A budapesti underground klubkultúrát folyamatos változás jellemzi. A dzsentrifikáció hatására az elmúlt években sorra szűntek meg a hasonló jellegű helyek. Általában azon okból kifolyólag, hogy egy nagyobb volumenű ingatlanfejlesztésnek adjon teret az adott helyszín. Úgy tűnik, hogy 2021-ben Budapest III. kerülete, avagy Óbuda lett az új „bulinegyed”. Kapásból három állandó jellegű klubot is fel tudunk sorolni a környéken, emellett több alkalmi rendezvényhelyszín is üzemel az Árpád híd környékén.

A Flashback neve jól cseng a partyarcok körében. Tökéletes adottságú indusztriális helyszínről beszélünk, hiszen korábban a budapesti harisnyanyár működött itt. A termelés 1994-ben állt le. Az eredeti épületek azonban még láthatók a telephelyen, az H5-ös HÉV Filatorigát megállóhelye mellett. Az ingatlanegyüttes számos vállalkozásnak ad otthont, ilyen a Flashback is, ami eredetileg professzionális fotóstúdiónak indult, kb. 8-10 éve rendeznek itt különböző eseményeket, mint például esküvők, workshopok vagy kiállítások. A budapesti partyközönség nagyjából három éve fedezte fel magának, azóta rendeznek itt elektronikus zenei bulikat, kisebb-nagyobb rendszerességgel. Tökéletes helyszín a techno alternatív merítésének bemutatásához, a közönség imádja az indusztriális környezetet. Eddig döntően külsős promóterekkel zajlottak a rendezvények alkalmi jelleggel, a jó hír azonban az, hogy a jövőben rendszeressé fognak válni az események.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben azonban elsősorban belsős rendezésű partikat fognak tartani két promóter csapat, az Abstract Collectiva és a Potent főszereplésével. Elsődleges céljuk a hely klubszerű, autonóm működésének erősítése. Havi négy bulival fognak indulni, zenei irányzatok terén továbbra is a négynegyed fog dominálni. A későbbi tervek között szerepel, hogy a majdani klub már két szinten, a hétvége minden napján nyitva legyen az arra fogékonyaknak.

Beharangozó cikkünkben az Abstract Collectiva csapatát kérdeztük, akik egy hónapban két alkalommal fogják bemutatni  Flashbackben a techno kultúrának egy széles, de mélyebb és eklektikus spektrumát. Szlogenjükből adódóan (demolishing subs / scratched 4/4s / abstract breaks) lehet következtetni arra, hogy mire lehet számítani a részükről. A társasághoz tartoznak olyan előadók, mint Exigent és ML91 párosa az Answers From The Basement, Bedux, Depthon és Intermediate, valamint a kollektiva megálmodója az Indirect Movement névre hallgató Nagy Bálint. Őt kérdeztük az előttünk álló szezonnal kapcsolatos tervekről:

Mesélj egy kicsit magadról, hogyan indult a pályafutásod?

Sziasztok, Nagy Bálint vagyok, 19 éves, igazából nekem az iskolai bulik megszervezéséből indult a szervezői illetve a DJ ambícióm is. Győrben szervezgettünk kisebb rendezvényeket, amikre mindig boldogan gondolok vissza, mert egy nagyon jó alapot adott ehhez az egész zenei világhoz. A DJ-zés világi pedig egyre inkább kezdett érdekelni és oda jutottam, hogy ma már ez az egyetlen dolog ami érdekel.

Milyen korábbi emlékeid vannak az óbudai helyszínről?

Egyszóval talán azt tudnám mondani, hogy szabadság. Aki már járt ott, az úgyis tudja miről van szó.

Hogyan írnád le a helyszínt azok számára, akik még nem jártak itt? Milyen változások lesznek a helyszínen a korábbiakban megszokottakhoz képest?

Hát szerintem mondhatni a Flashback most az a helyszín ahova a mai fiatalok vágynak, egy telephelyen van a harmadik emeleten, de hatalmas feelingje van annak amikor reggel jön fel a nap és az ablakból a budai dombokat látod. Változások különösebben nem lesznek a helyszínen.

Mi alapján választjátok ki a meghívott hazai és külföldi vendégeket?

A magyar supportot én az alapján választom ki, hogy az adott külföldi vendéghez ki illene a legjobban, de nagyon odafigyelek, hogy az adott hazai előadó egy elég magas szintet üssön meg. Elég magasan van a léc véleményem szerint hazai support részéről. A külföldi előadóknál próbálunk úgy válogatni, hogy változatos témája legyen az általunk szervezett buliknak, lesznek mélyebb, folyósabb zenét játszó előadók, tört stílusból sem lesz hiány, de kedvezni próbálunk azoknak is akik a pörgősebb, gyorsabb zenét kedvelik. Egy mondattal, lesz minden.

Hamarosan indul a szezon! Lehet már tudni, kiket fogtok elhívni?

Az első buli június 18-án lesz Vertical Spectrum főszereplésével, aki Oscar Mulero kiadóját, a Pole Group-ot erősíti. Másnap pedig a Potent csapata veszi birtokba a helyet. Hogy kiket szeretnénk a jövőben elhozni? A többi egyelőre maradjon titok, de mindenki időben fog értesülni mindenről!

Hogyan látod a budapesti, illetve a hazai elektronikus zenei szcénát napjainkban?

Hát most az biztos, hogy ez a vírushelyzet kicsit átalakította a szcénában az erőviszonyokat, de biztos elég erős lesz a verseny, beszéltem pár szervezővel és mindenki brutál jó neveket bookol. Összességében a hazai elektronikus zenei szcénáról, technon belül vannak olyanok akiknek nagyon jó elképzeléseik vannak, értenek is hozzá, viszont sajnos szerintem sokan vannak az olyanok is akik nem értenek ehhez az egészhez, csak csinálják. Viszont nekem semmi jogom nincs bírálni senkit, nem tettem még le ehhez semmit az asztalra, illetve én mindig a saját dolgomra koncentrálok, annak lesz eredménye.

Gombamód szaporodnak a szervezőbrigádok. Miben vagytok mások, illetve jobbak, mint a többiek?

Nekünk a Flashback-el nagyon nagy szerencsénk van, egy nagyon jó csapat dolgozik itt és ki kell emelni, hogy egy nagyon közkedvelt helyről beszélünk. Én nem mondhatom, hogy mi jobbak lennénk bárkinél, ezt a közönségnek és az embereknek kell eldöntenie. Mi csinálni fogjuk a magunk dolgát és nagyon reméljük, hogy szeretni fognak minket.

A júniusi nyitóhétvégére már megkezdődött a jegyértékesítés. Bővebb infó itt:
Flashback x Abstract: https://www.facebook.com/events/475375443769793
Flashback x Potent: https://www.facebook.com/events/3013877048935748

Borítókép: egykor.hu