Most, hogy véget ért a 2020-as év érdemes visszatekinteni és kicsit számot vetni, mik is történtek hazai fronton, ami mindenképpen említésre méltó. Az egyik ilyen projekt kihagyhatatlanul a Monofade dj/producer páros munkássága. A srácok komoly sikereket könyvelhettek el az idén, mindamellet jó barátaim is, így aztán éppen ideje volt, hogy elbeszélgessek velük, egy hosszabb interjú formájában.

Mondjatok egy pár szót a Monofade-ról, mikor és hogyan jött létre a formáció, hogy ismertétek meg egymást?

A Monofade formáció Manchester közelében alakult évekkel ezelőtt. Nagy Laci barátom és én (Mohila Tamás) alapítottuk, mikor kint éltünk a ködös Albionban. Ugyanannál cégnél voltunk hasonló beosztásban és az ebédszünetben az elektronikus zene volt a téma. Kiderült, hogy mind a ketten szenvedélyesen szeretjük ezt a műfajt és kísértetiesen megegyező élet utat jártunk be egymástól függetlenül. Ez azért izgalmas, mert én miskolci vagyok, Laci pedig Székesfehérvár mellől származik. Történetesen tizenéves korunktól kezdve djztünk, 2001 körül kezdtünk producerként tevékenykedni és szerveztünk kisebb, lokális bulikat is. Eredetileg kikapcsolódásnak indult a projekt, de amikor alig pár hónap alatt összedobtuk az első trackünket – a Taking Overt és megnyertük Forteba Krisztiánt remixernek, rögtön éreztük, hogy valami elkezdődött. Innen már nem volt megállás. Azóta már túl vagyunk a 40. megjelenésen is a következő kiadók égisze alatt: Capital Heaven, King Street Sounds, The Purr, HMWL Records, Three Hands Records, Soleid, Cenital Music, Spring Tube, stb.

Merre felé volt alkalmatok eddig fellépni , esetleg van e kedvenc helyszín ahova szívesen vissza tértek, térnétek?

A dj pályafutásunk a Monofade név alatt csak a hazaköltözésünk után indult el. Ennek az volt az oka, nem volt hazai kapcsolati tőkénk ebben az időben. Leginkább mix versenyeken volt lehetőségünk indulni, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen az első fellépési lehetőségünket is ennek köszönhettük (TechOpen – Fejér megye). Ezt követően sikerült eljutnunk a fővárosba és annak vonzáskörzetébe (CAT Budapest; DFFRNTroom; Lupa Beach, Zsófia Rendezvényhajó, stb.). Az egyik kedvenc élményünk viszont Mosolyvölgyhöz kapcsolódik, ahová Wonder Wikk és a Smiley Family meghívására érkeztünk. Dombóvártól nem messze, a természet kellős közepén találtuk magunkat. Valami hihetetlen pozitív energia lengte körül ezt a különleges helyszínt és a közönséget egyaránt. Imádtuk minden pillanatát 🙂

Hosszú ideje aktív szereplői vagytok a hazai elektronikus zenei életnek, hogy látjátok a helyzetet a régióban és az országon belül? Mit gondoltok mennyiben fog megváltozni a partykultúra ha újra minden a normális kerékvágásban lesz?

Azt már látjuk, a hangsúly jelenleg az online tartalom készítésén van. Előtérbe kerültek a live streamek és ezáltal esélyt kaptak Dj-k, hogy új oldalukat, akár eddig kevésbé ismert stílusukat is megismerhesse a hallgató. Ennek egy másik pozitív eredménye, hogy a finomabb, buliban csak elvétve vagy talán soha le nem játszott trackek is bekerülnek a mixekbe, pl.: a tört ütemek most reneszánszukat élik.. Mire teljesen rendeződik a COVID-19 miatt kialakult helyzet, biztosan lesz egy rövidebb- hosszabb átmeneti időszak. Szerintünk a hatóságok fokozatosan fogják növelni a partyn résztvevők létszámát, ezért kezdetben előnyt fognak élvezni a kisebb, családiasabb rendezvények a nagy fesztiválokkal szemben vidéken és a fővárosban is egyaránt. Ezzel párhuzamosan a magyar előadók nagyobb szerepre számíthatnak, hiszen egy darabig biztosan bajos lesz a külföldi művészek bookingja. Nem beszélve arról, hogy országonként eltérőek lehetnek a körülmények és az ide vonatkozó szabályozások. Későbbiekben a nagyobb tömegrendezvényeken való részvétel oltási igazoláshoz lesz kötve várhatóan. Zenei szempontból úgy tippeljük, nem lesz számottevő változás a klubokban, mint a pandémia előtt volt.  A lendületes zenék fognak ismét dominálni, ezért a jelenlegi studio munáinkban mi is erre készülünk, nem titkoltan kicsit előre gondolva a jövőre.

Tervezitek-e esetleg saját bulik szervezését?

Ami azt illeti már idén év elején társszervezői lettünk a PULSE csapatnak. Nem kisebb célt tűztünk ki, mint létrehozni egy olyan party-sorozatot az általunk ismert feltörekvő és tehetséges underground dj-kkel közösen, amely minőségi és előremutató, családias és befogadó. A tagokat akár ismerhetitek is az éjszakai életből, hiszen egyre több helyen találkozhattok Dorothy T. -vel, a Push’n’Ball duóval vagy akár Csaky-val,  a Squirrel project-tel és Tamás Rada-val. Továbbá rendszeres fellépőnk Wonder Wikk a Smiley familyből. Együtt túl vagyunk már három, kimondottan sikeres szabadtéri rendezvényen és alig várjuk a folytatást, amint a lehetőségek engedik. 

Megosztjátok a feladatokat? Illetve mindketten külön is foglalkoztok e pl a zeneírással?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mind a ketten teljes értékű produceri képességekkel vagyunk megáldva. Ez azt jelenti, hogy alapesetben együtt dolgozunk a projecteinken, de ha a helyzet megkívánja, külön-külön is alkotunk. A végeredményt szinte meg sem lehet különböztetni egymástól. Demokrácia van közöttünk mind a producerkedés, mind a djzés terén.

December 14 én jelent meg a Monofade „Where I am” című Ep 5 remixel a Brit illetőségű Capital Heaven records-nál. Meséljetek kicsit erről. Mit gondoltok arról, hogy John Digweed is pörgette a zenéteket Bunker Session live mix sorozatában november 28-án?

A Where I am original változata már két éve elkészült. A befejezést követően megmutattuk pár embernek a demot és már akkor sok pozitív visszajelzést kaptunk. Éreztük, hogy sikeres is lehet, ha jó kezekben kerül. Itt jött a képbe a londoni Capital Heaven Records, akikkel már az évek óta jó kapcsolatot ápolunk. A kiadó tulajdonosai habozás nélkül mondtak igent a kislemezre, köztük a saját remixeikkel (Framewerk). Az idő szerencsére minket igazolt. Megérte várni a srácokra, hiszen John Digweed három tracket is játszott egymás után erről a kiadványról a Bunker session műsorában. Az exclusive megjelenés után már a Beatport TOP 100-as listáit ostromolja párhuzamosan a három remix. Jelenleg a Progressive House (35.) és az Electronica (45., 63) kategóriában.

Hol találkoztunk eddig a mixeitekkel? Milyen potcastokban szerepeltetek külföldön és itthon?

Néhány rádió, ahol már volt vendég szereplésünk: Pure Ibiza Radio, Proton Radio, Di.Fm. A teljesség igénye nélkül pár nagyobb podcast, ahol megfordultunk:

Deep House Dubai ( (Followers 14K) – DubaiMonofade – DHD podcast 124 (June 2020)
Club Mood Vibes Podcast  (Followers 14.9K) – München#288: Monofade 
Beach Podcast  (Followers 12.4K) – BerlinGuest Mix by Monofade
Melodik Minds  (Followers 14.7K) – MontrealMelodik Session 106: Monofade
Deeper Dimensions (Followers 6K)- TorontoInto a Deeper Dimension with Monofade

Itthon eddig a Szekszárdi Vibe csapat felkérésének tettünk eleget, Vibe podcast #13 mixed by  Monofade. Ezúton is köszönjük!