Különösen szomorú napokat él át ezen a héten az elektronikus zenei szubkultúra, ugyanis elhunyt két nemzetközileg ismert veterán.

Az első hírt február 28-án jelentették be, amikor is meghalt a new york-i house legenda, Angel Moraes. Eleinte kisebb bulikban zenélt, kezdetben teherautósofőrként dolgozott. 1987-ben fedezte fel őt Victor Simonelli, ami után megindult felfelé a karrierje. Az igazi áttörést az 1993-as Release Yourself“ című szerzeménye jelentette, ami saját kiadójának, a Jeffrey Rodman-nel vezetett Hot ‘N’ Spycy gondozásában jelent meg. Saját szerzeményei mellett számos remixet is készített, többek között Frankie Knuckles, Funky Green Dogs, Roy Davis Jr., Francois Kervorkian, Black Box, Jaydee, vagy éppen a Pet Shop Boys zenéjének újraértelmezésével. Moraes az akusztikához is jól érzett. 1998-ban saját klubot nyitott Montrealban, ahol saját maga tervezte meg a hangrendszerét. Angel Moraes szombaton hunyt el. 55 éves volt. A művész haláláról Ralph Lawson, Alan Oldham, Kenny Carpenter vagy éppen Paul Woolford is megemlékezett.

Az olasz szcéna is gyászol. Tegnap reggel meghalt Claudio Coccoluto. Az 55 éves DJ-t saját otthonában érte a halát, hosszú betegség következményében. Már 13 évesen a lemezjátszók mögé állt apja elektronikai üzletében. A 80-as években pedig már olyan legendás olasz klubokban pörgette a lemezeket, mint például a Seven Up (Gianola), vagy éppen a Histeria (Róma). A nemzetközi sikerek sem várattak sokáig magára. Ő volt az első európai DJ, aki zenélt a new york-i Sound Factory Bar-ban. Igazi otthonának azonban a római Goa Club számított. 1997-ben alapította meg saját kiadóját, ez volt a tribal-house-ra szakosodott „The Dub”. De nem csak underground körökben mozgott, ő írta 1996-ban „Samba de Janeiro”-t, aminek sample-jét felhasználva a „Bellini” arathatta le a sikereket. Claudio mindennek a pontos történetét, sok egyéb érdekességgel egyetemben „Io, DJ“ című könyvében is megírta. A legendát többek között Gaetano Parisio, Dave Clarke és Joseph Capriati is gyászolta a közösségi oldalon.

Forrás: [Fazemag]