1976-ban Vince Clarke, és a jövendő billentyűs, volt basszusgitáros Andrew Fletcher a London közelében fekvő Basildonban megalapította a „No Romance in China” nevű együttest, ami nem igazán tűnt sikeresnek. 1979-ben Vince Clarke új csapatot alapított Fletcher közreműködésével, Ehhez csatlakozott Martin L. Gore, aki korábban a The French Look és a Norman and the Worms nevű zenekarban gitározott. 1980-ban Clarke meghívására csatlakozott énekesként David Gahan. Az együttes a korai időszakban Composition of Sounds néven lépett fel. A Depeche Mode név ötletét Dave Gahan hozta, aki egy francia divatmagazin címlapján látta. A magazin divattervezői és kirakatrendezői tanulmányai során akadt a kezébe. A francia nyelvű szóösszetétel nagyjából sietős divatot jelent, az együttes tagjainak elsősorban elegáns hangzása miatt tetszett meg.

Az együttes első hivatalosan megjelent száma a „Some Bizarre” című válogatáslemezen megjelenő „Photographic” volt, azonban az első kislemez nem ez, hanem a „Dreaming of Me” lett, immár a Daniel Miller vezette Mute Records kiadásában. Az első koncertre pedig 1980. szeptember 24-én került sor a Terence Murphy által vezetett Bridge House-ban, miután a hely tulaja néhány nappal korábban meghallgatta az együttes demóját. Ez volt tehát az együttes debütálása Depeche Mode néven és ahogy az lenni szokott, az első plakáton sikerült is rosszul leírni a nevüket (Depache Mode), de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen korábban még senki nem hallott róluk. A többi pedig immáron történelem!

A lenti plakát szintén történelmi jelentőségű, hiszen ez volt Dave Gahan debütálása az együttesben, amikor még „Composition of Sound” néven nyomultak.

A jeles mai dátumra Detective Kelly hívta fel a figyelmet a TKWT-csoportban. Ő maga egyébként 10 éves kora óta fanatikus Depeche Mode rajongó. 1993 óta, 38 alkalommal látta a zenekart élőben, 12 ország, 18 városában.