Április 15-én derült ki, hogy Németország és Belgium augusztus 31-ig minden nagyrendezvényt betilt. Ez pedig azt jelenti, hogy idén elmarad a teljes fesztiválszezon. Ez a lépés ugyanakkor nem csak  a fesztiválok és szervezőire járhat végzetes következményekkel, hanem az egész ország gazdaságát magával ránthatja.

A Tomorrowland példáján világosan szembetűnik, hogy mekkora méretű pénzügyi katasztrófáról van szó: több, mint 200 millió euró bevételtől esnek el. Ez első sorban természetesen a fesztivál bevétele, de a különböző vendéglátóipari szolgáltatókat, szállodákat, színpadépítőket, helyi partnereket és sok egyéb vállalkozót is érzékenyen érinti. Az ebből származó adóbevétel kiesése pedig Belgium költségvetésére van negatív hatással.

A Tomorrowland Today (a fesztivál helyi újságja) konkrét számokról ír:

“2019-ben a Tomorrowland becslések szerint nagyjából 238 millió eróval erősítette a flamand gazdaságot, amiből most semmi nem fog látszani. Ez az összeg a színpadok, művészek, vendéglátás és a fesztivál tényleges bevételéből tevődik össze (112 milió euró), ehhez pedig még 97 millió euró is befolyik közvetett csatornákon keresztül. Reméljük, hogy a partnerek a lehető leggyorsabban talpra állnak a válságból és a következő Tomorrowlandet ismét teljes erőbedobással tudjuk megszervezni.”.

Itthon sem jobb a helyzet. A fesztiválok a magyar gazdaságot is pörgetik. 2017-ben az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az országba látogató turisták 10-12 százaléka a fesztiválokra érkezett, és a turisták összes költései révén mintegy 100 milliárd forintnyi bevételhez jutott a gazdaság.

Forrás: [FazeMag]