Hosszú út vezetett odáig, amíg végre hivatalosan is kimondták: Németországban a klubok a kultúra részét képezik! Erről tanúskodott ugyanis a Bundestag egyik képviselőjének, a baloldali frakció elnökhelyettesének Facebook bejegyzése. 

Caren Lay az elmúlt szerdán jelentette be a jó hírt. Sok évnyi lobbizás végül eredménnyel zárult, az építésügyi hatóság jóváhagyta a tervezetet, a klubok immáron kulturális intézményeknek számítanak. Ami sok szempontból is remek hír! Ez az első és legfontosabb lépése annak, hogy gátat szabjanak a klubélet módszeres leépítésének.

A döntésnek köszönhetően a német klubok ezentúl kevésbé lesznek kitéve a városfejlesztési elképzelések negatív hatásainak. Berlint évente három millió partyturista keresi fel, azonban a dzsentrifikáció hatására folyamatosan zárnak be a zenés – táncos szórakozóhelyek. Legutóbb a Griessmüehle került lakat alá, illetve kellett új helyszínre költöznie. Sajnos a folyamat Budapesten is nagyon jól megfigyelhető.

  Megvan a Griessmuehle új helyszíne

A szórakozóhelyek bezárásával pedig csak azt sikerül elérni, hogy a városok egyre jellegtelenebbé váljanak, ez pedig teljesen átrajzolja a korábban éppen emiatt oly vonzó városrészek arculatát.

Németországban a klubok immáron egy kategóriába esnek az operaházakkal és a színházakkal. Korábban a fogadóirodákkal és a bordélyházakkal együtt „szórakozóhely” besorolás alatt szerepeltek. Óriási különbség.