj Rush munkásságaival. Ők voltak 2007-2010-ben meghatározó dj-k az életemben.Szerencsére őket többször is hallhattam élőben több itthoni rendezvény keretein belül! A mai napig aktívan látogatom az itthoni techno eseményeket és több külföldi fesztivált is megjártam! Célom hogy közelebb hozzam a műfajt az emberekhez, ehhez pedig remek lehetőséget nyújt a csoport!
Sándor István Máté: Sziasztok! Az alapító Munkácsy Gáborral régi barátok vagyunk. Már gyerekkoromban is zenefüggő voltam! Rengeteg kazettám volt anno, mindig a legaktuálisabb elektronikus slágerekkel. Amit szép lassan felváltott a trance és beszereztem olyan neves DJ-k mixeit, mint például Paul Oakenfold. Nálam a fordulópontot a 2000-es év jelentette, név szerint pedig a Hyperspace2000 album. Ekkor ismerkedtem meg a technoval, ami úgy néz ki, hogy örök szerelem lett. Emlékszem, amikor ültem reggel a vonaton, kezemben a discman és olyan nevek mixei dübörögtek a fülemben, mint Toky , Loktibrada, Reeko, Grovskopa , Oscar Mulero, Takaaki Itoh és társai. Zenei ízlésem a dark , indrustrial, experimental techno ,ami folyamatosan formálódik az évek során. Velük indult minden, aztán becsatlakozott egy kis angol tört ütem pl.: Surgeon, vagy az egyik formációja a British Murder Boys. Manapság nagy kedvenc egy új irányvonal, amit Lakker , Rrose vagy Dadub képvisel, de nap , mint nap vissza-vissza tekintek a régi nagy kedvencekre is. Ez így komplexen számomra a techno idestova már 18 éve!
tkwt3
Tóth Gergő: Sziasztok! Elektronikus zenét már gyerekkorom óta hallgatok. Jean Michel-Jarre volt az első, aztán szép lassan kezdtem felfedezni ezt a világot. A techno mellett 1997-ben tettem le végleg a voksot, Surgeon és Oscar Mulero munkássága teljesen lenyűgözött. Mostanában is nagyon kedvelem Mulerot, kiadója a Pole Group szerintem az egyik legjobb a műfajban. Nincs sok szabadidőm, viszont a zenehallgatást mindig meg bírom oldani. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy naprakész friss technohoz jussak és próbálok ebből minél többet eljuttatni a csoport tagjainak!
Takács Nándor: Részemről elég nehéz megfogalmaznom azt, hogy mikor fogott meg a techno szele, de olyan 2005 környékére tenném, mikor egy NGOHT buli keretében, egy igazi raktárépületben tartott hard techno bulin, megéreztem azt, mit jelenthet maga a Techno… Magával ragadott az a szabadság érzés, ami abban az épületben fogadott, és tudtam, hogy mostantól csúnyán szerelembe estem.  Végigbuliztam a Kashmir utolsó bulijait, aztán a K2-ét, majd jöttek a különböző Deadcode-rendezvények. Az elmúlt pár évben, már inkább külföld felé kacsintgatok, megjártam a berlini Berghaint, a szintén német Time Warpot, Love Family Parkot, a lengyel MAYDAY-t, de Málta techno fesztiválját is.
Munkácsy Gábor: Gergőt és Istvánt gyerekkorom óta ismerem és nagy hatással voltak a kialakult zenei ízlésemre! Így az ő nevük elengedhetetlen volt a kezdetekkor! Sokat köszönhetek nekik! Mi voltunk a mag, Nándi pedig januárban csatlakozott.A minőségi posztjaival és külföldi élménybeszámolóival sokat hozzá tudott tenni a csoporthoz. Nem is volt kérdés hogy meghívom és nagy örömömre elfogadta a meghívást. Azóta zökkenőmentes a közös munka és abszolút kiegészítjük egymást!
thekidswanttechno
MIkor alakult a csoport? Honnan a név?
Munkácsy Gábor: A csoport 2015-ben alakult, a névválasztás viszont visszanyúlik egészen 2007-ig. Fiatalok voltunk, az elektronikus zene iránti szeretetünk mindent felülírt és nagyrészt a kutatás és a nonstop zenehallgatás töltötte ki a napjainkat. Rengeteg Prodigy, Fatboy Slim és Chemical Brothers trackeket pörgettünk, de a nap véget szinte mindig Dave Clarke, Beyer vagy Marco Bailey setjei zárták! Hát valahonnan innen a név?
Hány tagot számlál a csoport? Úgy hallottam elég komoly szűrésen esnek át a csatlakozni szándékozók. Mi alapján szűrtök?

Takács Nándor: A csoport jelenleg 1800 tagot számlál, de az elmúlt időben rohamtempóban fejlődik, hiszen újévkor még 1000-en voltunk.
Elég komoly szűrőt használunk, mert nem az a célunk hogy minél többen legyünk, hanem hogy tényleg minőségi, a technot ízig-vérig magukénak tudó tagokból álljon.
Minden jelentkező adatlapját egyesével megnézzük, de nyilván ha megbízható ajánló alapján jelentkezik, akkor azért engedékenyebbek vagyunk.
Az adminok mi alapján osztják fel egymás között a feladatokat? Mennyi időt töltötök átlagosan a csoporttal egy nap?
Takács Nándor: Nincsenek kifejezett feladatok, de minden adminnak megvan az a területe, amiben tudjuk, hogy ő a maximumot fogja hozni. A csoport nyomon követése egész napos figyelmet igényel, de nyilván a munkahely ennek erősen határt szab.
tkwt4
Mi alapján választjátok ki a témákat? Kinek mi volt a kedvence?
Takács Nándor: A témák kiválasztása, abszolút random, egy privát brainstorming keretében kitaláljuk, hogy mi az amivel kicsit feldobhatjuk a hangulatot, és közös beszélgetést hozhatunk létre a tagokkal.
Bevallom nekem minden olyan kommentfolyam a kedvencem, ahol kicsit közelebb kerülhetünk a tagokhoz, jó érzés volt látni, mikor több mint 400-an leírták mivel foglalkoznak a privát szférájukban.
Ez a fajta kitárulkozás szerintem igazán azt bizonyítja, hogy ez egy erős közösség.
Milyen gyakran szükséges moderálni? Mi volt az eddigi legdurvább eset?
Takács Nándor: Nyilván minél több taggal rendelkezünk, annál több a moderálás a csoportban, de ez inkább abból adódik, hogy sokan rövid időn belül ugyanazt a posztot megosztják. Ilyenkor, hogy a csoport lendülete megmaradjon, a többlet posztot töröljük. A legdurvább eset a techno sokszínűségéből fakadt. Aki kicsit is tisztában van a techno helyzetével akár globálisan, akár kis hazánkban, tudja, hogy egyre inkább kitolódik magának annak a fogalomnak a jelentése is, hogy techno. Épp ezért mindenki máshol szabja meg ezt a határt, ami nekem nem az, másnak azt jelenti. Ezekből szokott a legtöbb vita lenni, de ezzel nincs is semmi baj.

Hogyan építitek a közösséget? Személyes találkozók? Állítólag saját pólótok is van.
Takács Nándor: Az első személyes találkozónk, épp aktuális, hiszen a Corvinban rendezett, Dax J nevével futó rendezvényen történik meg, ahova rögtön 300 tagunk jelezte részvétei szándékát.
Munkácsy Gábor: Saját pólónk nincsen, de nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több csoporttagot látunk a különböző techno eseményeken “The Kids Want Techno”-s póloban! Ezekért a pillanatokért megéri csinálni!
Köszönjük, hogy bepillanthattunk a kulisszák mögé. Jó szórakozást kívánunk minden csoporttagnak ma este! Aki pedig még nem tag, de szívesen csatlakozna, az ITT teheti meg! 
-]]>