Október 4-én. Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján ünnepeljük az állatok világnapját. Világszerte 1931, Magyarországon pedig 1991 óta tartják számon ezt a jeles emléknapot. Ennek apropójából elevenítsük fel azt az írásunkat, ahol hazai DJ-ket faggattunk a témában.

DJ Budai:Műzli a kutyus neve. 3 éves csajszi. Border Collei és holland kacsavadász keverék. 4 hónaps lehetett amikor hozzánk került. Mentett kutyus. Nekem ő az első kutyám. Igaz nagyszüleimnél akik tanyán laktak mindig volt sok kutya, de őket csak ritkán főleg nyaranta láttam. Voltak még halaim, teknősöm, papagájom és pintyem is. Bár gondolom ezen a fronton kb minden gyereknek volt hasonló kisállata otthon 🙂 Egy teljesen más dimenziót adott Műzli hogy itt van vele éjjel nappal. Az a szeretet ragaszkodás, bolondság amit ő ad nem igazán tudja más helyettesíteni. Főleg ebben a helyzetben amikor azt hirdették, hogy lehetőleg egyedül legyél és minél kevesebbet érintkezz másokkal, ebben a helyzetben élesedik ki igazán a kettőnk kapcsolata 🙂 Sok kirándulás, sok mosolygós pillanat, rengeteg séta, ami jellemzi a napokat Műzlivel 🙂 Plusz nagyon jó kutyás kis társaság alakult ki itt a parkban, ahol ő is tud a többi kutyával napi szinten találkozni és játszani. Kb. el sem tudnám már képzelni hogy ő nincs velem. Őrület kutyásnak lenni az tuti!”

Belocca:Kókusz 7 éves lett márciusban. Fajtája mopsz. Kutyákkal nőttem fel már kiskorom óta. Mindig is volt kutya körülöttem, sőt harapott is már meg kutya, de nem kezdtem el félni tőlük sőt imádom őket. Kókusz az első olyan kutyusom akit már kiskora óta én nevelek. Nem csak a mostani helyzetben segített sokat a kutyus jelenléte, hanem azelőtt is nagyon nagy pozitív energiacsomagot hordozott és adott át. A kutya olyan, aki a jelenben létezik. Nem érdekli se a jövő, se a múlt. Csak annyi a fontos neki, hogy a gazdájával legyen és élvezhesse a veled töltött időt, meg persze élvezhesse az ízletes falatokat a pocakban. A kutya számomra mindig is egy kis lelki társ volt aki mellett megélhetem a felelősségvállalást, a gondoskodást. A reggeli és esti séták nagyon jótékonyak mint mozgás és jól ki lehet szellőztetni a fejet.”

Peter Makto: „Eredeti név: Dreamcat Nelson, itthon Nelson (ejtsd: nelzon) vagy Nelzi. Ő egy  brit rövidszőrű fiú macska. Júliusban lesz egy éves, 2020 november 28 óta él velem. Korábban volt egy kutyus is az életemben, ő ment a gazdijával tovább a szakításkor. Nem terveztem, hogy lesz állatom, viszont egyre több helyről tolta be a baráti körből a macskák jelenlétét így egy hirtelen ötletet illetően belevágtam a kalandba. Mire hozzám került már voltak céljaim is vele, gyakorolni a teljes elfogadást, tiszteletet egy olyan pályán, ahol nincs emberi kommunikáció csak a szeretet. Illetve a Covid miatti szociális élet szűkülését illetően is jól jött, mint később ez kiderült. Durván egymásra csavarodtunk és nagyon sok jó pillanatot okozunk egymásnak. Ő megnevettet cserébe én kényeztetem. Mindig kiránt a mélyebb völgyekből. Ennek ellenére két külön bolygó vagyunk. Teljes tisztelettel a másik felé, 50-50 itt minden. Lassított rajtam ez tény. Rengeteget figyelgetem, tanulmányozom. A zenét konkrétan leszarja, jókat alszik mellettem mikor válogatok trackeket, vagy otthoni stúdió meló van. Én sem veszem észre magamon, hogy éppen inspirálna, vagy neki kéne megfelelnem. Egyelőre nem hiszem, hogy valaha lesz Nelson című zene. Igazi társ, nagyon sok rejtett érzést szed ki belőlem az elfojtott helyekről. Meglepő dolgokat tapasztalok magamon, a türelmemet tréningezi jobb irányba. Imádja ha masszírozom és ezt már kölyök kora óta elkezdtem, minden este úgy néz ki, hogy a lámpa oltást követően a mellkasomon van 30-40 percet és teljes masszázst kap. Röhögnél ha látnád, mint egy teljes váll, láb, hát emberi kezelés. Imádja. Követeli. Nem hagy békén érte. Szeretem!”

Mesterházy:Valika egy mopsz típusú szeretetgombóc a Mesterházy családban. Röfög, horkol, hangoskodik állandóan. Öntörvényű, akaratos, és mindig véghezviszi céljait, mint az „apja”. Sok minden másban is hasonlítanak: Nagyon nem mindegy, hogy valami mp3-ból szólal meg, vagy „tényleg”. Rettenetesen kivan a harsány jazztől, nem bírja az afroamerikaiak által előadott beszédes zenét. Ha meghallja, megvédi a házat a betolakodóktól. Zenei ízlése inkább az ambientek és electronikák felé húz. Bár gondviselője erőlteti otthon, nehezen tűri az analóg szintikből életre kelt négyszögjelet. Így a technoban is rendkívül válogatós. Mehet akármilyen veretés, torzítás, acid mészárlás amíg egy bizonyos értéket nem lép át a rezonancia. TB-303 vagy SH-101 szinti addig teljesen oké amíg nem fordul át madárcsiripelésbe. Bulizási szokásai mostanra kicsit alábbhagytak, de fiatalon végigpörögte Ozorát, Alkotótábort, Sun és Bánkitó fesztivált. Idén a dunakanyari és az észak-balatoni illegálpartikra készül.”

Bernathy Zsiga: Bora Staffordshire jellegű barna-fehér eb, különös ismertetőjelek: 4 fehér zokni. 2018 óta van nálunk, a feleségem vaterázta egy családtól 🙂 2017 novemberben múlt ki a vén Ali, szintén staff keverék. 2018 tavaszán már kellett az új kutya :))) Eredetileg ő a nagy kutyás, persze már rég én is. Hétköznapokban inkább grafikusként dolgozom. Együtt járunk az irodába, minden nap, a Kiscelli Parkerdőn keresztül. Imádom a természetet, Bora miatt naponta vagyok erdei környezetben. Így nem csak családi kutya, hanem irodai kutya is lett :))) Ha néha, nem tudom bevinni, igencsak érzem a hiányát. Pld nincs kinek ledobálni az ebéd közben keletkező kajamaradékokat 🙂 és el kell mosni a tányért (ez csak vicc) :))) Nagy a mozgásigénye. Minden nap reggel és este ki kell vinni minium 15 perces sétára, de ha több, neki az csak jobb. És hát ez valójában mindenkinek nagyon fontos, felnőttnek és gyereknek, napi 1 óra a szabad levegőn, pár km séta. Mint kiderült, karantén alatt létfontosságú! tevékenység. De mondom, amúgy is, télen is, esőben is! Szerencsére Óbudán sok szép hely van sétatávra, szóval sosem unalmas. Szerintem mindenki járjon bicajjal és legyen kutyája! Egyszer elhoztam a Több Technot a Parlament-re rendezvényre 🙂 Haza kellett vinni :)))) Nagyon félt a hangos zenétől :))))”

Cosmic Xplorer: „Astrid (Asika) 3 éves múlt januárban.  Ha a techno akkor nem egy copfos „toy dog” – hivatalosan yorkshire terrier jut az emberek eszébe. Azért ezt a fajtát választottam mert energikus, okos és mindig jókedvű, csintalan. Fontos szempont volt, hogy lakásban lesz valamint hogy akkor már volt az otthonunkban egy másik yorkie is, Manci a párom kutyája. Sajnos kiderült, hogy Astrid súlyos májbeteg, ennek feltérképezése és a műtétek ebben az amúgy is nehéz időszakban még inkább megnehezítették a hétköznapokat. Szerencsére nagyon kedves, türelmes és kitartó kiskutya könnyedén vette az akadályokat és mára már teljesen meggyógyult. A reggeleink többnyire énekléssel telnek mert Astrid ha akar valamit azt „dalban mondja el”  Az instagram fiókomban #cosmicastrid néven időről-időre megjelenik ezzel is támogatva a közös munkát amiből szívesen kiveszi a részét némi banánért vagy kiwiért cserébe ugyanis teljen vegetáriánus. Partner, társ és támasz a mindennapokban.”

Ben Dover: Schlafi 11 hónapos kan törpe tacskó, augusztus óta él velünk. Eleinte kategorikusan elutasítottam azt, hogy legyen egy háziállatunk a lakásban, barátnőm viszont annyira kitartóan győzködött, hogy végül beadtam a derekam. Ez pedig a legjobb döntésnek bizonyult. Megtanultam értékelni a pillanat örömét. Schlafi a barátom, a társam, rengeteg szeretet ad, különös érzés, hogy  körülöttünk forog az egész élete. A techno zenétől mindig megijed, kedvenc foglalatossága a különböző botok begyűjtése és az ásás. Megérzi, ha szomorú, vagy beteg vagyok, mindig odabújik hozzám. Olyankor egy pillanat alatt elalszom, ez azért elég hasznos szokott lenni egy hosszúra nyúlt éjszaka után. Rendszert visz az életembe, korán kimozdít, sokat sétálunk. Nagyon kis hebrencs, tele van energiával. Imádja a reggeli rituálékat, mindig együtt edzünk. Nagyon szeretem őt, és már akkor is hiányzik, ha csak pár órára szakadunk el egymástól.”