Többször is változott a felállás, mégis idén ünnepli fennállása huszonötödik évfordulóját az egyik legsikeresebb progressive house / breaks formáció, a Hybrid. A brit zenekart Mike Truman és Chris Healings alapította még 1995-ben, és amelynek eredetileg Lee Mullin is tagja volt, később azonban elváltak útjaik.

Debütáló albumuk, a Wide Angle 1999-ben annyira jól sikerült, hogy rögtön meghozta számukra a várva várt sikert. Mullin távozása után sokáig Truman és Healings párosa jelentette a Hybrid-ot, majd 2010-ben az együttes újabb taggal, az énekesnő és dalszövegíró Charlotte James-vel (azóta már Charlotte Truman – a szerk.) bővült. A jelenlegi felállás 2015 óta képviseli az állandóságot, amikor Chris Healings kilépett az együttesből, mivel szóló DJ és hangdizájner karrierjére szeretett volna fókuszálni. Zenéjüket tekintve nagyon széles a repertoár, főleg a breakbeat / breaks, a progressive house és trance, valamint a drum & bass stílusok és ezek fúziói színesítik a zenekar palettáját.

Ahogy arról már szó volt, a csapat első stúdió albuma több mint húsz éve, 1999. szeptember 12-én került a lemezboltok polcaira Wide Angle címmel és a siker nem is váratott sokáig magára. Ami egyáltalán nem csoda, hiszen a nagylemezen olyan klasszikusok kaptak helyet, mint a High Life vagy az If I Survive és a Finished Symphony breaks himnuszok. A londoni Distinct’ive Records kiadónál jelent meg, elkészülésében pedig a moszkvai Russian Federal Orchestra is segédkezett, sőt öt dalban az amerikai énekesnő, Julee Cruise is közreműködött. 2000 júniusában bónusz dalokkal bővítették és más borító dizájnnal újra kiadták az albumot.

Második nagylemezüket, amely a Morning Sci-fi címet kapta, szinte napra pontosan négy évvel a Wide Angle után, 2003. szeptember 15-én adták ki. Érdekesség, hogy az album tartalmaz egy “rejtett” tracket is Lights Go Down, Knives Come Out címmel, amely az első, This Is What It Means sáv előtt található és egy visszaléptetéssel érhető el. Az élő hangszerek itt is fontos szerepet kaptak, a nulladik sáv mellett a True To Form, a Higher Than A Skyscraper és a Blackout című dalokon is közreműködött a The Hermitage Orchestra. Rajtuk kívül még olyan zenészek is segédkeztek, mint a gitáros Tim Hutton, valamint a Joy Division és a New Order korábbi basszusgitárosa, Peter Hook. Az, hogy a walesi Adam Taylor és az angol Kirsty Hawkshaw is vokálozik talán megszokott lehet, azonban John Creamer-t nem feltétlen az énekhangja miatt ismerhettük meg a 2000-es évek elején. A Hybrid még 2000-ben részt vett Moby észak-amerikai turnéján, ennek képi- és hanganyaga a Morning Sci-fi-hoz tartozó DVD különkiadásán hallható / látható.

Ismét eltelt négy év és ismét szeptembert mutatott a naptár, a zenekar rajongói pedig most sem csalódtak. Az I Choose Noise című album 2006. szeptember 4-én került a lemezboltok polcaira. A rejtett dal sem maradhatott el, az Everything Is Brand New című nulladik sáv a Secret Circles-ről érhető el, visszafelé. Újra nagy hangsúlyt fektettek az élő hangszerekre, az I Choose Noise-on többek közt Martin Tillman (cselló), Peter Hook (basszusgitár) és Peter Distefano valamint Tom Greenwood (mindkettő gitár) zenészek működtek közre. A vokálosok között újra feltűnik az előző lemezről is ismert Kirsty Hawkshaw neve, új hang viszont Perry Farrell-é valamint Judie Tzuke-é. A Choke és az Until Tomorrow dalokon pedig nem más, mint John Graham énekel, akit Quivver néven elsősorban szintén a DJ pultból ismerhetünk. A zenekar 2007. március 8-án lemezbemutató turnéjára indult az I Choose Noise hanganyagával.

A negyedik album, a Disappear Here 2010. március 29-én érkezett, ebben már a csapat harmadik tagja, Charlotte James vokálozott, és a Prague Philharmonic Orchestra valamint a már korábbról is ismert Tim Hutton is részt vett az album készítésében. A Disappear Here albumról két single is ismerős lehetett a rajongóknak, hiszen a The Formula of Fear (2008. szeptember 22.) és a Break My Soul (2010. március 8.) dalok már korábban elérhetőek voltak digitálisan és mint kislemez egyaránt. Az eleve gazdag diszkográfiát színesíti még egy 2008-as dupla mixalbum, ez a Soundsystem_01 címet kapta, és a bristoli Hope Recordings kiadónál (ez egyébként Nick Warren 1998-ban alapított kiadója – a szer.) jelent meg.

Az ötödik stúdióalbumon viszonylag hosszú ideig dolgozott a Truman házaspár, a négy éves időintervallumot tartva ezt eredetileg 2014 decemberében szerették volna megjelentetni. Elég sokat késtek vele, hiszen 2017-ben erősítették csak meg, hogy az év második felében érkezik a legfrissebb nagylemez, a Light Of The Fearless viszont csak egy évvel később, 2018 júniusában látott napvilágot. Ennek két fő oka van, az egyik, hogy a tavaly előtt megjelent stúdióalbum tulajdonképpen két részes, ugyanis decemberben érkezett egy másik 10 sávos válogatás is a duótól, Shadow Of The Fearless címmel. Ami pedig ennél is fontosabb és érdekesebb, hogy közel egy évtizede, egészen pontosan 2012 óta filmekhez, TV műsorokhoz valamint videojátékokhoz is készítenek hanganyagot, melyek nagyjából évente követték egymást. Ilyenek voltak, kronológiai sorrendben a következők: Ghost Recon: Future Soldier (játék, 2012), Dead In Tombstone (film, 2013), Driveclub™ (játék, 2014), Vice (film, 2015), Take Down (film, 2016), Dead Again In Tombstone (film, 2017). A 2018-as Lights / Shadow Of The Fearless lemezek óta azoban elég nagy a csend a zenekar háza táján. Tavaly készült egy remix a Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmben is hallható, Idris Elba és Cypress Hill által készített Even If I Die című számhoz, valamint júniusban felléptek egy FabricLive bulin a londoni Fabric klubban, melynek hanganyaga egyébként rögzítve is lett és alább meghallgatható.

Tracklist:

01. Culprate – Alpha [Inspected]
02. Jóhann Jóhannsson – Transmutation At A Distance [Deutsche Grammophon]
03. Pilotpriest – Body Double [Bandcamp]
04. Kayoh – Darkside (feat. Dino) [Mad Zoo]
05. Rezz x Deathpact – Life & Death [Mau5trap]
06. Vorso – Reaching For The Surface [Inspected]
07. Ekcle – Clandestine [Inspected]
08. Vorso – Spectre [Inspected]
09. False Noise & Fluke Luke – Northern Pattern [Inspector]
10. Lozz – Beast Mode [Gold Digger]
11. Massive Attack – Voodoo In My Blood (Hybrid Bootleg) [Virgin EMI]
12. Nine Inch Nails – Echoplex (Hybrid Re-Edit of Lee Coombs & Uberzone – Right Now)
13. Brandt Brauer Frick – Masse
14. Unloved – Crash Bang Boom (Hybrid Re-Edit)
15. 13th Zodiac – BTTF (Hybrid Re-Edit)
16. Unloved – We Are Unloved (Hybrid Re-Edit)
16. New Order – People On The Highline (Hybrid Remix)
17. Monuman – Ur (Hybrid Bootleg Remix)