KIlenc fesztiválra sikerült eljutni ezen a nyáron: BME Napok (3 nap) Sziget, FEZEN (2-2 nap), Humbákfölde, Kolorádó, VOLT, EFOTT, Bánkitó, B My Lake (1-1 nap). Ez összesen 13 napot jelent. Az alábbi cikkben összeírtam a tapasztalatokat, hasonlóságokat és különbségeket.

Időjárás
Szarul indult, Humbákfölde és a VOLT nagy esőt hozott, Kolorádón még volt némi sártenger az előző napi zuhé miatt és éjszakára egészen lehűlt az idő. A többi helyen viszont ragyogó idő, vagyis inkább rohadt meleg volt. A leghidegebb VOLT-on mérték, mivel a megérkezésünkkor már szakadt az eső (ami aztán a beléptetés után el is állt) és hideg is volt, ott az első pillanattól fogva pulcsit húztam. Kolorádón csak éjfél magassában került rám plusz ruha. A többi fesztiválra viszont még csak nem is pakoltam pulcsit, legtöbbször bőven elég volt egy darab fürdőgatya, a Szigeten este 11-ig a póló is túlzás volt.
Strandolás
A nyolcból öt fesztivál is víz mellett kerül megrendezésre. Úgyhogy idén nyáron fürödtem a Tiszta-Tóban, Velencei-tóban, Bánki-tóban, Dunában és Balatonban is és mindegyik víz nagyon kellemes.
Beléptetés
VOLT Fesztiválon csúcsidőben érkeztünk, első nap. Borítékolható volt, hogy nem lesz sima ügy, egy jó órát álltunk sorba. A többi helyen viszont lényegében azonnal bejutottunk és a legtöbb helyen nem is motoztak meg. A legalaposabban a B My Lake előtt néztek át, illetve a BME Napok előtt, ahol a háromból két nap is szétszedték a csomagomat.
Árak, kaja és pia.
A Humbákfölde, FEZEN, EFOTT és BME Napok a legolcsóbb. BME Napokon 400 ft-ba került egy sör és az EFOTT is hasonló árfekvéssel rendelkezett: 450 Ft-ért mérték a hat decis sört és 600 ft-ért árulták a feltuningolt óriás zsíroskenyeret. Áltában ugyanazok a food truck-ek járták a fesztiválokat, de azért volt nagy szórás. Humbákföldén és Bánkitón a fesztivál mellett található állandóan nyitva tartó büfében menüztem, FEZEN-en és Szigeten a kolbice pörgött, viszont mint Szigeten kiderült, ez nem egy, hanem két teljesen különálló cég. Eddig nem tudtam. Szigeten ettem egy közepesen szar pizzát is 1000 ft-ért, de csak azért, mert a normális kaják előtt óriási sorok várakoztak. A nyár legjobb fesztiválkajának címét pedig magasan a Waffle On Wheels elnevezésű food truck verhetetlen pulled pork gofriburgere nyerte 1690 ft-ért. A kaja a Szigeten volt a legdrágább, a többi helyen megszokott kajások szinte kétszeres árral dolgoztak.
Közönség
Teljesen más világ volt némelyik fesztivál. A legnagyobb kontrasztot kétségtelenül július középső hete jelentette, amikor csütörtökön kinéztem EFOTT-ra, másnap pedig Bánkitóra. A legkedvesebb arcok egyértelműen Bánkitó és Kolorádó, a legfeszkósabb arcokat pedig a FEZEN-en láttam. De ez másnál lehet teljesen máshogy nézne ki, kollektívan egyik közönséggel sem volt baj, problémát 1-2 random részeg arc jelentett. De például EFOTT-on és FEZEN-en nagy volt a szemét, Kolorádón és Szigeten egyáltalán nem, de ez a repohárnak is köszönhető.
A nyár legnagyobb felismerése
Minden fesztiválon (kivéve B My Lake) előbb-utóbb a retro színpadnál kötöttem ki, ahol többnyire az ezredforduló diszkózenéi szóltak. A közönség kollektívan ezekre a zenékre őrült meg legjobban. Igen, még a Bánkitón is volt trash színpad. Meg persze ez az öregedés jele is.
A nyár második legnagyobb felismerése
Rájöttem, hogy miért szeretem a fesztiválokat. Ezek lényegében állam az államban. Viszont itt senki sem a napi rutin alapján éli le az életét. Vagyis lényegében ugyanolyan eséllyel indul mindenki minden egyes nap. Az, hogy te mit hozol ki belőle, már csak rajtad múlik. Szerintem ez a kulcs, ezért ilyen népszerűek a fesztiválok.
A nyár slágere
Despacito? Ugyan már! Talán FEZEN-en hallotam egyszer. A nyár slágere – amit az összes fesztiválon hallottam (kivéve B My Lake) és az összes fesztiválon erre a zenére ment a legnagyobb megőrülés – az pedig nem más, mint…

…GIGI D’AGOSTINO – L’Amour toujours

A legszemfülesebb ajánlat
A kis dobozos Pale Ale sör ingyen volt a Dreher jóvoltából a Kolorádón. Először azt hittem, hogy ez csak vicc. Még szerencse, hogy este 8-kor bezártak.
Külföldiek
Humbákfölde, FEZEN, EFOTT, BME Napok: elvétve lehetett külföldi szót hallani. VOLT-on sincsenek sokan jellemzően. Bánkitón és Kolorádón mintha többen lettek volna, B My Lake-en pedig kifejezetten sokan voltak az elmúlt évekhez képest. Arányaiban természetesen a Szigeten voltak a legtöbben, viszont a korábbi évekhez képest szerintem nagyobb lett a magyarok aránya. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője nyilatkozta úgy, hogy a közönség 40%-a magyar. Ezt nagyon nem akartam elhinni, viszont a hétfői nap úgy érzem, hogy nem állt messze ez a szám az igazságtól.
Legjobb koncertek (sorrendben)
Suuns – Bánkitó
Lana Del Rey – Sziget
Depeche Mode – VOLT
Flo Rida – FEZEN
MEUTE – Sziget
Mr Big – FEZEN
Bohemian Betyars & Parno Graszt – Bánkitó
Leggyakrabban hallott együttes
Belga 3x (VOLT, EFOTT, FEZEN)
Legnagyobb wtf bulik
Pixa, Bárány Attila, Szecsei – Humbákfölde
Dévényi Tibi bácsi – EFOTT
Betty Love, Animal Cannibals – Sziget
Legjobb kiegészítő programok
A Szigeten két nap alatt öt cirkuszi előadást néztem meg, a Humbákföldjén pedig tök jó volt szétlőni egymást paintballal 500 ft-ért
Legnagyobb csalódás
Néhány helyen (Humbákfölde, EFOTT, Sziget, BME Napok) kifejezetten öregnek éreztem magam 33 évesen.
Melyik volt a legjobb?
Mindegyik! Kivétel nélkül. Ha akadtak is problémák, ami miatt egyik-másik helyszín felé billenne a mérleg nyelve, az csakis kisebb személyes problémákból adódott, de egyik sem volt olyan, hogy komolyabban rányomja a bélyegét az egészre.
Összegzés
Humbákfölde, Kolorádó, FEZEN – Ezeken a helyeken először jártam, de mindenhonnan úgy jöttem el, hogy jövőre is támadni fogok, ami képtelenség lesz, mert 2019-ben is jó lenne új fesztiválokat feltérképezni, mint például a SZIN, Campus és Kőrös-Toroki Napok. Meg tök jó lenne egyszer végre lejutni a Rockmaratonra és Ozorára. Addig is induljon a klubszezon!]]>