A Night Time Industries Association (NTIA) egyesület az éjszakai élet szereplőinek érdekképviseletét végzi az Egyesült Királyságban. Ágazatokat fog össze és egyfajta közös hangként lép fel, hogy megértesse a társadalommal, mennyire fontos gazdasági tényező az éjszakai élet. Céljuk, hogy befolyásolják a döntéshozókat és megőrizzék az angol éjszakai gazdaság virágzását, ezzel is munkahelyeket teremtve és növelve a szigetország nemzetközi hírnevét. 

Tevékenységük szükségességét számok is alátámasztják: a teljes angol költségvetés 6%-át (évi 66 milliárd angol Fontot) teremtenek elő és a felnőtt lakosság foglalkoztatottságának 8%-ért felelősek.

Michael Kill igazgató nemrégiben komoly jelentést tett közzé, mely idén szilveszterre több mint 5000 illegális partyt prognosztizál. A kiváltó okok közt a március óta zárva tartó szórakozóhelyeket említi, amiknek nehéz helyzetéről korábban már tudósítottuk.

De nem ez az egyetlen ok, ami miatt aggodalmát fejezte ki az egyesület vezetője. Miután minden vendéglátóhelynek legkésőbb 23 órakor be kell zárnia, aminek következtében szilveszter éjszakája zavargásokba torkollhat. Az emberek komoly számban fognak gyülekezni illegális helyszíneken is, ez pedig több szempontból kockázatot hord magában. A rendőrség és a sürgősségi ellátások jelentős túlterheltségre készülhetnek és a szokásosnál is több autóbalesetre kell számítani.

„A kormánynak meg kell fontolnia a súlyos helyzet kezelésének módjait. Az emberek 2020-as év végét a maguk módján szeretnék megünnepelni, a kérdés figyelmen kívül hagyása pedig nem fog automatikusan választ generálni.”

„Az a mennyiségű embertömeg, akiket 23 órakor, egy órával éjfél előtt az utcára küldenek, kontraproduktívan fog hatni és minden szempontból érezni fogjuk ennek hatását 2021 januárjában. Újra kell gondolni a jelenlegi korlátozásokat és jobban fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy mérlegeljék cselekedeteik hatását.”

Jelenleg Anglia fertőzöttségi szint alapján három csoportba (Tier 1-2-3-4) van sorolva. A legfertőzöttebb területeken semmilyen vendéglátóhely nem lesz nyitva, de a Tier 1 besorolású területeken csak akkor előzhető meg a baj, ha 23 órakor kijárási tilalmat vezetnek be. Ezt már Sacha Lord, az NTIA manchesteri részlegének tanácsadója mondta. 

„Felszólítom mindazokat, akik fontolgatják az összejövetelek megrendezését vagy azokon való részvételt, gondoljanak a körülöttük élőkre, ugyanis sokan jóval kiszolgáltatottak lehetnek a Covid-19-nek, és legyenek szívesek ezen emberek egészségét és biztonságát saját önös érdekük elé helyezni! „

Andy Burnham, Manchester polgármestere is aggodalmát fejezte ki, ugyanis a vendéglátóhelyek helyett az emberek otthon fognak gyülekezni – maszk nélkül, távolságot nem betartva.

Bár mindenkinek a hócipője tele van már az egész koronavírussal, de annyi biztos, hogy országhatártól függetlenül vetheti jelentősen vissza a védekezés sikerét, ha szilveszterkor akár csak egy napra is felfüggesztjük a távolságtartást. Minden ilyen lépés késlelteti az újra nyitás dátumát és csökkenti a csőd szélére jutott vállalkozások túlélési esélyeit – a munkanélküli vendéglátósokról nem is beszélve.