Hol jövőbe kacsintgatóan futurisztikus, hol nyolcvanas évek retrójába mártott szintiszőnyeget terít elénk Csordás Gábor október 30.-án megjelent Funkventure című lemeze, melyben egyesül a berlini táncparkettek fesztelensége és a trópusi hajóutak kalandvágya. A koherens, mégis sokszínű, kilenc tracket számláló korong megemeli a pulzusunkat, vagy legalábbis jóleső táncba hívja azt a nyár utolsó sugaraival fűtött berlini tetőbulikra. Innen elteleportálhatunk egy trópusi tengerpartra, hogy elsodorjon minket egy váratlan underwater funk-hullám, aztán meg sem állunk az űrig és a tudatalattink határáig.

Gábor zongorista múltja (és jelene) egy pillanatra sem húzódik sarokba, sokkal inkább kézen fogja, és olykor vezeti elektronikusabb vizekre evező énjét. A lemez kibontja magát: különböző pezsgő zenei rétegek és a világ számos pontján begyűjtött benyomások utaztatják a zenei kalandozásra vágyó füleket.
80-as évek boogie-ja afrikai ritmusokkal átszőve, futurisztikus sci-fi funk zongoraszólóval aláhúzva, 70-es évek fülledt, dzsungeleket és táncparketteket párásító groove-ja, chilles, ibizás deep house, nagyvárosi boogie-diszkó, vintage szintetizátor hangzáson jetskiző trópusi szintipop, játékosan kísérletező modern jazz, és kozmikus funk groove a csillagok között – csak pár állomás a sok közül, ha befizetünk erre a játékos zenei utazásra, amit a Funkventure lemeze kínál. Amennyire sokszínű zeneszerző és zongorista Gábor, olyannyi arcát mutatja meg a szintetizátorral és jazzel vegyített elektronikus hangzásnak.

„Az volt a célom, hogy legyen egy kicsit táncosabb, de azért nem diszkóba való. Ritmikusabb, mozgalmasabb zenét szerettem volna csinálni, aminek a funk nagyon erőteljes alapeleme és teljesen én vagyok valahol a középpontjában. Igazából összefoglalja azokat a dolgokat, amiket egyrészt az elektronikus zenéből tanultam, másrészt részben a jazzből, a funkból, a popzenéből. A Funkventure cím azért tetszett, mert meg tudtam fogalmazni azt, hogy mi köti össze ezeket a „darabokat”. A lemez mindegyik dala nagyon más, de mindegyikben van valami utazással kapcsolatos. Ez az, ami az összeset összeköti: hogyha meghallgatod bármelyik számot, ahogy az elejétől a végére érsz, azt érzed, mintha egy filmet láttál volna, vagy egy utazáson mentél volna keresztül. Ez a zene egy kalandozás, ami mindig egy kicsit másik stílusba visz át, a szerzemények történeteket festenek le. Nagyon jellemző rám, hogy minden számot csak egyszer „írok meg”. Éppen ezért ezen a lemezen is ez egy nagyon fontos alapelem, hogy nincs két olyan dal, ami akár csak távolról is hasonlítana egymásra. De közben mégis egy hullámhosszon van valamennyi” – meséli Gábor.

A lemez elérhető itt: https://ffm.to/funkventure

Fotó: Kurdi Szilvia