Lassan itt a tavasz és eljött az ideje, hogy ismét előkerüljenek a vidámabb tavaszi/nyári ruhadarabjaink. Ezúttal viszont érdemes lesz még mélyebbre nyúlni a gardróbszekrényben, ugyanis az idei évi trendben visszaköszön az eredeti rave korszak és a diszkó stílus jellemző színei, alapanyagai illetve fazonjai! Nahh, vajon ki tartotta meg a mai napig arra a sok őrült partira emlékeztető buffalo cipőjét, susogós nadrágját vagy a kedvenc kapucnis, kenguru-zsebes pulóverét, amibe legalább kétszer belefért már induláskor is?

Az idei öltözködési divat szoros összefüggésbe kerül az elektronikus zenei kultúrával. Mindamellett, hogy ismét beleolvad a disco stílus a textúra-, és alapanyagtrendbe, még a világ legnagyobb divatházainak bemutatóin is erősen hangsúlyossá vált a minőségi elektronikus zene a show alatt.

Arról biztosan hallottatok már, hogy Richie Hawtin, pontosabban Plastikman írta a PRADA 2021. évi bemutatóihoz a zenéket. A kollekciót a letisztult uniformisok,  futurisztikus darabok jellemzik. Lehetséges, hogy csak mi nézzük be, de kísérteties összefüggéseket vélünk felfedezni a Prada új kollekciója és a Star Trek sci-fi sorozat tipikus egyenruhái között (Jellegzetes V-nyak, gallérok és színek tekintetében).

A BALENCIAGA Ready-to-wear kollekcióját bemutató videója mellett szintén nehéz lenne elmenni. Már csak azért is, mert lehetetlen nem az elektronikus zenei kultúrára és éjszakai életre asszociálni, miközben a „Sunglasses at Night” dallal épül fel a videó tematikája. A márka kollekciója lett stílusban a legRAVEesebb, számos ruhadarab a szubkultúrára jellemző ’90-es és 2000-es évek viseletét juttatja eszünkbe. A platform cipők, a bő szabású szabadidők és susogós nadrágok, vagy az H.P. Baxxter-féle szőrme kabát mind feltűnnek a 2021-es kollekcióban.

*˙A ’90-es években tűnt fel a német rave-techno együttes, a Scooter. A csapat frontembere H.P. Baxxter, aki forradalmasította a szőrmekabátot a parti-kultúrában. Ezután a használata elterjedt: szoknyák, rövid shortok készültek szőrméből, vagy csizmákat borítottak be vele.

A BALENCIAGA éppen ellenkezőleg értelmezte a disco stílus visszatérését, ugyanis nem az űr-víziókra alapozta kollekcióját, hanem a fenntarthatóságra. Arra, hogy újra fel fogjuk használni a régen viselt ruháinkat, hiszen az idő megszépíti a dolgokat. Gyakorlatilag úgyis fogalmazhatunk, hogy a Balenciaga egy friss party kollekciót tervezett, külön-külön minden személyiség típusra szabottan.

A LOUIS VUITTON tavasz/nyári kollekciójának bemutatója az élvonalon jár az innovatív technológiák alkalmazása terén. A futurisztikus látványshow alatt erőteljes electro-, techno- zene szól. Egyébként ezt a kollekciót tipikus példaként emelik ki a disco stílus visszatéréséről szóló elemzésekben, az ezüst, a csillogás, az irizáló anyagok, lurex mind ismét előtérbe kerülnek a kifutón.
A VERSACE minőségi progira vonultatta fel modelljeit. A márka az év másik fontos trendjének, a techno-pop nyomtatott textúráknak a nagykövete. Új, futurisztikus minták, 3D effektek és kollázsok jellemzik ezt a viseletet a jövőben.

Elöljáróban pedig annyit, hogy úgy fest egész évben tapasztalható lesz az elektronikus zene hatása a divattrendekre, hiszen néhány világmárka már bemutatta őszi kollekcióját, melyekben ismét megfigyelhetőek a jellemző stílusjegyek. A BALENCIAGA pláne rávert a konkurenciára, ezúttal egy egyedülálló fashion show-al, ahol teljesen digitális térben vonulnak végig a kifutón a modellek bescannelt avatárjai. Előremutató, akárcsak a techno!

Reméljük lesz lehetőségünk idén azért még néhány buliban együtt nosztalgiázni és versenyezni, kinek van a legrikítóbb narancs, türkiz vagy neon színekben pompázó susogós szabadidőruha szettje. Aki az elmúlt években feketére cserélte a ruhatárát, ne aggódjon, ugyanúgy beleolvad majd az éjszakába. A legjobb, hogy végre a napszemüveget is előítéletek nélkül felcsaphatjuk sötétedés után!

Szerkesztőnk közel egy évtizeddel ezelőtt éppen „Az elektronikus zene hatása az öltözködésre” témában készítette a diplomamunkáját, melyből korábban már publikáltunk részleteket. Az akkor 21 éves kollégánknak nem állt rendelkezésére hivatalos forrás, csak saját tapasztalataira hagyatkozhatott, ezért bármilyen kiegészítést szívesen olvasunk a témában! Egyikőnk sem gondolta volna, hogy idővel ismét aktuális lesz a szakdolgozat tartalma. Akik lemaradtak erről a különös korszakról, azoknak főként ajánljuk figyelmébe az írást!

https://primate.hu/2013/11/04/az-elektronikus-zene-hatasa-az-oltozkodesre/

https://primate.hu/2013/11/12/az-elektronikus-zene-hatasa-az-oltozkodesre-masodik-resz/

„Partiruhák” Magyarországon a 2000-es évek elején: 
Forrás: Freee magazin