Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a minap rendkívüli facebook videóban tájékoztatta a lakosságot, hogy az eddig hozott járványügyi intézkedések kevésnek bizonyultak, ezért szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. A két legfontosabb, tényező

  • a szórakozóhelyek bezárása

  • és a kijárási korlátozás éjfél és reggel 5 óra között.

Előbbit azzal indokolja, hogy szigorodnak a maszkviselési szabályok, de azok betartását ezeken a helyeken nem lehet kikényszeríteni, így az ilyen típusú vendéglátóhelyek ki sem nyithatnak. Bár nem mondta ki, de ha jól értem a szórakozóhelyeken feltételezi az alkoholfogyasztást és nem tudja elképzelni, hogy valaki a saját szájszagában lihegjen kora délutántól este 11-ig.

A kijárási korlátozás már más tészta, viszont nincs felső határhoz kötve az éjszakai gyülekezés mértéke. Ez azt jelenti, hogy továbbra is alapozhatunk italkimérő egységekben. Házibulizni is lehet, ugyanis nem jogellenes az éjszakát lakóhely vagy tartózkodási hely helyett szálláshelyen tölteni.

Az ilyen bulik alapos felkészülést igényelnek, ugyanis az idő közben felmerülő alkoholhiány vagy a cigaretta vészes fogyása nem indokolja útnak indulásunk jogszerűségét és több mint valószínű, hogy erre az öt órás időtartamra minden 0-24 üzlet bezár. Arra is fel kell készülnünk, hogy a buli esetleges kifulladása álmos partizókhoz vezet, így mindig legyen egy pizsi a táskában, illetve ágyazzunk meg előre a vendégeknek.

Természetesen a fenti bohózattal nem szerettünk volna elbagatellizálni a helyzet komolyságát, de igenis bántja az igazságérzetünket, hogy ismét meg lettünk fosztva attól a fundamentális emberi jogtól, ami a zene és a tánc közös élvezetét jelenti. Ez sok embernek megélhetés és még több embernek az egyetlen kikapcsolódás, hogy felejteni tudják a kritikusan szürke hétköznapokat. Márpedig villogó fényekkel ritmusra ugrálni a sötétben nem az ördögtől való. Az ősember is csinálta, csak épp dobokkal, a tábortűz fényét körbe ölelve. 

Ha valaki a jogszabály megkerülésén törné a fejét, ne tegye, ugyanis „szerdán nulla órától tilos olyan rendezvényen tartózkodni, ahol zenét játszanak és ahol nincs megváltott ülőhely” – tehát a diszkóknak és a küzdőteres koncerteknek egy időre kampó – függetlenül attól, hogy az esemény nyilvános vagy sem.

Vigyázzatok magatokra, viseljetek mindig maszkot, és próbáljátok meg tartani a távolságot házibulik alkalmával is. Reméljük hamarosan a szektort érintő vállalkozások és munkavállalók segélyezéséről is beszámolhatunk majd.