Az elmúlt évek során igen csak leredukálódott a vidéki elektronikus zenei rendezvények száma. Így van ez Dél-Pest Megyében is. Az, hogy az egykoron szebb napokat, sőt éveket megélt e-zenei kultúra nem tűnt el teljesen a régióban, az néhány itt élő lelkes arcnak köszönhető.

Amikor 2017-ben megcsinálták az első Uncompromising bulit, még ők maguk sem gondolták volna, hogy ekkora sikere lesz. Rengeteg „régi” arccal találkoztak újra illetve nagyon sok ifjabb, minőségi zenét szerető ember is eljött azért, hogy reggelig techno & house ütemekre taposson. Rendezvényeik számát nem viszik túlzásba, ezzel is igyekeznek megtartani a bulik exkluzív jellegét. Elsődleges szempont a minőség. Vidéki szervező csapatként nincs könnyű dolguk, mivel a főváros árnyékában élnek, ahol számtalan lehetőség tárul a szórakozni vágyó közönség elé. Viszont az a réteg, akiket első sorban megcéloztak kitartóan jelen vannak a rendezvényeinken. A koronavírus természetesen az ő terveiket is felülírta. A július végén esedékes fő rendezvény, a Digital Piknik viszont meg lesz tartva és számos újdonsággal készülnek a szervezők. De meséljenek inkább ők!

Hogy értékelitek a tavalyi évet az Uncompromising háza táján?

Tavaly, működésünk harmadik évében nagyon sokat fejlődtünk, aktív részesévé váltunk a helyi kulturális életnek, saját rendezvényeinken kívül számos meghívásnak is eleget téve. Sportnapokon, szabadtéri edzéseken biztosítottunk talpalávalót, és egy helyi fitness teremben indult havi rendszerességgel egy sorozat Fitt BEAT néven, amikor is az adott napon élőben zenélünk az edzésben lévőknek. Érezhető, hogy egyre többen kíváncsiak ránk a térségből, nagy örömünkre szolgál, hogy tevékenységünkkel színesíthetjük a helyi programokat, és egyre több olyan visszajelzést kapunk, ami arra ösztönöz bennünket, hogy tovább csináljuk.

Mit kell tudni a dabasi régióról?

Mint arról már előzőleg szó volt, Dabason elég jelentős elektronikus zenei élet zajlott az ezredfordulón, tehát ennek a kultúrának megvannak az egykoron elvetett magjai, amelyek most úgymond újra kihajtanak, vagy legalább is ezen vagyunk, hiszen volt egy olyan, néhány éves időszak, amikor gyakorlatilag nem történt semmi ezen a téren. A különböző szervezőbrigádok, dj-k mind külön utakon jártak, de többek között az időközben megváltozott szórakozási szokásokra is reagálva szükségessé vált egyesülnünk. Így jött létre az Uncompromising, helyi figurákból, Dj-kből, és persze egyre többen vannak, akik külsősként segítik a munkánkat. Remélhetőleg évek múlva egyfajta családdá válunk. A minőségbeli fejlődés kapcsán sürgetővé vált, hogy hivatalos formában működjünk tovább, ezért év végén úgy döntöttünk, hogy Egyesületté alakulunk, ami által remélhetőleg még jobban tudjuk majd képviselni azokat az értékeket, amelyeket eddig is közvetítettünk.

Mennyire érződik Budapest, vagy az Alföld befolyása?

Az említett átmeneti időszaknak az egyik fő okozója pontosan az volt, hogy 2010 körül megváltoztak a körülmények, és bár addig sem volt hiány a főváros és vonzáskörzetében lévő rendezvényekből, de mostanra ez számottevő befolyásoló erővé vált. Nem mindegy mikor, mit rendezünk, miben gondolkodunk, figyelnünk kell a körülöttünk zajló nagyobb volumenű rendezvényekre, amelyek leginkább a főváros irányából szippantják el a közönséget. Próbálunk közösséget találni más, vidéki brigádokkal is, például a kecskeméti HTCH crew csapattal, akik szintén színvonalas programokat kínálnak és kiváló szelektorokkal működnek. Sokan nem tudják, de a vidéki kluboknak, elektronikus zenei életnek nagy hagyománya volt az ezredforduló környékén, nem volt ennyire főváros központú. Ezt szeretnénk a magunk módján a térségben újra éleszteni.

Tribe

2018 végén útjára indítottuk a City Vibes-t, ahol is nappali dj szetteket rögzítettetek a város különböző pontjain” Mi a helyzet ezzel a projekttel?

A City Vibes halad tovább, már több, mint tíz adást leforgattunk és természetesen továbbra is gondolkodunk a helyszínekben. Most már volt alkalmunk drónozással is színesíteni a felvételeket, de idén a járványhelyzet kissé belassította ezt a vonalat, most pedig a hamarosan esedékes mini fesztiválunkkal vagyunk elfoglalva. De nyár végén és ősszel ismét a City Vibes-ra koncentrálunk majd, vannak új ötleteink, és a mellékágakon olyan előadók akik még nem szerepeltek a sorozatban. Terveink között szerepel, hogy olyan környékbeli tehetségeket is bemutassunk akik eddig csiszolatlan gyémántként tevékenykedtek a régióban. Úgy gondolom egészen színes palettává fog terebélyesedni a szereplők köre.

Miben lesz más az idei nyári fő rendezvényetek, a Digital Piknik, mint a tavalyi?

Tervben volt, hogy idén már nem csak a helyi erőkre támaszkodtok a fellépők tekintetében. Így igaz, nagyon komoly tervekkel készültünk idén, amit az előbb említett okok miatt sajnos szintén nem tudunk teljes mértékben megvalósítani, az esemény dátumát is tolnunk kellett, de mindenképp meg akartuk rendezni, ezért többféle kompromisszumot is kötöttünk. Bizonyos terveket átraktunk jövőre, s ezt kompenzálandó, egy helyi szinten igen nívós line up-ot raktunk össze, arra koncentrálva, hogy minél változatosabb és érdekesebb szetteket hallgathasson a közönség. Minden fellépő környékbeli figura, legtöbbjük az utóbbi időben nem volt túl aktív (családalapítás, egyebek), de sikerült elérnünk, hogy újra a lejátszók mögé álljanak. Összesen 11 előadó lesz hallható a Pikniken délután 16:00-tól egészen reggelig, és a könnyed house-tól a kőkemény techno-ig itt mindenki megtalálhatja a számítását. Idén már a gasztronómia is szerepet kap, és bízunk benne, hogy évről évre sikerül majd egyre bővíteni ezt a „csomagot” a térség zenekedvelői számára.

Event: https://www.facebook.com/events/1408669255979496/

ArtSoul