Valamikor a 80-as évek végén Angilában kelt fel a rave korszak napja, ahol a zene nem hétköznapi módon került a közönség köré. Főként a helyszínekben és annak illegalitásában mutatkozott ez meg a legjobban. Elhagyott gyárépület, hangár, kifutópálya, stadion, nyílt utca, hajó, repülő, igazából mindegy is volt, csak ne egy klub falai között történjen meg az, ami már megszokott szórakozás. Jellemzően illegális bulikról volt szó, melyeknek létszámbeli nagyságával a rendőrök sem tudtak mit kezdeni.

A 90-es évek elején útnak indult elektronikus zene erre már csak ráerősített, ahol a Happy Hardcore, Hard Trance, Hard Techno, Hardsyle, Goa, Rave Breaks stílusok jeleskedtek a nagyérdemű táncigényének kielégítésében, ami rendkívül színes önmegvalósításokban teljesedett ki, elég csak az öltözéket tekinteni.

Azóta eltelt bő 30 év, mely idő alatt az elektronikus zene kibontakozásának köszönhetően a rave bulikon kívül megannyi más találkozási pont jött létre, de a rave valamilyen tekintetben mindig megmaradt, a stílus alapelemeként viszont még abban is sokat változott, hogy vannak, akik szerint a rave egy jó táncmenet, vagy olyanok is akadnak, akik zenei stílusként emlegetik. 

Pedig a rave igazából nemes egyszerűséggel egy olyan zenei esemény, ami különleges helyen, a megfelelő vadsága mellett történik.

Persze, vadság ma is akad, sőt, az elmúlt 4-5 évben minden idők legextrémebb helyszínein lehetett szórakozni, idén és tavaly már hazánkban is megnőtt az ilyen események száma, de valahol a színesség elveszni látszik, vagy inkább átalakulni, minden stílusban aszerint, amit az elöljárói diktálnak. Például egy technós ma már nem színesít, sőt, inkább teljesen feketébe öltözik, ha elmegy egy techno partyra, de a változás mindig jó is!

Ma, a hektikus 2020 végén sajnos minden rave bulit nélkülöznünk kell, de olykor vannak jó próbálkozások, bármilyen nehéz időszakot is írunk. Példának okán a rave szóból kiforradó RavEra márka az elmúlt időben egyre aktívabbá válik (ahogy itt is írtuk korábban), hogy az általuk megálmodott rave buli öltözködést egyre szélesebb spektrumra töltse, de ami emellett még történik az az, hogy nem megszokott eseményt hívnak életre.

Ez a Rave Friday, ami a meglévő körülményekhez alkalmazkodva a virtuális térben kerül megrendezésre és igazából egy olyan akciót hívnak ezzel életre, mely a megszokott kereteken túlmutat.

A Rave Friday esemény a kijárási tilalom időpontjában kezdődik, bele nyúlva a késő estébe és egy olyan online programként vonul be a hazai elektronikus zenei kultúrába, ahol az otthoni zenehallgatás mellett 3 órán keresztül akciósan vásárolhatunk a RavEra shoppjában.

Egyáltalán nem az igazi, sem az online tér, sem az otthoni zenehallgatással járó shoppingolás, mégis megvan neki a maga szépsége, hogy a kultúra részeként valami új teremtődik, még ilyen nehéz időszakban is.

És hát, végül is a rave korszak a maga nemében egy folyamatosan újat teremtő szórakozási hullámot hozott anno az életbe, ami valószínűleg sohasem fog véget érni, nincs az a vírus, ami elpusztítsa, most pedig jó, hogy akadnak olyan kapcsolódó kezdeményezések, melyek ezt az ínséges időszakot áthidalják.

A Rave Friday két felvonásban kerül idén megrendezésre, először december 11-én, majd december 18-án. Kíváncsian várjuk, hogy milyen is lesz egy virtuális esemény, amin az első alkalommal Fiba és Raul Young szolgáltatják a révülést.

Megkértük őket, hogy küldjenek nekünk egy régi idők hangulatát tükröző rave klasszikust, meg egy olyat, amiről a mai rave jut eszükbe. Tapasztaltabbként Fiba a régi időket dobta fel, egy olyan 94-es klasszikussal, amit még Carl Cox F.A.C.T. mixalbumán hallott először, természetesen még javában kazettáról. 

Raul Young épp abban az évben született, úgyhogy ő inkább a mai korra koncentrált, ahol szerinte is rengeteg izgalmas megjelenés történik, vírus ide vagy oda. Ezek közül ezt küldte el nekünk:

Ezek után csak ajánlani tudjuk az első Rave Friday-t, amihez ide kattintva tudtok a legkönnyebben kapcsolódni, december 11-én, 20-23 óra között!

Apropó, itt van egy játékunk is, amin RavEra pólót lehet nyerni 😉