1995 végén indította útjára Hawtin a Concept 1 projektet, mely révén limitált példányszámú 12 inches lemezeire lehetett előfizetni. Az első darab 1996. január 1-én jelent meg. Ennek 25. évfordulója alkalmából határozott úgy Richie, hogy a Bandcamp-en egy hónapig elérhetővé teszi digitális formában a 24 trackből álló exkluzív gyűjteményt, amit egy bónusz számmal is kiegészített.

A sorozat egyszer már ki lett adva újra limitált dupla CD-n, még 2007-ben. Ezúttal több állomásos koncepcióval juttatja el a szerző minden hallgatójához a ’96-os relikviát. Az első online megjelenést tripla bakelites kiadvány követi, a későbbiekben pedig megtekinthető lesz majd minden streaming platformon.

„1996-ban ez a megjelenés komoly irányváltást jelentett a produkciós stílusomban és egy jelentős fejezet kezdete volt a kiadói karrieremben. Mindent önállóan kezeltem – a tervezéstől a terjesztésen át, a projektet kísérő előfizetői szolgáltatásig…”
„A Concept 1 még elszigetelten került rögzítésre, akkoriban ugyanis nem engedélyezték nekem az USA-ba való belépést. Az alapján pedig, hogy mi minden zajlik jelenleg a világban, úgy éreztem eljött az ideje, hogy nagyobb közönség számára is elérhetővé tegyük a projektet. „

2021. január 1-én jelenik meg a Concept 1 a Bandcamp-en.

 

Forrás: Residentadvisor
Fotó: Richie Hawtin official Facebook